دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به اینکه اگر از مسیر بغداد به پیاده روی اربعین بروید می‌بینید همه موکب‌ها عراقی هستند و با خواهش و التماس از زائران پذیرایی می‌کنند، خاطرنشان کرد: اربعین ابعاد سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و جهانی دارد. اکنون در جهان تعدادی از مردم اعتقادشان به خدا را از دست داده‌اند و همین باعث شده دچار بحران‌های مختلف شوند، اما در مسیر اربعین شاهد وحدت مردم و تفکر مقاومت در برابر استکبار و انحطاط رژیم صهیونیستی هستیم.

حجت‌الاسلام والمسلمین خسروپناه در بخش دیگری از سخنانش با تأکید بر اینکه نظریه‌های مختلف اجتماعی و فرهنگی را می‌توان از اربعین استخراج کرد، گفت: امیدواریم زمانی در این پویش استادان دانشگاه شرکت و نظریه‌‌پردازی کنند و در کتاب‌های درسی دانشگاه حرکت اربعین به عنوان نظریه مطرح شود.

وی ادامه داد: طی سفری علمی که در سال ۸۱ به دانشگاه‌های انگلیس داشتم، در دانشگاه لندن با دو جلد کتاب مواجه شدم که عنوان مقالات و کتاب‌هایی که در حوزه قرآن به زبان انگلیسی نوشته شده بود در آنها آمده بود. اما حالا که ما می‌خواهیم از قرآن حرف بزنیم می‌گویند تحجر است. بیشترین مقالات در حوزه اسلام‌شناسی و شیعه‌شناسی در کشورهایی غیر از ایران و کشورهای اسلامی نوشته می‌شود. اگر اربعین در کشورهای اروپایی بود، حتما نظریه‌های مختلفی از آن استخراج می‌کردند.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه اربعین رویداد درس‌آموزی است و نزاع عقل و جهل را در اربعین می‌توان شاهد بود، تأکید کرد: اربعین رویدادی است که به انسان‌ها حرمت می‌نهد و فقیر و غنی در آن مطرح نیست.

حجت‌الاسلام والمسلمین خسروپناه در پایان سخنانش عنوان کرد: اربعین دو سال پیش وقتی جمعی از موکب‌داران به شورا آمدند و به ما گفتند با موانع جدی در اربعین مواجه هستیم. تصمیم گرفتیم سند راهبردی و راهبری برای تقسیم کار و تسهیل‌گری اربعین تدوین کنیم که موادی از آن آماده شد و شهید رئیسی آنها را تصویب و اربعین تسهیل شد. دکتر پزشکیان نیز همه مصوبات را تأیید کردند و امیدواریم این سند راهبری را که با فعالان اربعین در حال نوشتن آن هستیم تکمیل و مصوب شود.

در ادامه این آیین، دکتر حسن مسلمی نائینی رییس جهاددانشگاهی ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدا، اظهار کرد: جهاددانشگاهی به عنوان یک نهاد انقلابی دانش‌بنیان بر اساس کار فرهنگی شکل گرفت.

وی افزود: با توجه به گستردگی و اهمیت مراسم پیاده‌روی اربعین، لازم است اقدامات خاص و منسجمی برای تبیین فرهنگی این رویداد انجام شود. جهاددانشگاهی به‌عنوان نهادی انقلابی و دانش‌بنیان، همواره در تلاش بوده تا فعالیت‌های علمی و پژوهشی خود را با پیوست‌های فرهنگی همراه کند.

رییس جهاددانشگاهی با تأکید بر اهمیت فعالیت‌های فرهنگی جهاددانشگاهی خاطرنشان کرد: برنامه‌های فرهنگی متنوعی که طی دهه‌های گذشته توسط معاونت فرهنگی این نهاد برگزار شده است، نشان‌دهنده بنیه علمی و نگاه عمیق این اقدامات است. این فعالیت‌ها توانسته‌اند در کنار جنبه‌های علمی، تأثیرات فرهنگی و اجتماعی ماندگاری ایجاد کنند.

دکتر مسلمی نائینی با اشاره به پیام عاشورا و واقعه کربلا بیان کرد: امام حسین(ع) در قیام کربلا، برای حفظ مبانی اسلام، ارزش‌های دینی و رشد فضایل اخلاقی به پا خاست. این حرکت تاریخی، نماد مبارزه با ظلم، دفاع از حق و عدالت شد و الگویی جاودانه برای تمام آزادی‌خواهان جهان ایجاد کرد.

وی در پایان سخنانش تصریح کرد: پیاده‌روی اربعین فرصتی ارزشمند برای احیای فرهنگ عاشورایی است و می‌تواند بستری برای انتقال پیام‌های ارزشمند قیام امام حسین(ع) به نسل‌های جدید باشد. جهاددانشگاهی نیز وظیفه دارد در این مسیر، از ظرفیت‌های علمی و فرهنگی خود برای تعمیق این ارزش‌ها بهره ببرد.

در بخش آغازین این آیین نیز دکتر محسن مردانی رییس سازمان جهاددانشگاهی صنعتی شریف ضمن ارایه گزارشی از روند برگزاری دومین پویش ملی سوغات اربعین بیان کرد: از دو هفته پیش از مراسم اربعین تا یک ماه پس از آن، پویش سوغات اربعین در سراسر کشور اجرا می‌شود و آثاری شامل اشعار، عکس، دلنوشته‌ها و … از سراسر کشور دریافت می‌شود.

وی ضمن تقدیر از نهادهای مختلفی که در برگزاری این پویش مشارکت کردند، تصریح کرد: سال گذشته این پویش در پنج قالب عکس، شعر، دلنوشته، فیلم و کلیپ برگزار شد اما امسال بخش‌های نقاشی، خاطره نویسی، خطاطی و نقاشی کودک به توصیه رئیس جهاددانشگاهی به آن افزوده شد و بخش ایده‌های علم و فناورانه نیز به عنوان بخش ویژه به دومین دوره از پویش افزوده شد که توانست استقبال خوبی را به همراه داشته باشد و ایده‌های خوبی نیز دریافت شود.

رییس سازمان جهاددانشگاهی صنعتی شریف با اعلام اینکه امسال ۳۵ برگزیده داریم، گفت: چون این طرح ملی بود و از شهرستان‌ها و استان‌های سراسر کشور در آن شرکت کرده بودند، در واحدهای استانی از برگزیدگان هر استان تقدیر خواهد شد.

دکتر مردانی با بیان اینکه زیرساخت‌های مناسبی برای برگزاری مجازی این پویش با مشارکت تمام استان‌ها و حتی روستاهای کشور فراهم شد، خاطرنشان کرد: امسال ایده‌های خلاقانه و فناورانه‌ای به دبیرخانه ارسال شده بود که در نهایت ۳۵ اثر به‌عنوان برگزیده نهایی انتخاب شدند. این افراد به‌عنوان بخشی از برگزیدگان این دوره شناخته می‌شوند.

وی در پایان سخنانش تأکید کرد: برای سال آینده تلاش داریم به حوزه علمی و فناوری غنای بیشتری دهیم و بر روی این بخش تمرکز کنیم.
در ابخش دیگری از این آیین، حجت الاسلام حمید احمدی رییس کمیته فرهنگی آموزشی ستاد مرکزی اربعین گفت: نیازمند کارهای ارزشمند بیشتر در دانشگاه هستیم.

وی ضمن تشکر از رییس جهاددانشگاهی برای برپایی این پویش، گفت: امیدواریم این پویش در سال‌های آینده قوی‌تر و پربارتر برگزار شود. ورود نهادهای عمومی، فرهنگی و دانشگاهیان به موضوع اربعین به شکل‌گیری تمدن جدید اسلامی منجر می‌شود و اکنون کارهای خوبی در دانشگاه‌ها صورت می‌گیرد.

وی با اشاره به اینکه دانشگاه MIT آمریکا سال ۲۰۱۵ اولین پژوهش اربعین را انجام داده است، خواستار ورود جدی‌تر دانشگاهیان به بررسی علمی این پدیده شد و گفت: تاکنون ۳۰۰ رساله با موضوع اربعین تصویب شده که ۱۰۵ رساله دفاع شده است. ۳۰۰ مقاله نیز در مجلات داخلی منتشر شده اما همچنان نیازمندیم اساتید به سایر زبان‌ها مقالاتی را تهیه کنند.

حجت‌الاسلام احمدی افزود: در گزارشی که در خصوص اربعین تقدیم مقام معظم رهبری شد ایشان دو بار فرمودند با کمک اساتید دانشگاه‌ها ظرفیت اربعین بیشتر شناخته شود. اربعین ظرفیت دیپلماسی عمومی، فرهنگی، هنری و‌ … دارد که باید شناسایی شود. چهارمین همایش بین‌المللی اربعین نیز با موضوع الهیات اربعین در فروردین ماه برگزار می‌شود

در ادامه این  آیین کتاب «آثار مکتوب پویش سوغات اربعین» رونمایی شد و در بخش پایانی آن نیز برگزیدگان این همایش با اهدای لوح، مورد تقدیر قرار
گرفتند.

اسامی برندگان این پویش به شرح زیر است:

 بخش نقاشی

   – هانیه علی‌محمدی

  – زهرا صادق‌طبقی

–  زهرا فیروزی

 بخش خوشنویسی

  – رضا محراب

 –  محسن رهبری

    – حسین خاکباز

 بخش عکاسی

       – مهدی آمن

        – مبینا عیدانی

        – یاسر محمدخانی

 بخش خاطره

         – سهیلا سپهری

        – ساجده تقی‌زاده

        – پوریا اسکندرزاده

 بخش شعر

         – مهدی جهاندار

        – حسین زرنقی

        – علیرضا باقری

 بخش دلنوشته

         – فائزه علی‌بابایی

        – دنیا اسکندرزاده

        – مهرداد برون

 بخش فیلم

         – سید حسین اکبری

        – اسما استخری

        – مطهره قاسمی

 بخش کلیپ

         – مصطفی ضابط

        – رضا تروان

        – فاطمه علی‌بابایی

بخش ایده های علمی فناورانه

        – علیرضا آئینه وند

        – وحید محتشمی

همچنین اسامی برندگان بخش مردمی، به صورت زشرح زیر است:

در بخش عکاسی

ناهید جوهری

در بخش دلنوشته

مجید مرادی

در بخش شعر

مجید مرادی

در بخش فیلم

اسما استخری

در بخش کلیپ

آروین شیخ

در بخش نقاشی کودکان

کیمیا یادگاری

در بخش نقاشی

محمد جواد پردخته

در بخش خوشنویسی

هلیا عظیمی

در بخش خاطره

علیرضا میرزازاده

منبع: روابط عمومی جهاددانشگاهی

source

توسط mohtavaclick.ir