هع

 

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، برنامه صف اول امشب ۲۰ تیر ماه با موضوع« آزمون سراسری نوبت دوم از تغییرات تا برقراری امنیت» و با حضور عبدالرسول پورعباس، سرپرست سازمان ملی سنجش و ارزشیابی نظام آموزشی کشور پخش شد، مشروح این برنامه را در زیر می خوانید:

 سوال: در آزمون سراسری امسال حدود ۹۸۰ هزار نفر ثبت نام کرده‌اند و سابقه‌ای نیم قرنه در ایران دارد بنابراین فردا و پس فردا یعنی پنجشنبه و جمعه این آزمون در سراسر کشور برای رشته‌های مختلف برگزار می‌شود. بسیاری از افرادی که فردا در حوزه‌های آزمون شرکت می‌کنند و خانواده‌ها، دغدغه‌ها و پرسش‌هایی دارند که ما تلاش می‌کنیم امشب مطرح کنیم با حضور جناب آقای دکتر عبدالرسول پورعباس سرپرست سازمان ملی سنجش و ارزشیابی نظام آموزشی کشور، آقای پورعباس بفرمایید که امسال چه تعداد داوطلب داریم؟
 پورعباس: امسال ما دو نوبت آزمون داشتیم یکی در اردیبهشت ماه برگزار شد که در اردیبهشت ماه ۱۱۵ هزار نفر شرکت کننده بود و نوبت دوم ما که فردا است در ۲۱ و ۲۲ تیر ماه حدود ۹۸۴ هزار داوطلب داریم که این تفاوت حدود ۱۰۰ هزار و خرده‌ای به دلیل این بود که در نوبت اول همزمان با آزمون سراسری، ما آزمون دانشگاه فرهنگیان دانشجو معلم‌ها را داشتیم که نزدیک به صد هزار و خرده‌ای داوطلب داشتیم که داوطلب آزمون فرهنگیان بودند و  درآزمون سراسری نیز به این دلیل این تعداد کم شده است.

 

 

پذیرفته شدگان دانشگاه فرهنگیان دیگر اجازه انتخاب رشته در کنکور را ندارند
 سوال: یعنی فردا و پس فردا آزمون برای دانشگاه فرهنگیان نمی‌گیرید؟
 پورعباس: نه بر مبنای همان یک نوبت، چون آزمون اختصاصی بود یک نوبت است، آزمون سراسری دو نوبت برگزار می‌شود ولی آزمون فرهنگیان، چون یک آزمون استخدامی است یعنی علاوه بر پذیرش دانشجو، استخدام هم در آن نهفته  یک نوبت است که بر مبنای آن یک نوبت که گرفته شد سه برابر ظرفیت را به آموزش و پرورش اعلام می‌کنیم و در آزمون‌های عملی که عزیزان دارند تقریبا تا اواسط مرداد ماه نتیجه نهایی آن استخراج و اعلام نتیجه خواهد شد، عزیزانی که متقاضی دانشگاه فرهنگیان هستند اگر انتخاب رشته در دانشگاه فرهنگیان کردند و قبول شدند دیگر حق انتخاب رشته در آزمون سراسری را ندارند.

 سوال: نتایج آزمون فرهنگیان آمده است؟
 پورعباس: مرحله اول اعلام شده است در مسیر ارزشیابی و آزمون‌های عملی هستند، مرحله دوم در نیمه دوم مرداد ماه است اعلام نتیجه خواهد شد بعد از اعلام نتیجه ما انتخاب رشته آزمون سراسری سرعت خواهد گرفت عزیزانی که قبول می‌شوند و متقاضی ادامه تحصیل در مسیر آزمون سراسری هستند البته باید آزمون فرهنگیان را انصراف بدهند که جایگزین‌های بعدی بروند.

 سوال: میزان داوطلبان هر یک از این رشته‌ها مثلاً ریاضی، علوم تجربی چیست؟
پورعباس: طبیعتاً ما بیشترین داوطلب را برای علوم تجربی داریم چندین سال است که اتفاق می‌افتد در این نوبت ۴۷۱ هزار نفر داوطلب رشته تجربی هستند که ۶۷ درصد آنها خانم‌ها هستند و ۳۳ درصد آقایان هستند این نشان می‌دهد که هنوز در جمهوری اسلامی خانم‌ها در همه امور مقدم هستند.

 

شمارداوطلبان خانم در کنکور بیشتر از آقایان است
 سوال: یعنی در کل داوطلبان هم شمار خانم‌ها بیشتر از آقایان است؟
 پورعباس: بله همین طور است به جز رشته ریاضی و فنی که ما آن جا ۱۲۵ هزار داوطلب داریم عکس این قضیه است ۳۵ درصد داوطلب خانم داریم و ۶۵ درصد هم داوطلب آقا داریم، در بقیه رشته‌ها برعکس است حدود ۶۵ درصد برای خانم‌ها و حدود ۳۵ درصد برای آقایان است، در رشته علوم انسانی هم ۲۷۰ هزار نفر داوطلب داریم که ۶۶ درصد خانم‌ها هستند، هنر و زبان هم در هنر ۷۸ درصد خانم‌ها هستند، جمعیت ۴۶ هزار نفر است و زبان‌های خارجی ۶۷ درصد خانم‌ها هستند که جمعیت حدوداً ۷۰ هزار نفر است و مجموع در چهار گروه خانم‌ها ۶۵ درصد و در رشته ریاضی و فنی حدود ۳۵ درصد جمعیت را به خودشان اختصاص داده‌اند.

الان بازار کار برای آقایان با دیپلم هم فراهم است

 سوال: آیا شما بررسی کردید چرا شمار داوطلبان خانم طی این چند سال در آزمون سراسری زیادتر از گذشته شده است؟
پورعباس: دلایل مختلفی دارد یکی بازار کار است، یکی بحث سربازی آقایان است و این دو با هم فرصت مجدد را برای خانم‌ها فراهم می‌کند که در آزمون‌های متعدد شرکت کنند حتی اگر قبول هم شده باشند ولی آقایان یک بار بیشتر شانس ندارند یعنی اگر یک بار قبول شدند دیگر نمی‌توانند انصراف بدهند، چون انصرافشان منجر به رفتن به سربازی می‌شود، عملاً درصد خانم‌ها به خاطر تعدد شرکتشان بیشتر است و انگیزه‌های شغلی هم است، الان بازار کار برای آقایان با دیپلم هم فراهم است و خیلی‌ها ممکن است درآمد‌های مکفی در آن مسیر داشته باشند و دیگر دنبال ادامه تحصیل نباشند بلکه دنبال کار بازار باشند.

 سوال: کارت ورود به جلسه طبعاً باید قبل از فردا گرفته بشود، آیا تا الان مشخص شده چه تعداد از افراد کارت گرفته‌اند؟
 پورعباس: امسال از روز یکشنبه قرار بود کارت را توزیع کنیم که عزیزان آماده کردند ما از روز شنبه کارت را توزیع کردیم تا همین نیم ساعت پیش که من خدمت شما برسم ۸۷۰ هزار نفر کارت خودشان را گرفته‌اند با توجه به این که بخشی از آزمون روز جمعه است به نظر می‌آید که تمام کسانی که فردا آزمون دارند کارت خودشان را گرفته‌اند، البته ما گفته بودیم تا امروز، الان من هماهنگ کردم برای کسانی که روز جمعه هم آزمونشان برقرار خواهد بود فرصت توزیع کارت را تا فردا برای این افراد باز بگذارند که انتظار داریم در چنین آزمون‌هایی معمولاً یک عددی بین ۷ تا ۱۰ درصد هم غایب داشته باشیم، کسانی هستند که فقط ثبت نام می‌کنند ولی شرکت نمی‌کنند، به نظر می‌آید امشب تا فردا چیزی حدود ۹۰۰ هزار نفر را پوشش بدهد.

 سوال: آیا سالانه بررسی شده که چه تعداد شرکت نمی‌کنند؟ چون حداقل کف شش، هفت درصدی معمولاً به عنوان سیاه لشگر ثبت نام کردند پول را پرداخت کردند ولی در آزمون شرکت نمی‌کنند دلیل آن روشن است؟
 پورعباس: در دوره‌های ارشد، دکتری جمعیت بیشتری شرکت نمی‌کنند، در دوره دیپلم به لیسانس جمعیت کمتری حدود ۶ یا ۷ بعضاً تا ۱۰ درصد هم شرکت نمی‌کنند دلایل متعددی دارد یکی این که معمولاً جذب بازار کار می‌شوند و دیگر این فرصت را از دست می‌دهند ضمن این که ما یک ثبت نام مجددی داریم این ثبت نام مجدد در روز انتخاب رشته همین آزمون است کسانی که متقاضی رشته‌های بدون کنکور هستند یعنی بر اساس صرفاً سوابق تحصیلی، چون ۸۵ درصد ظرفیت ما است شاید خیلی‌ها به سمت آن بروند و دیگر در آن آزمون شرکت نمی‌کنند و شرکت نکردنشان به این معنی نیست که داوطلب نیستند به این معنی است بیشترشان که می‌خواهند در بخش رشته‌های بدون آزمون که صرفاً بر اساس سوابق تحصیلی جذب می‌شوند آن جا می‌روند انتخاب رشته می‌کنند و طبیعتاً شرکت در آزمون برای آنها اهمیت نخواهد داشت، شاید غایب واقعی نیستند غایب در آزمون هستند یعنی غایب در پذیرش شاید نباشند.

 

در ۴۰۸ شهرستان امسال حوزه داریم

 سوال: برای فردا چه تعداد حوزه امتحانی داریم؟
 پورعباس: امسال طبیعتاً یک مقدار نسبت به اردیبهشت کمتر شده است ما در ۴۰۸ شهرستان امسال حوزه داریم که تعداد حوزه‌های فرعی ما در این ۴۰۸ شهرستان، ۱۷۴۷ حوزه است با احتساب بعضی از مراکزی که حوزه‌های اصلی و بزرگ هستند ۶۲۵ حوزه اصلی است که همه این حوزه‌ها به حمدالله مجهز شدند به تمام تجهیزاتی که وجود دارد. امشب مخزن همه این حوزه‌ها فعال است، چون سوالات رسیده و در یک سازمان چند لایه مخازن کنترل می‌شوند برای اولین بار ما تعدادی از مخازن را به شکل بر خط از تهران کنترل می‌کنیم اطراف آنها با دوربین‌هایی فیلمبرداری می‌شود و مخابره می‌شود. برای اولین بار حجم بسته‌هایی که در مخزن هستند مجهز شدند به سیستم‌های اعلام خطر که اگر باز شد به ما در مرکز اعلام می‌کند که این باز شد. فردا صبح که باز می‌شود سر ساعت مشخص این سیستم که این جا طراحی شده هم فیلمبرداری می‌کند هم صدا را ضبط می‌کند هم بر خط برای سازمان مرکزی ارسال می‌کند که در جهت امنیت است. امشب شب بسیار بزرگی است برای ما برای این که این امانتی که روی دوش ما است انشالله تا فردا صبح سر جلسه امتحان با آسایش و آرامش توزیع کنیم.

سوال: آقای دکتر علاوه بر حوزه‌های آزمون در داخل کشور امسال در خارج از کشور هم حوزه داریم؟
 پورعباس: بله ۱۵ کشور را امسال در خارج از کشور داریم، جمعیت ۱۹۴ نفر را پوشش می‌دهیم که طبیعتاً نسبت به جمعیت هزینه خیلی زیادی را برای خارج از کشور داریم ولی از آن جا که سیاست‌های دولت جمهوری اسلامی ارائه خدمات به هموطنان در خارج از کشور است ۱۵ کشور با هماهنگی و همکاری وزارت امور خارجه انشاالله از فردا صبح در آزمون شرکت می‌کنند و سرویس خوبی برایشان ارائه دادیم، همزمان با آزمون سراسری است ولی سوالات متفاوت و شکل آزمون هم مجبور هستیم یک کار مستقلی برای آنها انجام بدهیم عین یک میلیون نفر همان کار را برایشان انجام می‌دهیم.

 سوال: به دلیل این که برخی از کشور‌ها با ایران افقشان متفاوت است طبعاً امکان این که همزمان باشد وجود ندارد.
 پورعباس: بله، لذا سوالات متفاوت برایشان پیش‌بینی شده است.

 سوال: امسال چه تعداد دفترچه چاپ کردید؟
 پورعباس: عددش را حالا نمی‌خواهم بگویم ولی چند هزار تنوع را چاپ کردیم کار بسیار بزرگی است اینجا لازم است از عزیزان و کارکنان سازمان سنجش در قرنطینه آزمون که امسال بیشتر از یک ماه در قرنطینه بودند تشکر کنم، کار بسیار سنگینی بود بعضاً ۱۷۰ دفترچه هم با یک تنوع چاپ کردیم، این ۱۷۰ تا عددی نیست ولی آن قدر تنوع زیاد شد که ۱۷۰، ۲۰۰، ۳۰۰ دفترچه برای این عزیزان، امسال کار بزرگ ما این بوده که هنوز دستگاه‌های جدید وارد نشدند با دستگاه‌های قدیمی و کار فنی خوبی که انجام شد ترکیب نرم‌افزار و ذهن و فکر بچه‌ها برای عزیزانمان دفترچه‌ها را شخصی‌سازی کردند، شخصی‌سازی ما سال گذشته شهر به شهر بود، امسال حوزه به حوزه است یعنی حوزه فرعی به حوزه فرعی و فرد به فرد یعنی ترکیب شخصی‌سازی حوزه به حوزه و فرد به فرد.

 سوال: یعنی در واقع در کلاسی که در حوزه اگر مثلاً ۲۰ نفر باشد ۲۰ نوع سوال خواهد بود؟
 پورعباس: اولاً در آن حوزه فرعی سوالش با حوزه فرعی دیگر متفاوت است در این حوزه فرعی هر ۶ نفر که دور هم هستند دفترچه متفاوت دارند این طور نیست که در یک کلاس باشد، شش نفر که با هم ارتباط فیزیکی می‌توانند داشته باشند دفترچه‌شان متفاوت است.

 سوال: الان تعداد سوالات چطور است؟ متفاوت از سال گذشته است؟
 پورعباس: سال گذشته و امسال مثل هم بود تعداد سوالات را ما سال گذشته تعدیل کردیم امسال دیگر دقیقاً مثل سال گذشته است مثلاً در رشته ریاضی فنی که فردا صبح آزمون است ما دو دفترچه می‌دهیم دفترچه شماره ۱ برای درس ریاضیات است، دفترچه شماره ۲ برای درس فیزیک و شیمی است که مجموعا ۴۰ سوال و ۶۵ سوال، برای ریاضی ۴۰ سوال و برای فیزیک و شیمی ۶۵ سوال که زمانش هم از این ۱۰۵ سوال ۱۴۵ دقیقه است به همین ترتیب انسانی هم دو دفترچه است و حدوداً ۱۶۰ سوال ۱۶۰ دقیقه و بعد از ظهر هم که هنر و زبان است، هر کدامشان یکی ۱۰۰ سوال ۱۱۵ دقیقه، زبان خارجه ۷۰ سوال ۱۰۵ دقیقه، سوالات نسبت به ۲ سال گذشته تعدیل شده است هم زمان و هم سوال تعدیل شده است.

دلیل آن هم این است که ما از پارسال دروس عمومی را بردیم در سوابق تحصیلی و در آزمون سراسری نیستند زبان را به شیوه مناسبی بین دروس تخصصی توزیع کردیم، هم تعداد سوالات را معقول‌تر کردیم هم زمان را بیشتر کردیم که انشالله عزیزان ما بهره خوبی را ببرند. برای آزمون تجربی هم چهار دفترچه دیدیم آزمون تجربی حساسیتش نسبت به دو آزمون دیگر بالاتر است، رشته‌های حساس‌تر در آن است در این چهار دفترچه چهار پاسخنامه مجزا هم وجود دارد یعنی عملاً حجم پاسخنامه‌ای که باید تصحیح کنیم نسبت به دو سال پیش حدود ۵، ۶ برابر شده است که البته دستگاه‌های جدید که خریداری کردیم کمک کار ما است، آن هم ۱۵۵ سوال برای ۳ دفترچه است ۱۸۰ دقیقه و ۳۰ سوال برای دفترچه چهارم که شامل همه نمی‌شود شامل افرادی می‌شود که متقاضی رشته بهیاری هستند ۲۰ دقیقه برای دفترچه بهیاری به آنها وقت داده می‌شود و برای کسانی که معلولیت دارند در بعضی از دروس یک و نیم برابر و در بعضی از دروس یک و سه دهم برابر وقت بیشتر برایشان در نظر گرفته شده است.

 سوال: آقای دکتر مشخص است کدام یک از استان‌ها بیشترین میزان داوطلب را دارند؟
 پورعباس: طبیعتاً بیشترین استان به خاطر جمعیتش تهران است که تهران ۱۴۸ هزار نفر داوطلب دارد کمترین استان هم سمنان است که ۸۷۰۰ داوطلب دارد بقیه استان‌ها هم بین این دو استان قرار دارند سمنان کمترین و تهران بیشترین است که انشاالله فردا در خدمتشان هستیم.

 سوال: یکی از موضوعاتی که همیشه مطرح است این است که حتی در آزمون سراسری افرادی که سنین بالا هم دارند شرکت می‌کنند، دقیقاً کم سن‌ترین داوطلب و با تجربه‌ترین داوطلب مشخص است؟
 پورعباس: دو خانم داریم که متولد ۱۳۲۲ هستند که نزدیک ۸۱ سال دارند و جوان‌ترین هم متولد ۱۳۹۰ است که می‌شود حدود ۱۳ سال کسانی که جوان‌تر هستند ۵ نفر هستند که متولد ۸۹ و ۹۰ هستند و دو نفر هم متولد ۲۲ هستند که ما در خدمتشان هستیم. اتفاقا  پارسال از عزیزان مسن داشتیم که رشته‌های خوبی هم قبول شدند.

 سوال: یکی از موضوعاتی که هر ساله گاهی اوقات دغدغه خانواده‌ها می‌شود به دلیل اهمیتی که این آزمون سراسری در سرنوشت بچه‌ها دارد بحث حراست، حفاظت از سوال‌ها است که خدای نکرده تقلبی صورت نگیرد. همکاران من گزارشی در این خصوص تهیه کردند  برای اینکه امسال سوالات لو نرود، گرچه سال‌های قبل هم همه تمهیدات اندیشیده شده بود، چه کار بیشتری نسبت به سال‌های گذشته کرده‌اید؟
 پورعباس: ابتدا یک تصحیحی بکنم، ما در اردیبهشت یک میلیون و ۱۵۲ هزار نفر شرکت کننده داشتیم و فردا و پس فردا در تیر ماه ۹۸۴ هزار نفر که ما به التفاوت به دلیل این است که تعدادی از افراد متقاضی آزمون فرهنگیان بودند و متقاضی آزمون سراسری نبودند، این را اصلاح کنم ظاهرا یک برداشتی شد، در دو سال گذشته من لازم است از همین جا از شورای امنیت کشور تشکر کنم پای کار آمدند و مصوباتی را داشتیم که در این مصوبات برای تمام دستگاه‌های اجرایی تکلیف معین شد که عملاً آزمون سراسری ما شد یک آزمون ملی.

 هر دستگاهی را نام ببرید الان پای ثابت برگزاری کنکور است

 پورعباس: شما هر دستگاهی را نام ببرید الان پای ثابت برگزاری کنکور است، نیرو‌های انتظامی، پلیس فتا، پلیس امنیت، همکاران وزارت اطلاعات، اطلاعات سپاه و قضات محترم، آتش نشانی، اورژانس تمام کسانی که تصور کنید اینها در مسیر برگزاری آزمون دارند کار می‌کنند. یکی از کمک‌های خیلی ویژه‌ای که الان دارد صورت می‌گیرد از طرف عزیزان و دوستانی است که حافظان امنیت هستند تحت عنوان حفاظت آزمون، کمک ما هستند دوستانی هستند که در حراست‌های دستگاه‌های مختلف کار می‌کنند در این دو روز ماموریت می‌گیرند پای کار هستند و دو لایه اضافی در مخازن ایجاد شده است لایه اول کسانی هستند که ترکیبی از پلیس و عواملی هستند که پشت در مخزن هستند، شب تا صبح آنجا مستقر هستند، درب سوالات بسته است اینها این طرف در هستند دوباره یک در دیگر بسته است پشت این در دوباره یک عده دیگری ایستاده‌اند این چند لایه برنامه‌ریزی شده، دوربین‌های تعبیه شده به شکل بر خط توسط سازمان، توسط عواملی که مد نظر ما است کنترل می‌شوند سر ساعت مخزن‌ها فعال می‌شوند.

 

چندین نفر کلیددار مخزن سوالات هستند

 پورعباس: فردا صبح ساعت ۶ صبح درب مخزن با حضور عوامل مختلف و کلیددار‌های مختلف یعنی کلید دست یک نفر نیست دست چند نفر است اینها حضور پیدا می‌کنند در باز می‌شود با صورتجلسه‌ای که است بسته اولیه باز می‌شود، در بسته اولیه بسته‌های ثانویه است که آنها هم در پلمپ‌های مشخص خودشان هستند برای مخازن فرعی ارسال می‌شوند ساعت ۸ صبح در مخازن فرعی دوباره باز می‌شود به همین ترتیب چند لایه تا برسد سر میز داوطلب، سوال و پاسخنامه در یک پوشش پلاستیکی است پوشش پلاستیکی را خود داوطلب باز می‌کند پس تمام تمهیدات لازم اندیشیده شده است در این مسیر متاسفانه کسانی هستند که معمولاً می‌خواهند راه صد ساله را یک شبه بروند. بازی شبکه‌های زیرزمینی را می‌خورند، که ما دسترسی داریم، می‌توانیم سؤال بدهیم. همین دیروز و امروز اگر اخبار را توجه کرده باشید، پلیس فتا چند شبکه را دستگیر کرده است، ۱۱۴ نفر دستگیر شده اند، یک مورد سؤال از اینها کشف نشد که ارتباطی با کنکور امسال داشته باشد. 

 

کلاهبرداران کنکوری از مشتریان خود حق شکایت را می‌گیرند

امسال که کسی دسترسی ندارد، ولی سؤالات سال‌های گذشته را آورده اند و با کار‌های مونتاژکاری که می‌کنند بعد هم از داوطلب عکس و سند می‌گیرند که اگر فردا سؤال من سؤال نبود، حق شکایت را نداشته باشند، اخاذی می‌کنند؛ لذا داوطلبان عزیز ما بدانند که در تیرماه امسال نسبت به اردیبهشت کار خیلی سخت‌تر و سفت‌تر و محکم‌تر شده است. 

 

با کمک تجهیزات دانش بنیان هرگونه موج رادیویی متقلبان کشف می‌شود

ما در اردیبهشت ماه کلاً ۳۵ نفر را گرفته ایم که با خودشان تجهیزات آورده بودند که قرار بود استفاده کنند، هیچ استفاده‌ای هم نکردند و ما به کمک دانش بنیان همانطور که در گزارش دیدید، یک دستگاه‌هایی ساخته ایم که هر موج رادیویی یا هر موج بلوتوثی را که فعال باشد رصد می‌کند و بالای سر خط می‌رود که این موج به آن ارتباط دارد. 

 

سؤال: در تمام حوزه ها؟

پورعباس: در تمام حوزه‌ها و ۱۷۰۰ حوزه‌ای که گفتم، در همه حوزه‌ها از این دستگاه‌ها چند تا است یعنی یکی دو تا نیست. نسل یک آن را امسال به روز کرده ایم، یعنی تجهیزات آن را یک مقدار درست‌تر کرده ایم، نسل دو آن را هم داریم و نسل سوم آن را هم داریم که نسل سوم آن کارایی خیلی بالایی دارد و اثربخشی بالایی دارد.

 

محرومیت ۱۰ ساله از کنکور در انتظار متخلفان

همین که شما از درب ورود کنید شناسایی نمی‌شوید، روی صندلی می‌نشینید، این دستگاه روشن شد، بلافاصله گرفته می‌شود و آن مسئول و کارشناس مربوطه به سراغ شما می‌آید و کاری می‌کند که خودت خودت را نشان بدهید، یعنی آن شخصی که این دستگاه را دارد. طبیعتاً ده سال محرومیت است، ما اینها را بعنوان مجرم تلقی نمی‌کنیم، اینها را بعنوان متخلف تلقی می‌کنیم، جوانان ما هستند، ولی عواملی که در پشت پرده با اینها همکاری می‌کنند یا اینها را تطمیع می‌کنند که در این مسیر حرکت کنند، آنها مجرم هستند.

 

سوءاستفاده کنندگان از جوانان داوطلب کنکور مجرم هستند

آنها بلافاصله به قضات کشیک معرفی می‌شوند و قضات کشیک هم بلافاصله در مسیر محکومیت آنها تا پنج سال زندان پیش می‌روند؛ لذا از این جهت امنیت امنیت کاملی است و من به دوستان گفته ام که چه در نیرو‌های مسلح، این امانت را به طور ویژه دنبال کنند، چون ما در آستانه تغییر دولت هستیم و حساسیت‌های خاص خودش را دارد و انشاالله ما بتوانیم به شکل بسیار شایسته‌ای مسیر دانشجویانی که انتخاب می‌شوند تقدیم کنیم که در دولت بعدی بتوانند از آن استفاده کنند. 

 

سؤال: اینترنت امسال قطع نمی‌شود؟

پورعباس: ضرورتی نداشت، ما از سال اول که اینترنت را قطع کردیم، این ابزار دراختیار ما نبود، الان  چیدمان دفترچه‌های ما آنقدر زیاد است، که با فرض اینکه عکسی گرفته شود، چون یکسری عوامل را اجیر می‌کنند که سر جلسه با تجهیزات عکس بگیرند، ارسال شود. ضمن اینکه طی اردیبهشت و سال گذشته، هر کسی عکس گرفت، چند دقیقه بعد دستگیر شد، یعنی به صفحه دوم و سوم نرسیده، دستگیر شد. اینها اگر بخواهد برگردد این پاسخ اعتباری برای کسی ندارد، چون پاسخنامه‌های متفاوتی دراختیار آنها است و بلافاصله ما، چون عکس را داریم آن کلیدی هم که می‌خواهد بیاید، اگر بیاید، که نیامده است، آن کلید هم دراختیار ما است، چون خودمان هم دریافتش می‌کنیم. 

 

 

در کنکور اردیبهشت ماه یک مورد تقلب شبکه‌ای هم مشاهده نشد

پورعباس:  لذا ما در اردیبهشت ماه یک مورد، حتی یک مورد، تقلب شبکه‌ای نگرفته ایم. از عدد ۳۵ تا عدد ۴۹ یک پنج تا و یک ۹ تا حدوداً چهارده تا، افرادی بودند که یادداشت با خودشان آورده بودند، به سبک سنتی، که فرمولی یادداشت کرده بودند که فکر می‌کردند به کارشان می‌آید که خود همین آوردن یادداشت تمرکز آنها را از بین می‌برد، خودشان خودشان را نشان می‌دهند به عوامل که من یک چیزی ام هست، چون آرامش ندارد. هر چیزی که غیر از آن چیز‌هایی که گفته شده است مجاز هستید با خودتان بیاورید، آرامش شما را از بین می‌برد. یعنی اگر شما بتوانید الان ۵۰ بزنید، با آوردن این وسایل غیر مرتبط کارآیی شما به زیر ۱۰ می‌رسد؛ لذا توصیه می‌کنند که حتما عزیزان خودشان و توانمندی خودشان را باور کنند و متکی بر توانمندی خودشان در جلسه آزمون حضور پیدا کنند. 

 

سؤال: وقتی که سؤال‌ها متنوع است، دفترچه‌ها متنوع است، از جهت امکان بردن تجهیزات یا استفاده از تجهیزات تقلب هم وجود ندارد، چون سال گذشته یا سال پیش‌تر شما در یکی از کنفرانس‌های مطبوعاتی نشان دادید که اینها بسیار ریز بود، آیا در سال‌های بعد هم اینها کشف شد؟

پورعباس: بله ۳۵ مورد را در آزمون اردیبهشت کشف کردیم ولی برای فرد کارآیی نداشت، فرد با خودش آورده بود به امید اینکه یک اتفاقی برای او بیفتد، هرچه انتظار می‌کشید اتفاقی برای او نیفتاد، دوستان ما کشفشان کردند، همان چند دقیقه اول آزمون هم کشف می‌شوند و متأسفانه یک فرصت چندین ساله را از دست می‌دهند. 

 

۵ سال حبس در انتظار شبکه‌های تخلفات کنکوری 

سؤال: فرمودید که برای کسانی که این تخلف را انجام می‌دهند این جرم تلقی نمی‌شود، آیا الان شبکه‌هایی که گرفته می‌شود، با آنها چطور تعامل می‌کنید؟

پورعباس: آنها مجرم هستند، طبق قانون تخلفات کنکور تا ۵ سال زندان و جرایم سنگین نقدی را قاضی وضع خواهد کرد. ولی آنهایی که داوطلب هستند، مجرم نیستند، متخلف هستند، در مسیر سازمان سنجش و هیئت تخلفات قرار می‌گیرند که اینها بین یک تا ده سال محرومیت از شرکت در آزمون‌ها را دارند، آنها بین جریمه نقدی و تا ۵ سال زندان را در مسیر جزایی خودشان دنبال خواهند کرد. 

 

سؤال: یکی از واقعاً کار‌های ملی که همه دستگاه‌ها و نهاد‌ها را درگیر می‌کند، بحث نقل و انتقال این دفترچه‌ها به حوزه‌ها است. این را چطوری تدبیر کرده اید که خدایی ناکرده اتفاقی نیفتد؟

پورعباس: الان سؤالات به شکل فیزیکی باید منتقل شود. در آینده نزدیک ما رفته ایم در آزمون‌های کوچک‌تر سؤالات به شکل الکترونیکی انتقال پیدا می‌کند و یک سخت افزاری را تهیه کرده ایم که سؤال روی آن سخت افزار می‌نشیند و داوطلب پاسخ می‌دهد. به آن نقطه که برسیم نقل و انتقالی صورت نخواهد گرفت ولی الان در تراز آزمون‌های میدانی تهیه سخت افزار‌ها کمی سخت است، چون بودجه اش زیاد است، چون بخشی از بودجه کل کشور را شامل شود، به مرور ما به آن سمت می‌رویم و تلاش می‌کنیم که شرکت‌های دانش بنیان بخش خصوصی را مجاب کنیم که بیایند و سالن‌های مجهزی را تهیه کنند که از سخت افزار‌های لازم برخوردار باشند و ما متعهد باشیم در یک دوره زمانی بلندمدت آزمون‌های متعدد را دراختیار آنها بگذاریم که برگزارکننده یا اجراکننده آزمون باشند. 

 

سؤال: یعنی جای مشخصی باید برای این باشد؟

پورعباس: بله

 

سؤال: من فکر کردم مثلاً مثل پیام رسان‌های بانکی که پول جابجا می‌کنند ولی به دلیل هم امنیتی که دارد مشکلی ایجاد نمی‌شود؟

پورعباس: نه ببینید یک روشی از آزمون است که در منزل انجام می‌شود، به نام نسخه منزل، یا هوم ادیشین، که آزمون‌ها را برگزار می‌کنند. ما در ایران مجوز گرفته ایم که بعضی از آزمون‌های بین المللی را نسخه منزل برگزار کنیم ولی هزینه بسیار سنگینی را برای داوطلب ایجاد می‌کند. باید تعداد زیادی دوربین دور خودش تعبیه کند، این دوربین‌ها به صورت برخط توسط سازمان برگزارکننده کنترل شوند.

 

پورعباس:  آن دستگاهی که دارد انجام می‌دهد، با دستگاه‌های مجاور خودش یک فرآیند بسیار سنگین نرم افزاری است که هزینه‌ای که تحمیل می‌کند بسیار سنگین است. نه ما یک جایی را مشخص می‌کنیم، داوطلب آنجا می‌نشیند، سؤال می‌آید در بستر سکوری یا بستر امن کشور که الان موجود است، روی این دستگاه می‌نشیند، داوطلب پاسخ می‌دهد و سؤال بعدی و سؤال بعدی. این الان دراختیار ما است ولی تیراژ آن تیراژ محدودی است، به میزانی که ما بتوانیم بودجه را فراهم کنیم، تیراژ را بزرگ می‌کنیم. ولی از طرف دیگری ما سال آینده تلاش داریم می‌کنیم، دستگاه ما درحال نصب است و انشاالله نصب خواهد شد، تمامی دفترچه‌های ما و پاسخنامه‌های ما هم هوشمند می‌شوند. یعنی دیگر مطلق افرادی که نشسته اند سر جلسه امتحان پاسخنامه ویژه خودش را دریافت می‌کند. در تمام صفحات آن کلیدواژه‌های رمزنگاری شده است که این صفحه برای این فرد است و اگر از این صفحه خودش پاسداری نکند، بعنوان متقلب یا به هر شکلی که پاسداری نکند، مدعی آن خواهند شد؛ لذا ما به این سمت داریم حرکت می‌کنیم که هم آزمون‌های کاغذی را هوشمند کنیم، هم آزمون‌ها را به شکل بدون کاغذ بر مبنای بستر امن الکترونیکی داشته باشیم. به میزانی که امکانات ما بیشتر شود و بتوانیم دستگاه‌های دیگر را و بخش خصوصی را درگیر اجرا کنیم، این موفقیت بیشتر از این خواهد شد.

 

سؤال: شما سالانه کلاً چند نوع آزمون برگزار می‌کنید؟

پورعباس: ما سال گذشته حدود ۱۷۹ آزمون برگزار کرده ایم، مجموع آزمون‌های سراسری، آزمون‌های استخدامی، آزمون‌های بین المللی، همه اینها با همدیگر. ما هجدهم اسفندماه در سال گذشته ۹ آزمون داشته ایم که کمترین جمعیت یک آزمون ۱۰۰ هزار نفر بود و بیشترین جمعیت یک آزمون ۶۰۰ هزار نفر بود و تقریباً با احتساب دو ماهی که ما نمی‌توانیم آزمون بگیریم یک بخشی از آزمون‌های ما در ماه رمضان و مناسبت‌ها امکان ندارد که برگزار شود. ما عملاً حدود ۴۵ هفته درگیر برگزاری آزمون هستیم و هر هفته هم چند نوبت آزمون داریم. یعنی اینطور نیست که فقط یک نوع باید باشد. همین آزمون سراسری ۵ نوبت آزمون است، چون هر کدام از آزمون‌ها برای خودشان مستقل هستند و برنامه ریزی شده است که در دو روز برگزار شود.

 

سؤال: یک پرسشی که شاید شما بتوانید پاسخ بدهید یا منحصراً شما کارشناسی‌تر می‌توانید پاسخ بدهید اینکه بهتر نیست اصلاً این آزمون حذف شود، یعنی کنکور حذف شود؟

پورعباس: ما از دو سال پیش در مسیر حذف حرکت کردیم، یعنی یک منطقی باید پشت آن باشد که بشود جایگزین شود. از فردا بگو نیست، چگونه می‌خواهیم عمل کنیم. ۱۵ درصد ظرفیت، مطلوب جامعه است، چیزی حدود ۱۵۰ هزار نفر ظرفیت ما ظرفیت مطلوب جامعه است. پزشکی ها، دندانپزشکی، مهندسی ها، حقوق، روانشناسی‌ها هستند، این رشته‌ها رشته‌های مطلوب هستند و همه می‌خواهند شرکت کنند. یعنی ۵۰۰ هزار نفری که در رشته تجربی دارند ثبت نام می‌کنند، هدفگذاری آنها رشته پزشکی است، پس شما باید بتوانید اینها را از هم مجزا کنید؛ لذا ما به میزانی که بتوانیم سوابق تحصیلی را دخالت بدهیم، دخالت داده ایم. امسال ۵۰ درصد سابقه تحصیلی است و ۵۰ درصد آزمون سراسری است، پس به میزان ۵۰ درصد آزمون سراسری عملاً حذف شده است. 

 

سؤال: سوابق تحصیلی چه زمانی به دست شما می‌رسد که به نتیجه اعمال کنید؟

پورعباس: ما طبق فرآیندی که با آموزش و پرورش برنامه ریزی کردیم، آزمون‌های آموزش و پرورش گرفته شده است، تصحیح صورت گرفته است، فکر می‌کنم از هفته آینده اعلام نتایج اولیه عزیزان انجام خواهد شد، یک دوره بازنگری برای نتایج آزمون می‌گذارند و در مردادماه نتایج را به ما خواهند داد و ما فرآیند نمره سازی را آغاز می‌کنیم. ترکیبی از سوابق تحصیلی و آزمون سراسری به شکل تراز شده سال به سال و بعد هم یک رتبه بندی خواهیم کرد، هر کس رتبه خودش را بر مبنای رتبه خودش عمل خواهد کرد.

 

پورعباس:  ما آزمون‌های سراسری را که بعنوان آزمون کنکور است، امسال تا چهار نوبت آزمون معتبر خواهیم داشت، یعنی یک فرد چهار نمره معتبر دارد، دو نمره معتبر در سال گذشته، دو نمره معتبر در امسال که طبیعتاً اگر که چهار نمره هم گروه باشند، بیشترین آن را و هم اگر هم گروه نباشند، به انتخاب خود فرد که کدام گروه ملاک گزینه شما باشد و یک نمره هم از آموزش و پرورش داریم. نمرات آموزش و پرورش سال به سال گرفته می‌شود اینطور نیست که معتبر باشد، هر سال ما نمره آموزش و پرورش را می‌گیریم. اگر این نمره ترمیم شده باشد، آموزش و پرورش به ما اعلام می‌کند، ترمیم نشده باشد، معلوم است قبلی است، ما مجدداً از آن می‌گیریم و بر مبنای آن عمل می‌کنیم. اینطور نیست که ما بگوییم که یک بخش از آزمون آموزش و پرورش را امسال یک بخشی را بزنیم و از سال دیگر بگیرند، نه به این ترتیب نیست، هر سال مختص خودش است، ما، چون می‌گوییم ۵۰ درصد، کل آزمون ترکیب این دو است و طبیعتاً کل آزمونی که امسال می‌خواهیم بر مبنای آن پذیرش کنیم، ترکیب آزمون سراسری و آزمون سوابق تحصیلی است. 

 

سؤال: کارنامه اولیه که داوطلب می‌تواند براساس آن تعیین رشته کند، چه زمانی مشخص می‌شود؟

پورعباس: ما یک کارنامه اولیه که مبنای ما باشد، ما یک کارنامه نمرات خام و نمره کل را داده ایم برای اردیبهشت و یکی را هم برای تیر می‌دهیم. بعد از آن نمرات آموزش و پرورش را گرفتیم، با این دو نمره تراز ساخته می‌شود، آن کارنامه را با توجه به دو هفته‌ای که الان در کار ما ایجاد شد، تأخیری صورت گرفت که خودتان دلیل آن را بهتر می‌دانید، با یکی دو هفته تأخیر اواسط یا نیمه اول شهریورماه بچه‌ها انتخاب رشته می‌کنند، براساس انتخاب رشته شان، یک بخش آزمونی داریم، به نام آزمون عملی و رشته‌های تربیت بدنی، رشته‌های هنر که انجام می‌شود، جمع این منجر به تولید نتایج آزمون در نیمه اول مهرماه می‌شود.

 

سؤال: بحث سهیمه‌ها تفاوتی بین آن وجود دارد، بین امسال با سال‌های گذشته؟

پورعباس: نه فعلاً هیچ مصوبه جدیدی نیامده است. ما سه منطقه  داریم با دو منطقه ایثارگران هم داریم که ایثارگران ۵ درصد و ۲۵ درصد و چیز دیگری نیست، بقیه اش اگر باشد، مازاد ظرفیت است.

 

سؤال: تغییر برای کاهش یا تغییر یا تعدیل این سهمیه‌ها وجود ندارد؟

پورعباس: چرا با توجه به مصوبه شورای عالی فرهنگی که ما دو سال است که اجرا می‌کنیم، شورا موظف است که بازنگری کند و درحال بازنگری هستند و هنوز به جمع بندی نهایی نرسیده اند که به چه شکل عمل کنند. پیشنهاد‌های متفاوتی است که دارند روی آنها کار کارشناسی می‌کنند. 

 

سؤال: میزان همکاری شما الان با وزارت آموزش عالی چطوری است؟

پورعباس: همانطور که می‌دانید سازمان ما ارتقاء پیدا کرد به سازمان ملی سنجش و ارزشیابی نظام آموزشی کشور. ما دو مأموریت داریم، مأموریت اول سنجش و پایش داوطلبان است، مأموریت دوم سنجش و پایش مراکزی است که می‌خواهند به داوطلبان سرویس بدهند. یعنی باید بگوییم که این دانشگاه با این کیفیت از طرف دولت تضمین شده است، تضمین کیفیت را داریم، کیفیت سنجی را داریم، رتبه سنجی را داریم، ارتقای دانشگاه‌ها مدنظر این است یعنی هدف غایی این است که ارتقاء پیدا کند.

 

پورعباس: طبیعتاً، چون شما فرآیند پذیرش دانشجو از حالت ملی به حالت بین المللی دارد تبدیل می‌شود، در حالت بین المللی شما باید بتوانید دستگاهی داشته باشید که رصد و پایش کند و اعتبار ببخشد، تضمین کیفیت کند؛ لذا سازمان در این دو مسیر حرکت خواهد کرد بعنوان یک نهاد مستقل زیر نظر رییس جمهور فعالیت خودش را دارد ولی کار مستمر و سنگینی را با سه وزارتخانه اصلی، آموزش و پرورش، وزارت علوم و وزارت بهداشت دارد ومسئولیت مدیریت اجرای تمام آزمون‌های این دستگاه‌ها را دارد.

 

پورعباس:  حالا به شکل تفحیظی یا به شکل اشتراکی عمل خواهد کرد و مسئولیت اعتباربخشی، ارزشیابی درونی، آنها، چون ارزشیابی درونی دراختیار خودشان است، ارزشیابی بیرونی آن دراختیار سنجش است و بر مبنای ارزشیابی بیرونی بحث رتبه بندی است، بحث تضمین کیفیت است؛ لذا کار سازمان سنجش چند برابر شده است و ضرورت هم داشت.

 

پورعباس:  اینجا لازم است یاد کنم از رئیس جمهور شهید که با انگیزه صد چندان بیشتر از ما دنبال این مسئله بود که می‌گفتند کشور ما مستحق این است که در منطقه در این مسیر اول باشد. تقریباً ما جزء کشور‌های آخر هستیم که به این جمع بندی رسیده ایم که دستگاهی داشته باشیم بیرون از مجموعه درون سازمانی رصد کند، چون همه به طور طبیعی می‌گویند کار من خوب است، ارزشیابی درونی انجام می‌دهند. تأیید این ارزشیابی درونی توسط ارزشیابی بیرونی که سازمان ملی سنجش است انجام می‌شود که یاد می‌کنم از رییس جمهور محترم که برای این مسیر خیلی وقت گذاشتند و خیلی وقت گذاشتند مصوبه و اساسنامه همه را دنبال کردند و کمک کردند و الحمدالله برای من حکماً ابلاغ هم شد و یکی از آخرین حکم‌هایی بود که ایشان صادر کردند. 

 

سؤال: در مورد بورسیه چه تعداد از رشته‌ها امسال بورسیه‌ای است؟

پورعباس: بورسیه از پارسال شروع شده و سال به سال دارد بیشتر می‌شود. دستگاه‌های مربوط هنوز وقت دارند تا انتخاب رشته که ظرفیت مورد نظرشان برای بورس را از طریق سازمان امور دانشجویان اعلام کنند به سازمان سنجش که ما در دفترچه لحاظ کنیم. 

 

source

توسط mohtavaclick.ir