اربعین

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، شبکه خبر در برنامه صف اول با  موضوع: آخرین وضعیت تردد زائران اربعین میزبان آقای مجتبی شصتی کریمی، دبیر ستاد مرکزی اربعین بود.

مقدمه مجری: نگاهی خواهیم داشت به آخرین تمهیداتی که در ستاد مرکزی اربعین اندیشیده شده برای تردد زائران اربعین و سفر اربعین عزیزانی که قصد سفر به کربلا را دارند.
سوال: ابتدا یکسری آمار‌ها را با شما مروری داشته باشیم؛ تا به امروز چند نفر تردد داشتند از مرز‌های مختلف کشور؟ زمینی، هوایی و دریایی هم برقرار شده، درست است؟
کریمی: بله، تا امروز ظهر حدود یک میلیون و ۸۰۰ هزار و ۴۵۲ نفر از عزیزانمان مشرف شدند به کشور عراق برای زیارت و تا امروز بعد از ظهر که من خدمت رسیدم، دو میلیون و ۷۱۵ هزار و ۸۸۷ نفر هم در سامانه سماح ثبت نام کردند برای این که عازم بشوند برای این سفر، حدود ۴۰۶ هزار و ۹۰۹ نفر از عزیزانمان هم برگشتند و طبق  آماری که الان هست برای خروج از کشور، نسبت به موارد مشابه در سال گذشته، رشد قابل توجهی داشته است. ما سال گذشته تا ۱۲ ماه صفر یک چیزی در حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار نفر خارج شده بودند امسال دهم ماه صفر یعنی تا امروز ظهر که نیمی از روز هم گذشته، یک میلیون و ۸۰۰ هزار نفر از مرز‌ها عبور کردند و خارج شدند.

 
سوال: تفکیک آن را هم دارید که چه تعداد زمینی و چه تعداد هوایی بوده؟
کریمی: بله تفکیکی به من دادند که به این شرح است، حدود دو درصد مرز هوایی فرودگاه امام خمینی (ره) بوده، یک مقداری کمتر فرودگاه هاشمی نژاد مشهد بوده، ۵۰ درصد خروج از مرز مهران بوده، از مرز شلمچه ۲۸ درصد، چذابه ۶ درصد، مرز خسروی ۱۱ درصد، تمرچین و باشماق یک مقدار کمتر است و سایر مرز‌ها هم یک درصد مردم عزیزمان انتخاب کردند.

 
سوال: مهران بیشترین تردد را داشته؟
کریمی: بله، شاید به خاطر نزدیکی یا بخاطر امکاناتی بوده که داشته.

 
سوال: مگر امکانات مرز‌ها با هم تفاوت دارند؟
کریمی: عزیزان ما امسال سعی کردند امکانات را در مرز‌های دیگر هم بالا ببرند، در بازدیدی که از مرز‌های مختلف داشتیم برای بازدید همراه آقای وزیر کشور یا رئیس محترم ستاد مرکزی اربعین، مرز‌ها واقعا امکانات خوبی را به وجود آوردند حتی مرز باشماق و تمرچین که در استان کردستان هست و آذربایجان غربی، امکانات خوبی را به وجود آوردند برای عزیزانمان.

 
سوال: منظور از امکانات با خدمات چیست؟
کریمی: امکانات حمل و نقل است، گیت‌های ورودی و خروجی مجهز می‌شوند به سامانه‌های مختلف برای این که عزیزانمان راحت تردد کنند، مثلا یک اتفاقی که از پارسال در دو مرز اتفاق افتاد و امسال تسری پیدا کرد به ۴ مرز مهران، چذابه، شلمچه و خسروی، این پنجره واحدی بود که بین ایران و عراق برگزار شد که سال‌ها دوستان زحمت می‌کشیدند و با طرف عراقی مذاکره می‌کردند برای این که بتوانند این سامانه را راه اندازی بکنند و این سامانه اجازه می‌دهد به عزیزان ما که با صرف زمان بسیار کوتاهی از مرز‌ها عبور بکنند، قبلا برای این که عزیزی از مرز ایران بگذرد و به مرز عراق برسد و از آنجا عبور کند گاهی اوقات ساعت‌ها زمان را باید صرف می‌کرد، اما با این پنجره واحد دو طرف یکی شده، ۴ ثانیه طول می‌کشد عزیز ما گذرنامه اش توسط برادران ما در فراجا بررسی بشود و بعد در سمت عراقی هم همین ۴ ثانیه زمان را صرف می‌کند، بقیه آن هم بستگی دارد به ازدحام جمعیت و میزانی که بین دو تا مرز حرکت می‌کند که فکر نمی‌کنم بیشتر از ۲۰ دقیقه زمان ببرد برای این که از دو تا مرز بتوانند عبور کنند این امکان خیلی خوبی است که در ۴ مرز به وجود آمد.

 
سوال: سال گذشته کمتر این شرایط بود؟
کریمی: سال گذشته ما این امکانات را در دو مرز داشتیم، اما امسال در ۴ تا مرز که شلوغ‌ترین مرز‌های ما هستند طبق همین آماری که عرض کردم، این اتفاق افتاده است.

 
سوال: باشماق و تمرچین هم خلوت‌تر هستند و تردد راحت‌تر است و فکر می‌کنم آب و هوا آنجا بهتر از مرز‌های دیگر است؟
کریمی: بله، در آنجا آب و هوا خیلی بهتر است و دوستان هم توصیه می‌کنند که از باشماق و تمرچین بروند، در طرف عراقی هم مواکب خوبی برقرار شده در باشماق و تمرچین و عزیزان ما آنهایی که از باشماق و تمرچین می‌روند راضی هستند یک مقدار وضعیت حمل و نقل در سال‌های گذشته در باشماق و تمرچین مورد انتقاد دوستان بود که امسال وضعیت خیلی بهتر شده، بخصوص در باشماق که اول اعلام کردند یک هفته اول عزیزانمان را تا سلیمانیه به صورت رایگان می‌برند که با مذاکراتی که انجام شد قرار شد این تا زمان اربعین تمدید بشود و از مرز باشماق تا سلیمانیه به صورت رایگان بروند و بعد از آنجا با خودرو‌هایی که آنجا هست به کربلا می‌روند یعنی جاده کربلا – بغداد به عمود فکر می‌کنم ۵۳۰ باشد در آنجا می‌روند و بعد دیگر به کربلا و نجف می‌روند.

 
سوال:، چون اشاره کردید همه مرز‌ها را از همین منظر مرور بکنیم یعنی هم اشاره کردید در بخش اول خدماتی که عرضه می‌شود به زائران در مرز‌ها یا این که با توجه به اطلاعاتی که همراه شما هست به تفکیک بررسی کنیم و همچنین شرایط حمل و نقل، امکانات حمل و نقلی که در مرزهاست برای این که زائران بتوانند به راحتی تردد کنند و از مرز‌ها عبور کنند و به راحتی وارد خاک عراق بشوند.
کریمی: در تمامی مرز‌ها، مثل مرز مهران، مثل مرز خسروی که این‌ها با هم یکسان هستند، مثل مرز شلمچه و چذابه در تمام این مرز‌ها برای عزیزانمان که با خودرو‌های شخصی می‌روند پارکینگ‌هایی در نظر گرفته شده و این عزیزان می‌توانند ماشین هایشان را در آن پارکینگ‌ها پارک کنند، از پارکینگ‌ها با اتوبوس‌هایی به پایانه مرزی منتقل می‌شوند و در پایانه مرزی بعد از این که گذرنامه شان بررسی شد و مهر خورد به سمت عراق می‌روند و در آنجا هم از سمت عراق خارج می‌شوند و مسیرشان را انتخاب می‌کنند کربلا یا نجف، از هر کدام از این مرز‌ها، یا از مرز خسروی می‌روند به سمت کاظمین و از آنجا هم به سمت کربلا و نجف، تا به امروز که ما خدمت شما هستیم، اگرچه بخصوص در این سه روز گذشته تعداد بسیار زیادی از عزیزانمان دارند مشرف می‌شوند که ما در قرارگاه مرکزی که در ستاد مرکزی اربعین الان این قرارگاه تشکیل شده و از تمام کمیته‌ها یک نفر نماینده حضور دارد و نظارت می‌کند مرز‌ها را به صورت مستقیم رصد می‌کنیم و می‌بینیم مانیتور می‌کنیم به قول دوستان و همکاران شما و در این مرز‌ها مشاهده می‌کنیم که الحمدالله ما اگرچه تعداد بسیار زیادی جمعیت را داریم، مشکل جدی نداریم و الحمدالله با ارتباطاتی که برقرار شده اگر چنانچه در یک جایی یک مشکلی هم به وجود بیاید مردم عزیزمان خیلی سریع به ما خبر می‌دهند، مثلا امروز به ما اطلاع دادند گفتند که یک مقدار کامیون‌ها در مرز شلمچه حرکتشان کند شده سریعا با مسئول مرز شلمچه تماس گرفتیم و صحبت کردیم و گفتند نه مشکل جدی نیست، در عین حال سرعت بررسی کامیون‌ها را بیشتر کردند و این کامیون‌ها عبور کردند، بنابراین می‌خواهم عرض کنم که الحمدالله هر چقدر که جلوتر می‌رویم با افزوده شدن تجربیات عزیزانی که در ستاد مرکزی اربعین در تک تک کمیته‌ها هستند و با اطلاع رسانی مردم عزیزمان، همکاری مردم عزیزمان مهم‌تر از همه این‌ها، الحمدالله ما زیارت بسیار روان و بهتری را شاهد هستیم.

 
سوال:  نکته‌ای را در صحبت هایتان اشاره کردید و عبور کردید، درباره مرز‌ها که مثلا از مرز مهران به کربلا نزدیک‌تر هست درست است؟
کریمی: بله.

سوال: از مرز خسروی اشاره کردید که به کاظمین
کریمی: مرز خسروی معمولا ماشین‌ها به کاظمین می‌روند.

سوال: به تفکیک این مرز‌ها را می‌فرمایید که هر کدام چگونه است؟ مثلا همین خسروی خودرو‌ها برای کربلا هم هست یا نه؟ باید از کاظمین بروند؟
کریمی: بله خودرو‌ها برای کربلا هم هستند ولی عمده خودرو‌ها می‌روند به سمت کاظمین و می‌روند به سمت یک ایستگاهی به اسم ایستگاه حسینیه در بغداد، کاظمین در کنار بغداد قرار دارد می‌روند در ایستگاه حسینیه و معمولا مسافرانی که از آنجا می‌روند اول به زیارت کاظمین مشرف می‌شوند و بعد از آنجا به راحتی می‌آیند به سمت کربلا اول و بعد نجف که پایین‌تر از کربلا قرار دارد، یعنی اول کربلا را زیارت می‌کنند، یا بعضی‌ها می‌روند کاظمین، از آنجا می‌روند سامرا زیارت می‌کنند، مجددا برمی گردند می‌آیند کربلا زیارت می‌کنند و بعد می‌روند به سمت نجف اشرف آنجا را زیارت می‌کنند.

 
سوال: مرز‌های دیگر از همین منظر چگونه است؟
کریمی: در سامانه سماح وقتی عزیزانمان می‌خواهند انتخاب کنند کیلومتر مرز‌ها را تا هر کدام از این اماکن مقدسه به تفکیک نوشته، مرز چذابه نسبتا به کربلای معلی نزدیک است، مرز شلمچه یک مقدار از کربلا دورتر و به نجف اشرف نزدیک‌تر است، اما عزیزانی که در خوزستان حضور دارند خیلی برایشان بهتر است که از مرز شلمچه بروند به سمت بصره و از همان جا به سمت نجف اشرف و کربلای معلی، عزیزانی که در خسروی عرض کردم، در باشماق و تمرچین هم همین طور، از تمرچین به سمت کرکوک می‌آیند در باشماق هم همین طور می‌آیند به سمت سلیمانیه و از آنجا به سمت کربلا حرکت می‌کنند.

 
سوال: اشاره کردید که در همه این مرز‌ها خودرو‌ها هستند برای تردد و حمل و نقل زائران، وضعیت در مرز‌های داخلی ما در هر کدام از این چند مرز چگونه است و آن طرف شرایط چگونه است؟
کریمی: الحمدالله در قسمت داخلی که وضعیت خیلی خوب است، علیرغم این که تعداد زیادی از عزیزانمان در حال عزیمت به سمت عراق هستند و هر چقدر به سمت جلو می‌رویم این تعداد بیشتر می‌شود،  خوشبختانه با برنامه ریزی که شده انتقال عزیزان چه از پارکینگ‌ها، چه از اتوبوس‌های بین شهری که می‌روند و به مهران و به مرز‌های دیگر می‌رسند به سمت نقطه صفر مرزی خیلی خوب شده، در طرف عراق هم ماشین‌های عراقی منتظر عزیزانمان هستند، ما در مذاکراتی که با طرف عراقی داریم مرتب از آنها خواهش می‌کنیم که نظارت بشود بر ماشین‌ها اگر چنانچه تعداد این خودرو‌ها کمتر شد، اگر بتوانیم برای این که این عزیزان را منتقل بکنیم به مرز‌های نزدیک‌تر، بعضی از اتوبوس‌های ما گسیل بشود برای این که این عزیزان را به مرز‌های نزدیک برساند و هنوز ماشین‌های ما نیاز نشده، خوشبختانه ماشین‌های عراقی توانستند عزیزانمان را ببرند و فکر می‌کنم که اگر با همین نحو و با همین مدیریت سفر عزیزانمان بروند، فکر می‌کنم ما بدون مشکل امسال اربعین پرشور و پرجمعیتی را شاهد باشیم.

 
سوال: معمولا در سفر‌های مختلف یا در برنامه‌های مختلف گفته می‌شود که از خودرو‌های عمومی استفاده بشود استثنائا اربعین را گفتند که اگر می‌توانید از خودروی شخصی استفاده کنید.
کریمی: بله بخاطر این که در اربعین تعداد متقاضیانی که می‌خواهند بروند زیاد است، واقعا تعداد خودرو‌های عمومی تکافوی این جمعیت را نمی‌دهد، ما تشویق می‌کنیم و امکانات آن را هم فراهم کردیم برای عزیزانمان در استان‌های مختلف، پارکینگ‌های بسیار خوبی را ایجاد کردند به مقدار زیاد و هر سال هم وضعیت پارکینگ‌ها به لحاظ روشنایی، به لحاظ امنیت بهتر می‌شود، خیلی از این پارکینگ‌ها را دیوار کشی کردند الحمدالله مراقبان آن را بیشتر کردند، از نظر نور وضعیت بهتر هست و انشاالله عرض می‌کنم هر سال که به جلو می‌رویم این امکانات و زیرساخت‌ها برای عزیزان خیلی بهتر فراهم می‌شود.

 
سوال: با خودروی شخصی فقط تا مرز می‌توانند بروند؟
کریمی: با خودرو‌های شخصی تا قبل از مرز می‌توانند بروند، عزیزانی که می‌روند تا مهران می‌توانند با خودرو‌های شخصی بروند، خودرو‌های شخصی شان را داخل پارکینگ می‌گذارند از آنجا با خودرو‌هایی که درنظر گرفته شده، تا مرز هدایت می‌شوند.

 
سوال: مرز‌های دیگر همین طور است فرق نمی‌کند؟
کریمی: بله

 
سوال: یعنی با خودروی شخصی خاک عراق را نمی‌توانند بروند؟
کریمی: به هیچ عنوان با خودروی شخصی وارد خاک عراق نمی‌توانند بشوند، ما از طرف عراق خواهش کردیم که اگر ممکن است عزیزانی که می‌خواهند با خودرو‌های شخصی مشرف بشوند بتوانند بروند، اما طرف عراقی به خاطر شرایطی که بود ترجیح داد که این موضوع به غیر از زمان اربعین موکول بشود، طبیعی هم هست، تعداد خودرو‌های عمومی در سمت عراق بسیار زیاد است و ممکن است خودرو‌های شخصی اگر وارد بشوند این ازدحام را بسیار زیادتر بکنند و میزان معطلی عزیزانمان خیلی بیشتر شود.

سوال: بار ترافیکی آن طرف احتمالا بیشتر می‌شود
کریمی: بله صد در صد.

سوال: و در تردد‌های هوایی از هر کدام از شهر‌های کشورمان که بگوییم به سمت نجف و بغداد پرواز هست؟
کریمی: بله تردد‌های هوایی مان فقط دو تا فرودگاه داریم فرودگاه کربلا هنوز راه اندازی نشده زمان می‌برد تا راه اندازی شود، اما فعلا فرودگاه نجف اشرف و فرودگاه بغداد است که الان دارد کار می‌کند و عزیزان به آنجا می‌روند.

 
سوال: و آنجا هم وضعیت تردد و ورود و مهری که باید بخورد در گذرنامه‌ها.
کریمی: بله، کاملا طبیعی است روال و ما شکایتی را دریافت نکردیم از کسانی که به فرودگاه نجف یا فرودگاه بغداد می‌روند

 
سوال: یک نکته‌ را همکاران ما در مرز‌های زمینی بیان می‌کردند که زائران حتما مراقبت داشته باشند که گذرنامه شان مهر بخورد به ویژه در طرف عراق.
کریمی: بله، خیلی تاکید داشتیم بر این موضوع، تقریبا من در همه مصاحبه‌ها و برنامه‌ها این را به عزیزانمان تاکید می‌کنم که می‌روند حتما دقت بفرمایند وقتی که وارد خاک عراق می‌شوند همان زمانی که گذرنامه شان را مأمور عراقی به ایشان می‌دهد دقت بکنند که این مهر خورده باشد، چون اگر مهر نخورد در گذرنامه به عنوان یک فرد غیرمجاز تلقی می‌شوند، فردی که به صورت غیرمجاز وارد شده، جریمه ورود غیرمجاز به عراق یک مقدار سنگین است، دو سال محروم می‌شوند از وارد شدن به خاک عراق، مبلغ بسیار زیادی پول هست که جریمه می‌کنند و در بعضی از موارد هم زندان پیش بینی شده که البته الحمدالله این اتفاق نیفتاده در اربعین تا به حال، اما ما خواهش می‌کنیم برای این که این مشکلات پیش نیاید حتما عزیزانمان دقت کنند که مهر ورود و خروج را حتما داشته باشند در گذرنامه شان.

 
سوال: درباره مرز دریایی و تردد دریایی هم فقط اشاره داشتید بفرمایید که روند آن چگونه است؟
کریمی: مرز دریایی هم که چند روز است که راه افتاده، از بندر خرمشهر به سمت بندر بصره می‌رود و فعلا، چون این کار خیلی جدید است مراحل اول خود را طی می‌کند، در بازدیدی که وزیر محترم کشور ما و وزیر محترم کشور عراق از مرز‌های چهارگانه داشتیم مرز دریایی هم در سمت بصره بازدید شد، برای این که امکانات بیشتری فراهم بشود برای حمل و نقل و اتوبوس‌ها برای این که از خود مرز دریایی افراد را به اولین جایی که ترمینال اتوبوس‌ها هست منتقل کنند شاید یک زمانی طول بکشد امسال به عنوان تجربه اول تجربه خوبی بود.

 
سوال: در چند روز اخیر استانداران خوزستان و بصره برای همین مسیر یک نشست مشترکی داشتند.
کریمی: مرتب نشست دارند استاندار‌های ایلام و استاندار محترم خوزستان، استاندار بصره مرتب با هم نشست دارند و درباره مسائلشان گفتگو می‌کنند طرف عراقی به فراخور کار‌هایی که پیش می‌آید افراد مختلفی را در گذرنامه، در مرز، معرفی کرده و استانداران هم طبق توافقی که با دولت عراق شده مرتب با هم جلسه دارند، مشکلات را بررسی می‌کنند و سعی می‌کنند که خیلی سریع مشکلات را رفع بکنند برای زوار عزیز.

 
سوال: مسیر دریایی بیشتر باید بگوییم برای هموطنان همان استان خوزستان و خرمشهر آنجا‌ها شاید مناسب‌تر باشد درست است؟
کریمی: بله البته امسال صحبتی شده بود برای این که افرادی هم که می‌خواهند از پاکستان بیایند از بندر کراچی به سمت بندر بصره بیایند، حدود سه تا چهار روز طول می‌کشد، اما هر یک از کشتی‌هایی که می‌آورد تعداد قابل توجهی از افراد را حمل می‌کند و راحت‌تر هم هستند که البته هنوز اجرایی نشده، کار دارد باید موافقت دو کشور انجام بشود صحبت‌های اولیه شده، پیشنهادهای اولیه شده، فکر می‌کنم انشاالله از سال‌های آینده این تردد طرف پاکستانی هم به سمت بندر بصره انشاالله انجام شود.

 
سوال: یعنی الزاما فقط از آن مسیر عبور داشته باشند یا نه می‌توانند این روند را هم طی کنند؟
کریمی: نه خیر، می‌توانند از مرز ریمدان و از مرز میرجاوه به سمت ایران بیایند و از خاک ایران بگذرند، مثل الان که دارد این اتفاق می‌افتد و از مرز چذابه وارد کشور عراق بشوند.

 
سوال:، چون اشاره کردید همین موضوع را این جا بپرسم، از مرز‌های شرقی ما ورود داریم از پاکستان و افغانستان درست است؟
کریمی: بله

 
سوال: و از کدام مرز‌ها خارج می‌شوند؟ مشخص شده که الزاما از یک مرزی خارج می‌شوند یا نه؟ می‌توانند از مرز‌های مختلف خارج بشوند؟
کریمی: برادران و خواهران عزیز خارجی مان که داخل ایران هستند و مقیم هستند اگر بخواهند خارج بشوند از مرز شلمچه خارج می‌شوند.

 
سوال: الزاما؟
کریمی: بله این را با طرف عراقی توافق کردیم، عزیزانی که در خارج از مرز‌های جمهوری اسلامی ایران هستند بخصوص مرز‌های شرقی یعنی پاکستان و افغانستان، این عزیزان از مرز چذابه وارد خاک عراق می‌شوند، این الزام است و با طرف عراقی توافق شده، امسال که پاکستانی‌ها و افغانستانی‌ها با اتوبوس‌های خودشان مراجعت می‌کنند بنابراین آنها با ناوگان حمل و نقل جمهوری اسلامی ایران کاری ندارند، آنها با اتوبوس‌های خودشان وارد مرز می‌شوند و از مرز ریمدان یا میرجاوه وارد می‌شوند و …

 
سوال: صرفا عبور است از خاک جمهوری اسلامی، از کشور‌های دیگر هم هست یا همین دو کشور است؟
کریمی: از افغانستان هم هست از مرز‌های شمالی مان هم هست، البته کسانی که از مرز‌های شمالی مثل آذربایجان و از ترکیه وارد می‌شوند می‌توانند از مرز‌های شمالی وارد عراق بشوند.

سوال: تمرچین و باشماق هم از آنجا‌ها می‌توانند بروند؟
کریمی: بله.

 
سوال: الزام شده برای آنها هم یا نه؟
کریمی: نه خیر، تعداد این عزیزان تعداد خیلی زیادی نیست، بنابراین آزاد هستند که از همان مرز‌های شمالی وارد کشور عراق بشوند.

 
سوال: تردد ریلی هم به سرانجام رسید؟
کریمی: بله تردد ریلی هم به سمت بصره و به سمت استان کرمانشاه انجام می‌شود، به سمت خوزستان و به سمت استان کرمانشاه انجام می‌شود، امیدواریم که در آینده نه چندان دور شلمچه – بصره هم به همدیگر ارتباط پیدا کند که عزیزان ما بتوانند از طریق راه آهن انتقال پیدا کنند به بصره و از آنجا هم …

 
سوال: یعنی فعلا ریلی را تا مرز خودمان داریم؟
کریمی: بله، از مرز خودمان از قطار پیاده می‌شوند با اتوبوس منتقل می‌شوند.

سوال: قرار بود که آن طرف هم ادامه داشته باشد به امسال نرسید؟
کریمی: نه خیر برای این که کار دارد توافقات اولیه انجام شده، کار‌های زیرساختی دارد باید انجام شود و بعد اگر وصل بشوند، قطار‌ها می‌توانند از طریق خوزستان به کربلا متصل بشوند یعنی قطار وقتی می‌آید از مشهد می‌تواند بیاید به خوزستان برسد، به شلمچه برسد و بعد برود وارد بندر بصره بشود و از آنجا با همان ریل برود به سمت کربلای معلی.

 
سوال: یک اشاره‌ای در بخشی از صحبت‌ها داشتید به کمیته‌هایی که در ستاد مرکزی و قرارگاه اربعین فعالیت دارند چند کمیته دارید؟ در چه قالب‌هایی فعالیت می‌کنند؟
کریمی: ما ۱۹ تا کمیته داریم و ستاد عراق را داریم، ستاد اربعین عراق یعنی سفارت جمهوری اسلامی ایران که خودش شامل ۱۰ قرارگاه می‌شود قرارگاه کربلای معلی، قرارگاه نجف اشرف و سامرا و کاظمین و قرارگاه‌های دیگر.

 
سوال: آنها ذیل ستاد اربعین عراق هستند؟
کریمی: بله.

سوال: سفارت جمهوری اسلامی ایران در عراق که عضو کمیته ستاد مرکزی عراق است.
کریمی: بله دقیقا، سفیر محترم جمهوری اسلامی ایران در عراق رئیس ستاد اربعین عراق است، مذاکرات اولیه که توسط ستاد مرکزی اربعین با طرف عراقی انجام می‌شود هر ساله و به توافق‌هایی منجر می‌شود با کمک و یاری دوستان ما در سفارت عراق انجام می‌شود، در عین حال تمام اموری که مربوط به عزیزان ما در عراق هست وقتی زیارت می‌روند به تک تک  رؤسای این قرارگاه‌ها در شهر‌های مقدس مربوط می‌شود و خود آنها چند تا کمیته در دل شان دارند مثل ما که کمیته‌های مختلفی داریم مثل کمیته حمل و نقل و سوخت، مثل کمیته زیرساخت، مثل کمیته اسکان و تغذیه، مثل کمیته اعزام و ثبت نام و کمیته‌های دیگری که مثل کمیته فرهنگی، کمیته انتظامی، کمیته امنیتی، کمیته سیاسی و کنسولی و کمیته‌های دیگری که زحمت می‌کشند هر کدام در حیطه وظایف خودشان کار می‌کنند تا بتوانند وسایل سفر راحت عزیزان ما را فراهم بکنند.

 
سوال: ما الان در قاب تصویر تردد زائران را داریم می‌بینیم تردد‌ها و خدمات به زائران شبانه روزی است درست است؟
کریمی: بله حتی در کنسولگری‌های ما و پایگاه‌های ما در عراق تمامی فعالیت‌ها شبانه روزی است، برای این که برای جلوگیری از گرمازدگی عزیزان مان بتوانند در شب تردد بکنند و اگر نیاز بود به کنسولگری مراجعه کنند بتوانند در شب مراجعه کنند، شبانه روزی است، توصیه ما هم به عزیزان این است که برای جلوگیری از گرمازدگی حتما زمان شب را یعنی از غروب به بعد را انتخاب بکنند برای پیاده روی یا برای تردد به سمت شهر‌های زیارتی.

 
سوال: تردد‌ها هم در این ساعت‌ها بیشتر است؟
کریمی: بله دقیقا مردم عزیزمان سعی می‌کنند روز‌ها را به استراحت بپردازند و شب‌ها حرکت کنند.

 
سوال: گرمازدگی که اشاره کردید یک قدری بیشتر درباره آن صحبت کنیم، هم زائران چه بکنند؟ چه مراقبت‌هایی باید داشته باشند و هم احیانا چه خدماتی در مرز و هم در خاک عراق ارائه خواهد شد؟
کریمی: کمیته درمان و بهداشت توصیه‌های خیلی زیادی داشته به عزیزان، عزیزان ما در هلال احمر یعنی کمیته درمان و بهداشت که بعهده وزارت بهداشت است که کار داخل کشور را بعهده دارد زیرمجموعه اورژانس کشور است کار داخل کشور را بعهده دارد و فوریت‌های پزشکی داخل کشور را بعهده دارد و عزیزان ما در هلال احمر که در خاک عراق دارند فعالیت می‌کنند …

 
سوال: تعداد پایگاههایشان را در ذهنتان دارید یا در آمار‌های همراهتان؟
کریمی: بله در آمار‌ها هست تعداد پایگاه‌هایی که دارند در نجف و در کربلا پایگاه‌های متعددی دارند اگر بخواهید مثلا در نجف چند تا بیمارستان زیر نظرشان است، بیمارستان امام علی (ع) است که زیر نظر هلال احمر اداره می‌شود، یک کلینیکی هست به اسم کلینیک نباء، بیمارستان شهید حکیم، بیمارستان شهید صدر در نجف است، در مابین کربلا و نجف سه چهار بیمارستان هست، در حیدریه یک بیمارستان دارند، حتی یک بیمارستان صحرایی در نظر گرفته شده، بیمارستان شهید ابومهدی المهندس در نظر گرفته شده، این مربوط به بین راه است و در کربلای معلی هم حدود ۶ تا بیمارستان است که دارد خدمت رسانی می‌کند، عزیزان ما در هلال احمر به همراه پزشکان عراقی کمک می‌کنند و به ایرانیان عزیز ما خدمات رسانی می‌کنند، در این بیمارستان‌ها مثل بیمارستان الحسین در کربلای معلی، بیمارستان الحجه در کربلای معلی، بیمارستان سفیر که جنب حرم امام حسین (ع) در کربلای معلی است، بیمارستان زین العابدین و بیمارستان کفیل هم این خدمت رسانی انجام می‌شود، در کاظمین یک بیمارستان این کار را انجام می‌دهد، در سامرا یک بیمارستان انجام می‌دهد بنابراین این بیمارستان‌ها هستند، علاوه بر بیمارستان‌ها، پایگاه‌های متعددی برای عزیزان مان در نظر گرفته شده توسط دوستان هلال احمر که علاوه بر بیمارستان‌ها پایگاه‌های متعددی برای عزیزان در نظر گرفته شده است توسط دوستان هلال احمر که این پایگاه‌ها مربوط به درمان‌های سرپایی است.

هلال احمر جمهوری اسلامی ایران امسال دویست تا آمبولانس و خودرو را اعزام کرد برای این که عزیزانی که دچار مشکل می‌شوند اگر بناست انتقال پیدا کنند به بیمارستان‌های داخل عراق یا به مرز‌های ما در جمهوری اسلامی ایران این کار را بتوانند انجام دهند.
آمار‌هایی که هست تا الان الحمدالله وضعیت خوب بوده است علی رغم این که یک میلیون و ۸۰۰ هزار نفراز عزیزان رفتند اگرچه گرمازدگی داشتیم  خوشبختانه فوتی به دلیل گرمازدگی مشاهده نشده است، گرمای عراق بالاست، اما مشاهده نشده است.
عزیزان در کمیته بهداشت و درمان مرتب اطلاع رسانی کرده و مرتب از عزیزان خواهش می‌کنیم حتما در ساعات شب حرکت کنند و به مقدار لازم آب مصرف کنند.

سوال: بیمه‌ای که برای زائران الزام است و هم شکل و شمایل متفاوتی در هر کدام از بیمه هاست، درست است، این خدمات بیمه‌ای که زائران دریافت می‌کنند از نظر نرخ بیمه‌ای که پرداخت می‌کنند.
کریمی: بله امسال سه نرخ بیمه‌ای ارائه شد، بسته به آن میزان خدماتی که ارائه می‌دهند به افرادی که بیمه شده اند. یعنی شرکت بیمه گر، به آن شرکت بیمه گذار خدماتی می‌دهد، متفاوت است.
قبل از این که من در مورد بیمه توضیح بدهم، این را خدمتتان عرض کنم، بنده به واسطه این که چند سال ماموریت داشتم در عراق و در آن جا افتخار داشتم که خدمت گذار عزیزان زائر باشم، مشاهده می‌کردم به واسطه نرخ گرانی که بیمارستان‌های عراقی دارد، حتی برای خدمات خیلی خیلی کوچک بیمارستانی مبلغ بسیار زیادی دریافت می‌شود.
وقتی آن جا خدای نکرده عزیزان دچار مشکلی شده و یک مشکل ساده شبیه به گرمازدگی که مجبور می‌شوند از خدمات بیمارستانی استفاده کنند، یا خدای ناکرده مشکلات دیگری مواجه می‌شوند وقتی به بیمارستان می‌روند، مبالغ بسیار بالایی درخواست می‌شود از این عزیزان به خاطر نرخی که وجود دارد برای اتباع عراقی یا ایرانی تفاوتی وجود ندارد.
این مبلغ بیمه در مقابل آن مبلغی که پرداخت می‌کند در قبال درمان مبلغ بسیار کمی است. مثلا هشتاد هزارتومان، نود هزارتومان و صد هزارتومان را امسال داشتیم، برای هشتاد هزار تومان خدمات سرپایی ده میلیون تومان پرداخت می‌کند و برای خدمات بستری صد میلیون تومان پرداخت می‌کند، برای نقص عضوی که خدای نکرده براثر حادثه رخ دهد هفتصد هزار تومان پرداخت و برای فوت صد میلیون تومان علاوه بر این که حمل آن زائری که پیکر مطهرش آن جا فوت شده است برای حمل به مرز ایران این مبلغ بسیار بالایی را طلب می‌کنند شرکت‌های حمل و نقلی ولی بیمه این مبلغ را می‌پردازند و زائری که دچار مشکل شده است، خانواده آن زائر وجهی پرداخت نمی‌کنند.
برای نود هزارتومانی خدمات سرپایی ۱۲ میلیون تومان، خدمات بستری ۱۲۰ میلیون تومان و برای صدهزارتومان کسی که صد هزار تومان پرداخت می‌کند خدمات سرپایی ۱۵ میلیون تومان و خدمات بستری ۱۵۰ میلیون تومان، نقص عضو برای کسی که صد هزار تومان پرداخت می‌کند یک میلیارد تومان و برای فوت ناشی از حادثه یک میلیارد و برای فوت طبیعی ۲۰۰ میلیون پرداخت می‌شود به خانواده‌ای که عزیزشان به رحمت خدا رفته است، حتما توصیه می‌کنیم که در سامانه سماح ثبت نام و بیمه را انتخاب و از بیمه استفاده کنند و این را لازم است عرض کنم که در سال‌های گذشته ما با بررسی‌هایی که کردیم، شرکت‌های بیمه میزان خساراتی که پرداخت کردند به مراتب بیشتر از میزان پولی بوده است که دریافت کردند و این بررسی شده و شفاف و روشن است.
وقتی ما مواجه می‌شویم با عزیزانی که آن جا دچار بیماری یا نقص عضو یا فوت می‌شوند آن جا خود عزیزان می‌گویند‌ای کاش بیمه شده بودیم که راحت‌تر از این معضل عبور کنیم، با این بیمه امنیت بیشترشان تامین می‌کنند.

سوال: حداکثر نرخی که شرکت بیمه گر دریافت می‌کند صد هزارتومان می‌کند در قبالش خدمات ارائه شده قابل مقایسه با این عدد نیست، ان شاءالله سالم و سلامت برگردند.
نکته‌ای که درباره زائران اربعین بیان می‌شود این است که طول سفر را هر چه می‌توانند کوتاه‌تر در نظر بگیرند؟
کریمی: توصیه ما به زائران این است که حتما سفرشان را کوتاه کنند، موضوع خیلی روشن و ساده است، کربلای معلا و نجف اشرف به لحاظ وسعت میزان کاملا محدودی سرزمین محدودی است، این نمی‌تواند وسعت پیدا کند، بنابراین اگر ما بخواهیم زائرین بیشتری داشته باشیم در طول زمانی که عزیزان مشرف می‌شوند مجبوریم که مدت سفرمان کوتاه کنیم که زائران دیگر بتوانند این فرصت را پیدا کنند که بیایند و زیارت کنند، امروز بیست و شش میلیون نفر زائران ایرانی و عراقی و زائران از همه جای دنیا می‌آیند و زیارت می‌کنند و یک فرهنگی در عراق هست که فرهنگ بسیار خوبی است و توصیه می‌کنیم به عزیزان ایرانی که زائران عراقی گاهی اوقات از بصره روز‌های اول ماه صفر حرکت می‌کنند به صورت پیاده می‌آیند تا به کربلا برسند، معمولا این عزیزانی در ایامی به کربلا می‌رسند که ایام اربعین است، یعنی از ۱۵ ماه صفر به بعد می‌رسند، که وقتی به کربلای معلا می‌رسند، می‌آیند در باب قبله امام حسین قرار می‌گیرند و خیلی‌ها حتی به باب القبله نمی‌رسند، در دورترین قسمت حرم می‌رسند زیارت اربعین می‌خوانند و خداحافظی کرده و از کربلا خارج می‌شوند و این فرهنگ مردم عراق است.
مردم ایران حتما سفرشان را کوتاه کنند و خواهش داریم مدت اقامت در کربلای معلا را به یک روز بیشتر نرسانند و این که رسیدند آن جا و توانستند استراحت کرده و زیارت کرده و نماز واجبی خواندند و یک روز کامل بودند و آماده سفر شده و به شهر‌های دیگر هم می‌روند، سفرشان را کوتاه کنند، الان یک میلیون و هشتصد از عزیزان ما در خاک عراق هستند و به عراق عزیمت کردند و از این تعداد ۴۰۰ هزارتا برگشتند و یک میلیون و ۴۰۰ هزارتن در خاک عراق هستند.

سوال: هر چه جلوتر رفته و به اربعین نزدیک‌تر می‌شویم این جمعیت بیشتر می‌شود.
کریمی: بله مرز‌ها را در کانال‌های مختلف تلویزیونی حجم عزیزان که راهی هستند بسیار بالاست و باید از آن طرف عزیزان جای خودشان را به زواری که الان مشرف می‌شوند بدهند و همه با دعای مقبول به کشور خودشان بازگردند.

سوال: موضوع گذرنامه‌ها الان به چه صورت است و هموطنان و زائران گلایه‌هایی را مطرح می‌کنند که شاید سایت بسته باشد و با خلل رو به رو باشد؟
کریمی: خیلی وقت است که خواهش می‌کنیم از مردم عزیز که حتما زودتر اقدام کنند برای گذرنامه، عزیزانی که می‌خواهند گذرنامه بگیرند خیلی سریع‌تر اقدام کنند، می‌دانید امسال فراجا امکانات خیلی خوبی برای صدور گذرنامه گذاشت، امکان درخواست اینترنتی را گذاشت، هم یک موکبی در اداره گذرنامه ایجاد کردند برای این که همان جا کسانی که مراجعه می‌کنند به آن‌ها گذرنامه بدهند و هم از طریق سامانه پلیس به اضافه ۱۰ که همه جاست این کار را انجام می‌دادند، از روز اول صفر تا الان که ده روز می‌گذرد آماری که امروز در فراجا دادند به ما، ششصد و چهارده هزار و هشتصد و هشتاد گذرنامه بین المللی صادر شده است و نهصد و نود هزار و سیصد و نود و هفت تا گذرنامه زیارتی، در همین مدت کوتاه بالغ بر یک میلیون و ششصد هزار گذرنامه صادر شده است، این رقم هم به اندازه این رقم سال گذشته صادر شده است.

سوال: این آمار تا دهم صفر است؟
کریمی: امروز یازده صفر است که تا امروز ظهر است که امروز جمعه بود ولی عزیزان در فراجا در اداره گذرنامه کار می‌کردند و هم عزیزان پست زحمت می‌کشیدند و من از قرارگاه به اداره پست زنگ زدم و دیدم کار می‌کنند و مردم مراجعه می‌کنند، حتما گذرنامه‌های شان می‌گیرند و مشرف می‌شوند و مشکلی به ما گزارش نشده است در ارتباط با گذرنامه‌های عزیزان در نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، فراجا، مشکلی به ما گزارش نشده است.

سوال: چند مرکزی که اشاره کردید و خود اداره گذرنامه و پلیس به اضافه ده و پایگاه اینترنتی شرایط فراهم است برای دریافت گذرنامه که پیگیری کرده و دریافت کنند؟
کریمی: در بازدید چند روز قبل ما از اداره گذرنامه که ظرفیت صدور گذرنامه را دو برابر کردند که شاید بیشتر از دو برابرکردند و آن چه سال‌های پیش جواب می‌دادند در شرایط بحرانی و سخت و این دو برابر شده است و امسال اصلا با مشکل گذرنامه برخورد نخواهیم کرد، به خصوص که خیلی از عزیزان درخواست سفر زیارتی هستند و به دنبال گذرنامه بین المللی نیستند و الزاما برای سفر اربعین می‌روند مشکلی نخواهند داشت.

سوال: نگاهی داشته باشیم به موکب‌ها، چگونگی فعالیتشان و تعداد موکب‌هایی که تدارک دیده شده است و روند ارائه خدمات موکب ها، چه تعداد در مرز است و در خارج از مرز و در عراق فعالیت شان چگونه است؟
کریمی: امسال از موکب‌هایی که ثبت شده اند و به ما گزارش شده اند، ما چیزی در حدود هزار و چهل و نه موکب را در کربلا داریم.

سوال: فقط در کربلا؟
کریمی: موکب ایرانی، موکب‌های عراقی کار اصلی و کار اساسی دست موکب‌های عراقی است، ما حداقل آماری که از موکب‌های عراقی به ما می‌رسد، ما حدود ۴۰ هزار موکب عراقی داریم.

سوال: با نگاه و اعتقادات خاص عراقی‌ها؟
کریمی: بله همه چی را در طبق اخلاص می‌گذارند و تقدیم زائران ابا عبدالله الحسین می‌گذارند ولی با این وجود دوستان علاقه‌مند بودند و خیلی از مردم علاقه‌مند هستند در قالب موکب و موکب داری خدمت کنند به عزیزان و این عزیزان در قالب موکب هزارو چهل و نه موکب در کربلا، دویست و شصت و سه موکب در نجف، سیصد و نود و هشت در بین مسیر کربلا و نجف، ۵۷ موکب در کاظمین، ۳۹ موکب در سامرا و ۱۴ موکب در بقیه جا‌ها خدمات داده و کار می‌کنند و یک مقدار کمتر از همین در مرز‌های مختلف خودمان این موکب‌ها برقرار است و ارائه خدمت می‌کنند، در بعضی از جا‌ها مثل مرز ریندان، مرز میرجاوه، مرز‌های شرقی، مرز دوقارون برای عزیزانی که از کشور افغانستان یا کشور پاکستان می‌آیند این موکب‌ها به عزیزان خدمات دهی می‌کند.

سوال: آغاز فعالیت موکب‌ها از کی و تا کی ادامه دارد؟
کریمی: موکب‌های ایرانی از اول صفر پذیرایی را شروع کردند و آرام آرام در مبادی خروجی کشور در مرز‌های چهارگانه‌ای که عرض کردم، اصل فعالیت مواکب در عراق و درایام اربعین از دهم صفر الی ۱۲ صفر است تا دقیقا روز ۲۰ صفر، روز ۲۰ صفر روز اربعین، بعدازظهر شاهد موکبی نخواهید در کربلا، در بعد از ظهر اربعین موکب‌های عراقی همه شان شروع می‌کنند به جمع آوری موکب‌ها و تقریبا شما شام اربعین موکب عراقی در عراق، در کربلای معلا نخواهید دید، الی موکب‌های قلیلی که ایرانی هستند برای تتمه افراد که آن جا باقی ماندند یا بعضی از موکب‌های خارجی که تعدادشان خیلی کم است.

سوال: موکب‌های ایرانی هم تا روز اربعین خدمت میدکنند، ایامی مانند چند روز بیشتر خدمات دهی دارند؟
کریمی: این سنت عراق است و به سنت مردم عراق احترام می‌گذاریم ولی موکب‌های ایرانی تعدادشان تا سه روز بعد از اربعین باقی می‌مانند برای این که آن مقدار از عزیزانی که دیرتر مشرف شدند یا نتوانستند برگردند به آن عزیزان ارائه خدمت دهند، اما خواهش ما از مردم این است که برنامه سفرشان را به گونه‌ای تنظیم کنند تا اربعین بتوانند برگردند.

این استقبالی که شده است از طرف مردم عزیز که خیلی تقدیر و تشکر می‌کنیم و این یک میلیون و هشتصد نفری که تا امروز ظهر مشرف شدند و امروز بعداز ظهر فرماندار عزیز شهر مهران به من گزارش کردند، گفتند که سیل بازگشت عزیزان شروع شده است و همین امروز از مرز مهران حدود شصت هزار نفر برگشتند و این روند افزایشی می‌شود این نشان می‌دهد که مردم عزیزمان هوشمندانه عمل کرده و می‌شود گفت با این یک میلیون و هشتصد هزار نفر تعداد قابل توجهی رفتند سفر و برگشتند و راه برای عزیزان دیگر باز هست و به راحتی می‌توانند سفر کنند.

سوال: در این موکب‌ها امکان اسکان فراهم شده است یا نه اسکان شرایط دیگری دارد؟
کریمی: موکب‌ها فعالیت‌های متفاوتی دارند، اما امسال شرطی که ستاد بازسازی و کمیته ستاد بازسازی که یکی از کمیته‌های ستاد مرکزی اربعین است، شرطی که امسال کمیته اسکان و تغذیه گذاشته بود این بود که میزان اسکان و میزان تغذیه موکب‌ها بالا ببرند.
خیلی وقت‌ها دو تا موکبی که میزان اسکان و تغذیه پایین‌تر بود با همدیگر سعی کردند که توافق کنند وموکب شان را یکی کنند، موکب‌ها اسکان دارند، سه هزار، پنج هزار گاهی اسکان دارند و به هم میزان پذیرایی دارند، بعضی از موکب‌ها، موکب‌های فرهنگی یا خدماتی هستند، مثلا یک موکبی می‌بینید می‌رود آن جا و صرفا به خدمات تعمیرات کولر‌ها و لوازم سرمایشی می‌رسد، ولی اکثر موکب‌ها، موکب‌های اسکان و تغذیه است.

سوال: نکته دیگر اگر احیانا عزیز زائری همراهان خودش را گم کند در خاک عراق یا در مسیر عراق، چطور می‌تواند به شرایط عادی برگردد و همراهان خودش را پیدا کند؟
کریمی: امسال خط ۱۲۸ در نظر گرفته شده است که خط ۱۲۸ به عزیزانی که در عراق موبایل شان را رومینگ می‌کنند، اجازه می‌دهد که به صورت رایگان با نمایندگی ما تماس بگیرند، عزیزانی که مبایل شان رومینگ کردند به محضی که به عراق برسند، هر مشکلی برای شان پیش بیاید، با خط ۱۲۸ تماس بگیرند، مسئولیت گم شدگان و راهنمای زائر با کمیته اعزام و ثبت نام است یعنی سازمان حج و زیارت.
در کنار سازمان حج و زیارت تعداد بسیار زیادی از عزیزان داوطلب با یونیفورم‌های مشخص می‌آیند زوار را راهنمایی کرده و کار گمشدگان را انجام می‌دهند و من فکر می‌کنم اگر عزیزانی که خدای ناکرده گم می‌شوند مراجعه بکنند به هر کدام از این عزیزان که یونیفورم مشخصی دارند دچار مشکل نمی‌شوند.
این توصیه را بکنم که برای کسانی که پیرمرد هستند، پیرزن هستند یا کودک هستند گردن آویزی حاوی مشخصات و شماره تلفن داشته باشند که عزیزانی که اینان را پیدا می‌کنند به راحتی به خانواده‌هایشان برسانند.

source

توسط mohtavaclick.ir