گزارش تفسیری مدیریت شرکت نفت «ایرانول» نشان میدهد این شرکت در خلال اقدامات تولیدی و توسعه ای خود با پرونده هایی که پایشان به دستگاه قضا باز شده نیز دست و پنجه نرم می کند.
نفت ایرانول، شرکتی بورسی با سرمایه ثبتی ۲۰۰ میلیارد تومان است که در نیمه نخست سال با افت انباشت سوددهی و افزایشش هزینه ها روبرو بوده است.
به گزارش سرویس اقتصادی «تابناک»، بیش از ۸۰ درصد از سهام شرکت نفت ایرانول متعلق به شرکت سرمایه گذاری نفت و گاز و پتروشیمی (تاپیکو) و شرکت سرمایه گذاریی صندوق بازنشستگی کشوری است.
افت سود انباشته ایرانول
بررسی صورتهای مالی ششماهه نخست سال ۱۴۰۳ نشان میدهد شرکت نفت ایرانول طی این مدت با کاهش ۳۱ درصدی انباشت سود نسبت به پایان سال گذشته مواجه بوده است. به بیان دیگر، بیش از ۷۰۰ میلیارد تومان از سود انباشته ایرانول، آب رفته است!
کاهش سود شناسایی شده به ازای هر سهم ایرانول
این در حالی است که نماد «شرانول» در بازار سهام طی ششماهه ابتدایی سال، به ازای هر سهم، ۵۹۱ تومان سود شناسایی کرده است که در مقایسه با پایان سال قبل، کاهش ۳۳ درصدی دارد.
هزینه هایی که قد کشید
شرکت نفت ایرانول از ابتدای سال تا پایان شهریورماه، با افزایش خیرهکننده هزینههای فروش، اداری و عمومی روبرو بوده است. بهگونهای که در این مدت، هزینههای یاد شده با جهش ۱۰۹ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل به بیش از ۵۶۸ میلیارد تومان رسیده است. هرچند بخشی از این افزایش هزینه، مربوط به تغییرات حقوق و دستمزد بوده، اما نیازمند شفافسازی از سوی شرکت است تا مشخص شود بخش دیگری از افزایش هزینهها به چه دلیل است.
از سوی دیگر، هزینههای مالی شرکت نفت ایرانول نیز در این بازه زمانی، با رشد ۲۰۴ درصدی به بیش از ۹۹ میلیارد تومان افزایش یافته که نشان میدهد مدیریت نقدینگی در این شرکت، مطلوب نبوده است.
نگرش منفی مردم به ایرانول
گزارش تفسیری مدیریت شرکت نفت ایرانول برای سال مالی منتهی به ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ که در تاریخ ۹ تیرماه ۱۴۰۳ به تایید هیئت مدیره شرکت نیز رسیده است، نشان میدهد این شرکت نگران نگرش منفی مردم به برند و کیفیت محصولات نسبت به مشابه خارجی است. موضوعی که به نظر میرسد به دلیل کیفیت نه چندان مطلوب محصولات ایرانول در بازار است. از سوی دیگر، در این گزارش تفسیری بیان شده است که عدم وجود دستگاه جایگزین برای دستگاه VII در واحد بلندینگ و امکان توقف فرایند تولید، یکی تهدیدات و ریسکهای شرکت نفت ایرانول است.
شکایت هایی از ایرانول/ جریمه چند صد میلیاردی بابت گران فروشی؟
یکی از بخشهای مهم در گزارش مذکور، موضوع دعاوی حقوقی علیه شرکت است. بهگونهای که طبق تصویر زیر، سه شکایت علیه شرکت نفت ایرانول مطرح شده است.
نخست، پرونده گرانفروشی این شرکت در استان مازندران است که توسط سازمان تعزیرات این استان اعلام شده است و مرجع رسیدگی به این شکایت نیز شعبه دوم عالی تجدیدنظر سازمان تعزیرات بوده است. در نهایت مبلغ ۵۶۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان به عنوان جریمه تعزیراتی با حکم قطعی صادر شده است. هرچند شرکت نفت ایرانول اظهار امیدواری کرده است که از طریق دیوان عدالت اداری در جهت توقف این حکم اقدام شود و رای نهایی به نفع این شرکت صادر شود.
دومین شکایت علیه شرکت نفت ایرانول، با عنوان اخلال در نظام اقتصادی است که معاونت دادستان شهرستان ساری مطرح کرده است و همچنان در حال رسیدگی در دادسرا است.
سومین شکایت نیز مطالبه خسارت (شرکت پگاه رزمآوران مازندران) در شعبه ۲ دادگاه عمومی حقوقی شهرستان ساری و شعبه ۱۷ تجدید نظر استان مازندران و در مرحله کارشناسی است.
source