احمد پنجکی تاکید کرد: عدم پرداخت بدهی دولت به سازمان تامین اجتماعی که بالغ بر صدها هزار میلیارد تومان است، میتوانست مشکل درمان سازمان تامین اجتماعی و کمبودهای آن را به خوبی جبران کند.
با بسته شدن و تمدید قرارداد بیمه تکمیلی بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی با شرکت بیمه تکمیلی آتیه سازان حافظ، نگرانی کارگران بازنشسته نسبت به عدم تسویه حساب خدمات و پوشش تکمیلی درمان تداوم یافته است. بازنشستگان زیادی در سالهای اخیر نسبت بهعدم رسیدگی و تسویه به موقع اسناد درمانی خود توسط این شرکت انتقاد دارند که معمولاً کانون بازنشستگان و شرکت آتیه سازان در پاسخ بدهی تامین اجتماعی و معوقات چندین ماهه این سازمان به شرکت را دلیل بحران در خدمات بیمه تکمیلی معرفی میکنند.
این موضوع درحالی رخ میدهد که بسیاری از بازنشستگان این سازمان بر این باور هستند که اساسا طبق قانون الزام، در درمان رایگان بازنشستگان نباید تبصرهای به نام بیمه تکمیلی وجود داشته باشد. اما با این وجود همهساله سازمان تامین اجتماعی مبالغی را از حقوق بازنشستگان کسر میکند که توقع شرکت آتیه سازان و کانونهای بازنشستگی، پرداخت مستقیم این مبالغ به شرکت بیمهگر تکمیلی است؛ امری که در عمل رخ نداده و معمولاً سازمان تامین اجتماعی به دلیل کسریهای خود چندین ماه آن را به تعویق میاندازد.
در سال جاری نیز این شکاف معوقات و بدهی سازمان تامین اجتماعی به بیمهگر تکمیلی بازنشستگان افزایش یافته و بنابر برخی قولها، این مبلغ به حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان بدهی انباشته نیز رسیده است.
البته بدهیهای سازمان تامین اجتماعی به شرکتهای بیمهگر تنها محدود به بیمه تکمیلی آتیه سازان حافظ نیست و در زمینه اموری مانند بیمه عمر بازنشستگان که کسر حق بیمه آن از حقوق بازنشسته توسط تامین اجتماعی انجام میشود، سازمان تامین اجتماعی به بیمه ایران نیز بدهکار است و در این زمینه نیز بازماندگان متوفیان بازنشسته همواره دچار مشکل هستند.
همچنین بدهی تامین اجتماعی به مراکز درمانی غیرملکی بابت تعهد درمان رایگان بازنشستگان بالای ۶۵ سال نیز از مواردی است که باعث شده این سازمان به یکی از بدهکاران بزرگ حوزه درمانی کشور بدل شود.
در چنین شرایطی اعضای کانونهای بازنشستگی کشور که همواره به دلیل انتخابهای خود در زمینه برگزیدن شرکت بیمهگر تکمیلی مورد پرسش قرار میگرفتند، راهکارهایی را پیش پای دولت و سازمان تامین اجتماعی قرار دادند تا این موضوع حل شود؛ از دیدگاه آنان تغییر شرکت بیمهگر تکمیلی بازنشستگان در نهایت دردی از بازنشسته و خانواده او به عنوان افراد دارای رابطه تبعی، دوا نخواهد کرد و اصل مشکل بدهیهاست!
ریشه مشکلات عدم رد دیون دولت به تامین اجتماعی است…
احمد پنجکی (عضو هیات مدیره کانون عالی کارگران بازنشسته و رئیس کانون بازنشستگان تامین اجتماعی شهرستان شمیرانات) در این رابطه توضیح داد: طی آخرین مذاکراتی که درباره موضوع بیمه تکمیلی بازنشستگان صورت گرفته است، قرار شد تا سازمان تامین اجتماعی در اسرع وقت بدهی و معوقات شرکت آتیه سازان حافظ را بدهد. اکنون سازمان بیش از ۳ ماه از مطالبات شرکت آتیه سازان را نداده و بدهکار است.
وی افزود: در جریان تمدید قرارداد با آتیه سازان بازنشستگان اعلام کردند که سازمان باید مطالبات این شرکت را بدهد تا کار بازنشستگان در زمینه بیمه تکمیلی گره نخورد. موضع ما در مذاکرات این بود که سازمان تامین اجتماعی به هیچ وجه نباید اجازه تاخیر در پرداخت مطالبات این شرکت را از محل دریافت حق بیمه تکمیلی بازنشستگان را بدهد.
پنجکی تاکید کرد: ما هم اکنون نیز به دنبال اجرای قانون الزام برای درمان رایگان هستیم. البته درک سازمان تامین اجتماعی از قانون الزام متفاوت است و ما آنچه که مدنظر داریم، اجرای کامل این قانون و رایگان شدن کامل درمان بازنشستگان و بیمه شدگان تامین اجتماعی در مراکز ملکی متعلق به این سازمان است. بازنشستگان باید در اسرع وقت و به راحتی از این مراکز خدمات دریافت کنند.
این فعال حقوق بازنشستگان تصریح کرد: با تغییر مدیریت درمان سازمان تامین اجتماعی و آمدن آقای غفاری به جای آقای اسلامی، این معاونت به دنبال آن است که بتواند تعداد بیمارستانهای دولتی طرف قرارداد را تا ۷۰۰ مورد افزایش دهد. البته بیمهشدگان اغلب به مراکز دولتی مراجعه نمیکنند و قرار هم نیست که بجای مراکز ملکی، به بیمارستان دولتی مراجعه کنند چون این مراکز ذیل بیمه سلامت هستند. وقتی خود بازنشسته بیمارستان ملکی دارد، رفتن به سایر مراکز درمانی برای بازنشستگان مناسب نیست زیرا خدمات آن مراکز برای بازنشستگان گران تمام میشود و به مشکلات بازنشستگان خواهد افزود.
عضو هیات مدیره کانونعالی بازنشستگان تامین اجتماعی خاطرنشان کرد: قرارداد اخیری که با بیمه تکمیلی بسته شد، با مشکلات زیادی همراه بود و مذاکرات فشردهای برای رسیدن به این قرارداد را داشتیم. قرار شد تا همزمان با این قرارداد، سازمان هم قانون الزام را بهتر اجرا کند تا بتوانیم در مراکز درمانی ملکی و دولتی را به راحتی استفاده کنیم. این چیزی است که هم قانون تامین اجتماعی و هم قانون اساسی بر آن تاکید دارند. ماده ۵۴ قانون تامین اجتماعی کاملاً بر این امر صحه میگذارد.
وی تاکید کرد: بنده بهعنوان نماینده تشکل بازنشستگان و نماینده بیمه شده در استان و کشور، بر این باور هستم که سازمان تامین اجتماعی باید زیرساختهای بیمارستانهای ملکی خود را ارتقاء دهد و نظر مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی نیز همین است. باید ساختار این مراکز از نظر تعداد نیرو و امکانات به نحوی باشد که بازنشسته برای درمان چندین ماه در صف قرار نگیرد. سن بالا و بیماریهای متعدد در بازنشستگان باعث میشود که نیاز ما به این مراکز بیش از پیش باشد و باید برای درمان این مراکز حداکثر خدمات را ارائه دهند.
پنجکی ادامه داد: باتوجه به افزایش تعرفههای درمان در سال جاری، شاهد آن هستیم که وزارت بهداشت در حوزه بیمه سلامت به دنبال افزایش ۵۶ درصدی تعرفههای درمان است. این امر کار بیمهشدگان سازمان تامین اجتماعی را در سال آینده دچار مشکل خواهد کرد که باید برای آن چارهای اندیشیده شود.
این فعال حقوق بازنشستگان با اشاره به موضوع تعرفههای حق بیمه تکمیلی بازنشستگان گفت: در کل مبلغ ۴۳۰ هزار تومان بابت بیمه تکمیلی به ازای هر نفر کسر میشود که ۲۱۵ هزار تومان آن (۵۰ درصد) را بیمه شده پرداخت کرده و ۲۱۵ هزار تومان باقی را تامین اجتماعی میدهد. قرارداد قبلی مبلغ ۳۰۵ هزار تومان بود که ۱۵۲ هزار تومان آن را بازنشسته پرداخت میکرد. شرکت بیمه آتیه سازان حافظ پیشنهادات دیگری داشت که ما آن را نپذیرفتیم. رقم پیشنهادی آنان شامل دو پکیج ۵۳۲ هزار تومانی و پکیج ۸۱۲ هزار تومانی بود که ما نپذیرفتیم و بر عدم افزایش زیاد تعرفه تاکید داشتیم. با رقمی که اکنون به آن رسیدیم، میزان تعرفه بیمه تکمیلی چندان افزایش نیافت تا رفاه حال بازنشسته نیز در این زمینه لحاظ شود.
وی با تایید این مطلب که مطالبات شرکت آتیه سازان حافظ بابت حق بیمه تکمیلی به حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان نزدیک شده است، گفت: ما در این زمینه مذاکره کردیم و قرار است در همین ماههای جاری بزودی این مطالبات پرداخت شود و در این زمینه باز هم جلساتی خواهیم داشت.
پنجکی در زمینه درمان افراد بالای ۶۵ سال در مراکز دولتی به شکل رایگان و تعهد سازمان تامین اجتماعی در زمان میرهاشم موسوی نسبت به این موضوع، اظهار کرد: باوجود این تعهد سازمان تامین اجتماعی در دوره گذشته، مراکز بیمارستانی دولتی بسیار سخت این موضوع را از بازنشستگان بالای ۶۵ سال ما میپذیرد و پذیرش بازنشستگان در این چهارچوب در مراکز دانشگاهی و دولتی دشوار است. این تعهد هم اکنون نیز کامل اجرا نمیشود.
رئیس هیات مدیره کانون بازنشستگان تامین اجتماعی شمیرانات افزود: امروزه بازنشستگان ما بجای مراجعه به بیمارستان ملکی خود برای نماندن در صفهای شش ماهه برای درمان، به بیمارستانهای خصوصی و دانشگاهی مراجعه میکنند و از جیب خرج میکنند. این درحالی است که در همان مراکز درمانی ملکی نیز بحث زیرمیزی و پیشنهاد عمل در سایر بیمارستانها به شدت بیماران و مراجعان بازنشسته را آزار میدهد. این درحالی است که اغلب ما ۲۵ تا ۳۵ سال حق بیمه پرداخت کردیم تا روزی از خدمات درمان و جراحی در مراکز ملکی خودمان استفاده کنیم.
این فعال حقوق بازنشستگان در پایان تصریح کرد: دخالت دولت و تغییر در نظام درمان تامین اجتماعی از ریشههای مشکلات ماست. همچنین عدم پرداخت بدهی دولت به سازمان تامین اجتماعی که بالغ بر صدها هزار میلیارد تومان است، میتوانست مشکل درمان تامین اجتماعی و کمبودهای آن را به خوبی جبران کند، اما در حال حاضر چنین اتفاقاتی رقم نخورده است. این درحالی است که ۹/۲۷ام درمان ما نیز قرار بود دولت بگیرد که بخاطر فشار ما بازنشستگان فعلا متوقف شده است. ما انتظار داریم نمایندگان مجلس و آقای پزشکیان موضوع بدهی دولت به تامین اجتماعی را مورد توجه قرار دهند و برای پرداخت آن را در دستور کار قرار دهند. در واقع، شرط اجرای قوانین درمانی بازنشستگان ما پرداخت بدهی دولت و در ادامه پرداخت بدهی تامین اجتماعی در حوزه بیمه تکمیلی و توسعه خدمات درمان است.
source