به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، سیر صعودی قیمت دلار نیما درحالی همچنان در مرکز مبادله ارزی ادامه دارد که امروز، شنبه ۱۴مهر ۱۴۰۳، این نرخ رکورد جدیدی را به ثبت رسانده است. در معاملات امروز مرکز مبادله ارز و طلای ایران، هر اسکناس دلار آمریکا با افزایش نسبت به روز کاری قبل، به‌نرخ ۴۹ هزار و ۸۳۳ تومان رسیده است و حواله دلار نیز به‌نرخ ۴۷ هزار و ۱۴۶ تومان معامله می‌شود.

دلار نیما از روز پنج‌شنبه ۱۲ مهرماه وارد کانال ۴۷ هزار تومان شده است و این افزایش درحالی همچنان ادامه دارد که وزیر اقتصاد مدافع افزایش قیمت ارز نیما و نزدیک کردن این نرخ به بازار است.

همتی رسما اعلام کرده است: “سیاست جدیدمان این است که بازار به نرخ نیما نزدیک شود، هم دلار نیما را افزایش می‌دهیم و هم نرخ بازار را کاهش می‌دهیم.”

او همچنین در اظهارنظر دیگری بار دیگر از این سیاست دفاع کرد و گفت: فاصله قیمت ارز نیمایی و آزاد باید به حداقل برسد در حدی که توجیه داشته باشد، الآن این اختلاف توجیه ندارد و بسیار زیاد است.

 

بررسی‌ها نشان  می‌دهد تقریباً از ابتدای زمستان سال گذشته روند صعودی نرخ نیما سرعت گرفته به‌نحوی که تقریباً از حدود ۴۰ هزار تومان به ۴۷ هزار و ۱۴۶ تومان رسیده است. درحالی روند افزایشی ارز نیما همچنان ادامه دارد که اختلاف بین بانک مرکزی و وزارت اقتصاد برای ادامه این سیاست در روزهای اخیر مشهود شده است.

قیمت دلار , قیمت ارز , بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران , عبدالناصر همتی | همتی , محمدرضا فرزین ,

اگرچه عبدالناصر همتی بعد از سکانداری وزارت اقتصاد رسماً و به‌دفعات از افزایش نرخ نیما و کاهش فاصله دلار نیما و آزاد دفاع کرده است ولی محمدرضا فرزین رئیس‌کل بانک مرکزی می‌گوید: دیگر امکان افزایش بیشتر قیمت دلار نیما وجود ندارد.

محمدرضا فرزین رئیس‌کل بانک مرکزی که طی روزهای اخیر و در صحن علنی مجلس شورای اسلامی سخن می‌گفت در توضیحاتی درباره ارز نیما این‌طور گفت: “دیدگاهی مطرح می‌شود که اگر قیمت ارز افزایش پیدا کند صادرات نیز افزایش پیدا می‌کند، که این تصور درست نیست چرا که یکی از سیاست‌های اساسی ما باید کنترل نرخ ارز باشد. از ابتدای سال تاکنون قیمت این ارز از حدود ۴۱ هزار تومان به حدود ۴۷ هزار تومان رسیده است یعنی ما تحت‌تأثیر متغیرهای بنیادین اصلاحاتی در نرخ ارز انجام داده‌ایم، نمی‌توان نرخ آن را بیش از این مقدار افزایش داد چون ما نگران نرخ تورم هم هستیم، پایین بودن نرخ ارز برای کنترل تورم است و چنانچه با سیاست‌های ارزی اتخاذشده نرخ تورم افزایش پیدا کند، آن سیاست‌ها مناسب به‌نظر نمی‌رسند.”

با وجود مخالفت رئیس‌کل بانک مرکزی با ادامه روند افزایشی قیمت دلار نیما اما همچنان شاهد رکوردهای جدید افزایشی این ارز هستیم؛ همین موضوع نشان می‌دهد وزارت اقتصاد بر دیدگاه خود پافشاری می‌کند و قصد ندارد این سیاست را متوقف کند.

هرگونه افزایش ارز نیمایی به‌عنوان مرجع رسمی تأمین ارز حتماً می‌تواند تبعاتی را در اقتصاد کشور به‌خصوص افزایش تورم داشته باشد و بر همین اساس نیز این سیاست نباید خیلی مورد دفاع بانک مرکزی باشد، قاعدتاً فرزین به‌عنوان رئیس‌کل بانک مرکزی باید هنگام تصمیم‌گیری برای افزایش یا کاهش نرخ ارز نیمایی، به تبعات آن نیز توجه کند چراکه یکی از وظایف بانک مرکزی کنترل تورم هم است.

اگرچه  از مهمترین اثرات افزایش ارز نیما می‌توان به بهبود وضعیت شرکت‌های بورسی اشاره کرد و احتمالاً همتی وزیر اقتصاد هم با همین نگاه مدافع کاهش اختلاف ارز نیما و آزاد است و از آن دفاع می‌کند، اما به هر حال برخی کارشناسان اقتصادی معتقدند که افزایش نرخ ارز نیما معیشت و روان مردم را به‌خطر می‌اندازد؛ بنابراین وزارت اقتصاد و بانک مرکزی باید تدبیر مناسبی در این خصوص اتخاذ کنند که اثر منفی کمتری در معاش مردم داشته باشد.

* حمله به معیشت مردم با افزایش ارز نیما/ وزارت اقتصاد صرفاً به‌فکر رضایت بورسی‌ها و تجار است!

رحمان سعادت اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه سمنان در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم در خصوص دیدگاه وزیر اقتصاد مبنی بر افزایش نرخ ارز نیمایی با انتقاد نسبت به بیان طرح‌هایی که بهبود معیشت جامعه را در نظر نمی‌گیرد، گفت: به‌نظر می‌رسد بخشی از تلاش‌های وزیر اقتصاد برای رساندن نرخ ارز نیمایی به نرخ ارز بازار آزاد ناشی از رفع نگرانی اعضای اتاق بازرگانی است.

وی دراین‌باره افزود: فعالین اقتصادی و بازرگانی معتقد به بازار آزاد هستند بنابراین از نرخ ارز صادراتی و نیمایی رضایت ندارند؛ شاید بخش اصلی عدم‌تمایل فعالین اقتصادی به عرضه ارز خود در سامانه نیما ناشی از پایین بودن نرخ ارز نیمایی نسبت به نرخ ارز بازار آزاد است.

این کارشناس و تحلیلگر اقتصادی گفت: از سوی دیگر بخشی از تلاش وزیر اقتصاد در راستای افزایش نرخ ارز مبنی بر بهبود وضعیت بورس است. افزایش نرخ ارز نیمایی زمینه‌ساز بالا رفتن سود شرکت‌های بورسی می‌شود.

وی در توضیح این امر یادآور شد: دولت با افزایش نرخ ارز نیمایی می‌خواهد با یک تیر دو نشان بزند؛ یعنی کنار ایجاد رضایت در اتاق بازرگانی با توجه به اینکه اعضای اتاق بازرگانی به دولت چهاردهم نزدیک‌تر هستند بورس را نیز تقویت کند و این‌گونه بخشی از مشکلات یک سال گذشته بورس را جبران کند تا منجر به ایجاد رضایت نسبی بورس شود.

وی ضمن انتقاد از سیاست افزایش نرخ ارز نیمایی به تبعات جبران‌ناپذیر آن اشاره کرد و گفت: در صورت افزایش نرخ ارز نیمایی با توجیه نزدیک کردن به نرخ ارز در بازار آزاد، باید بپذیریم که نرخ ارز نیمایی اگر به محدوده ۵۰ تا ۶۰ هزار تومان برسد هیچ ابزاری برای کنترل نرخ ارز در بازار آزاد و عدم افزایش نرخ ارز آزاد وجود ندارد.

عضو هیئت علمی دانشگاه سمنان یادآور شد: در صورتی که نرخ ارز نیمایی بالا برود بی‌شک در فاصله بسیار کمی شاهد افزایش نرخ ارز در بازار آزاد خواهیم بود به‌طوری که قابل پیش‌بینی است نرخ ارز بازار آزاد به محدوده ۹۰ هزار تومان و شاید بیشتر برسد.

وی ابراز کرد: امیدی نیست که نرخ ارز در وضعیت کنونی اقتصادی و سیاسی کشور تک‌نرخی شود، پس افزایش نرخ ارز نیمایی به‌نوعی انتحار است چرا که نرخ ارز بازار آزاد، تحمیل تورم به اقشار آسیب‌پذیر جامعه را به‌شدت افزایش می‌دهد.

انتهای پیام/+

source

توسط mohtavaclick.ir