با تولید تصاویر ماهوارهای با رزولوشن ۳۵ تا ۴۵ سانتیمتر به کمک روش سوپر رزولوشن (SR)، قابلیتهای جدیدی در زمینهی تحلیل دادههای جغرافیایی برای پژوهشگاه فضایی فراهم شده است. این دستاورد مهم، گامی بزرگ در راستای ارتقاء توانمندیهای تصویربرداری فضایی کشور به شمار میآید.
به گزارش خبرگزاری آنا، با تولید تصاویر ماهوارهای با رزولوشن ۳۵ تا ۴۵ سانتیمتر به کمک روش سوپر رزولوشن (SR)، قابلیتهای جدیدی در زمینهی تحلیل دادههای جغرافیایی برای پژوهشگاه فضایی فراهم شده است. این دستاورد مهم، گامی بزرگ در راستای ارتقاء توانمندیهای تصویربرداری فضایی کشور به شمار میآید.
روش سوپر رزولوشن (SR) یک تکنیک کاملاً شناختهشده در سطح جهانی است که تنها جزئیات موجود در تصویر را نمایان میکند و نباید با افزونههای هوش مصنوعی در نرمافزارهای تجاری مانند (Generative Fill AI) که به کاربر اجازه میدهند جزئیات به تصاویر اضافه کند، اشتباه گرفته شود. این تکنیک توسط شرکتهایی نظیر Maxar و Airbus استفاده شده و در بازار جهانی به فروش تصاویر SR پرداختهاند.
پژوهشگاه فضایی ایران نیز با در اختیار داشتن تصاویر ماهوارهای خیام، به این عرصه ورود پیدا کرده و در کنار سایر محصولات ماهواره خیام، تصاویر SR این ماهواره را ارائه میدهد. از آنجا که پردازش سوپر رزولوشن تصاویر بر اساس واقعیت ثبت شده توسط سنجنده (دوربین یا آشکارساز) عمل میکند و یک پردازش بر اساس وضوح سهبعدی اطلاعاتی تصاویر میباشد، تنها در صورتی میتوان از این روش استفاده کرد که تصاویر، استانداردهای پایه را دارا باشند. این استانداردها شامل: پیکسل بیت بالاتر از ۱۶، جزئیات رادیومتری پیکسلی بسیار بالا، ثبت عمق تصویر (depth map) برای نمایان ساختن جزئیات پنهان عوارض موجود در تصاویر و سایر شرایط و استانداردها میباشند.
خوشبختانه، تصاویر ماهواره خیام با توجه به نوع سنسور، استانداردهای پایه را دارا بوده و پس از اجرای پردازشهای شفافسازی و مرتبسازی سطر و ستونها و سایر آمادهسازیهای لازم، خروجی نهایی حاصل میگردد. به منظور تأکید بر دقت و کیفیت تصاویر تولید شده، ویدیویی تهیه شده است که به وضوح قابلیتهای بالای سیستمهای تصویربرداری فضایی و دقت تصاویر سوپر رزولوشن را نشان میدهد.
این موفقیت، نتیجه تلاشهای مستمر و همکاری پژوهشگاه فضایی ایران با شرکتهای دانش بنیان در زمینه فناوریهای فضایی است و امید است که با آگاهی از این پیشرفتها، توانمندیهای کشور در عرصه فناوری فضایی به خوبی شناخته شود.
source