به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، بخشی عمدهای از نوجوانان علاقه دارند در جمعهای دوستانه، برای آنکه ثابت کنند بزرگ شدهاند، دست به هر اقدامی بزنند. یکی از همین اقدامات، استعمال مواد مخدر است و متاسفانه، مشهود است که مواد مخدر به راحتی در سطح شهر و به تازگی حتی در فضای مجازی و بعضا با قیمت های پایین یافت میشود.
بیشتر بخوانید:
در یک بررسی میدانی از تعدادی شهروند تهرانی پرسیدیم که فکر میکنید رایجترین و خطرناکترین مواد مخدری که در جامعه یافت میشود چیست؟ قریب به اتفاق همگی از شیشه نام بردند. مخدری ارزان قیمت که آثار مخرب بسیاری روی افراد میگذارد، عوارضی مثل توهم و مشکلات روانی، مشکلات گوارشی، افزایش ضربان قلب و فشار خون و خطر سکته، لاغری بیش از حد و خطر اوردز کردن.
مصرف این مخدر و تاثراتی که روی مغز میگذارد علائمی هم دارد مثل احساس قدرت، ریسک پذیری، نترسیدن، پرحرفی، صمیمی بودن با خانواده، بی خوابی، خیره شدن بریک نقطه، شعرخوانی و رقص طولانی و…
موضوع از آنجایی تاسف بارتر هم میشود که مطلع شویم مصرف این مخدر خطرناک بین نوجوان هم رواج دارد. در بررسیها متوجه شدیم برخی از افرادی که شیشه مصرف میکنند دارای سنین ۱۸، ۱۹ و ۲۰ هستند.
در سال ۱۴۰۱ مسعود زاهدیان، مشاور وقت دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر اعلام کرد: متوسط سن مصرفکنندگان را در ایران ۲۴ سال است و همچنین گفت: البته بین سن ۱۴ تا ۱۵ سال هم فراوانی مصرف زیاد است.
همچنین در همین سال احمد احمدیصدر، مدیرعامل وقت سازمان رفاه، خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری تهران به دنبال بازدید از پاتوقهای معتادین متجاهر همراه با برخی از اعضای شورای شهر و ستاد مبارزه با موادمخدر استان تهران اعلام کرد: سن اعتیاد به زیر ۱۸ سال کاهش یافته است. البته اسکندر مومنی، رئیس وقت ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور در همان سال میانگین سن مصرف مواد مخد را ۲۴ سال اعلام کرد. اما در اینکه بخش زیادی از مصرف کنندها در سنهای پایین قرار دارند شکی نیست.
گل و ماریجوانا، مخدری مخرب در کنار شیشه
اگر در برخی از جمعهای نوجوان آسیب دیده قرار بگیریم خواهیم دید نفوذ مواد مخدر دیگری مثل گل و ماریجوانا در جمعهای نوجوانان کاملا مشهود است. مخدرهایی که بر خلاف آنچه که میگویند اعتیاد آور نیست و آسیبی چندانی نمیرساند اتفاقا دقیقا مثل مخدر شیشه هم اعتیاد دارد و هم اثرات خطرناکی روی بدن به خصوص مغز خواهد گذاشت.
عمده مکانهایی که نوجوانان در معرض این نوع از مواد مخدر قرار میگیرند در اطراف مدرسهها و پارکها است ک البته امروزه فضای مجازی هم بستری شده برای فروش مواد مخدر خطرناک.
طی صحبتی که در یکی از پاتوقهای معتادین داشتیم یکی از این افراد در رابطه با مصرف مخدر گل گفت: «اوایل که قصد مصرف داری خیال میکنی معتاد آن نمیشوی، اما وقتی در خطش افتادی دیگه کاری ازت بر نمیآید».
یکی دیگر از مصرف کنندهها در رابطه با قیمت خرید گل گفت: «به راحتی پیدا میکنیم و با قیمت گرمی ۵۰ هزارتومان هم خریداری میشود».
سال گذشته رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر پایتخت اعلام کرده بود ۱۰۴۱ نفر از افرادی که در اطراف مدارس اقدام به فروش مواد مخدر میکردند دستگیر شدند.
آیا تمام مواد مخدری که در کمین جوانان و نوجوانان نشسته است به همین چند قلم مخدر نام آشنا ختم میشود؟
باید بگوییم خیر، متاسفانه روز به روز مخدرهای صنعتی جدید با خطر اعتیاد و تخریب بسیار بالا و یا همان مواد مخدر مخرب قدیمی با نام های جدید و تغییر ظواهر در معرض جوانان و نوجوانان قرار میگیرد که شاید حتی اسم آنها را هم نشنیده باشیم.
محمد جمالو معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکتهای مردمی ستاد مبارزه با مواد مخدر هم بر آن تأکید دارد، به گفته او «روزانه چندین نوع ماده مخدر ایجاد میشود، ما ضعف اطلاع رسانی داریم، محیط ما نسبت به گذشته تغییر بسیاری کرده است و فرزندان امروز بسیار در فضای مجازی قرار دارند.»
کمیکال، مخدری ارزان و قابل دسترس
ماده روانگردان جدیدی با اسامی خیابانی «کِمیکال»، «کمیک» و «بونزای» به فروش میرسد که ظاهر این مواد، به شکل ماده گیاهی خردشده سبزرنگ (گاه معطر) است. ارزان بودن و طریقه مصرف آسان آن باعث شده تا بیشتر به وسیله جوانان مورد استقبال قرار بگیرد.
«کمیکال» روانگردان دیگری است که بین نوجوانان شایع شده. طبق برخی شنیدهها این ماده ترکیبی از ماریجوانای سنتی و مواد شیمیایی دیگراست و از پیامدهای استفاده از آن فلج موقت بدن، تشنج تا تجربه نزدیک به مرگ است.
مصرف این ماده موجب افزایش فشار خون میشود و مصرف کننده حالتی شبیه به سکته مغزی را تجربه میکند. این حالت حدود ۱۰ الی ۱۵ دقیقه طول میکشد و حالتی شبیه به کما دارد. بعد از به هوش آمدن نیز مصرف کننده به تهیه و مصرف آن فکر میکند.
کمیکال معمولاً با دیگر مواد اعتیاد آور مثل ماری جوانا مصرف میشود. کمیکال هم به صورت اسپری و هم به صورت سیگار و بیشتر در میهمانی و دورهمیها جوانان و نوجوانان استعمال میشود. این ماده بسیار اعتیادآور است به گونهای که حتی یک بار مصرف هم میتواند فرد را وابسته کند.
بسیاری از کسانی که این ماده را مصرف میکنند بر این باور هستند که کمیکال اعتیاد آور نیست و مصرف آن خطری ندارد، اما آمار بالای کسانی که با عوارض مصرف کمیکال مواجه شدهاند و به مراکز ترک اعتیاد مراجعه میکنند خلاف این باور را ثابت میکند.
با اینکه به وضوح مشخص است که فرد به مصرف این ماده اعتیاد دارد ولی خود فرد تمایل چندانی به ترک مصرف نشان نمیدهد شاید یکی از دلایل این مسئله باور غلط عموم جوانان درباره کمیکال باشد که اعتیادآور نیست یا ترک آن درد و خماری ندارد، در حالی که این عوارض با شدت بیشتری بروز پیدا میکند
یکی از مصرف کنندههای کمیکال گفت: «بر خلاف چیزی که خیال میکردم علاوه بر اعتیاد از قیافه هم افتاده بودم و هر روز با خانواده درگیری داشتم».
آثاری که کمیکال روی ذهن و جسم میگذارد
فردی که برای بار اول کمیکال مصرف کرده بود گفت: «بیش از یک ساعت در پارک روی صندلی قفل کرده بودم. چیزهایی میدیدم که واقعی نبود. یک چیز را هزار تا میدیدم. این را میدانم که کمیکال آدم را خانه خراب میکند».
سرهنگ مجید طاهرزاده کارشناس پلیس مبارزه با مواد مخدر در این باره گفت: «ازآنجاییکه این ماده قوی عمل میکند، وعدههای مصرفی آن برای انسان در حد میکروگرم تعریف شده است. آن را بهصورت اسپری روی گیاهان یا مواد دیگری اسپری میکنند. این ماده تا ۸۰۰ برابر از مواد سنتی مانند حشیش قویتر و اثرگذاری مخربتری دارد.»
مواد مخدر جدید نیز عوارض کوتاه مدت و بلند مدت عجیبی بر بدن جای میگذارند. از عوارض کوتاه مدت میتوان به سرگیجه، حالت تهوع، توهم دیداری و شنیداری، توهم سفر در مکان و زمان، افزایش فشار خون، فرورفتن در کمای کوتاهمدت اشاره کرد و نداشتن تعادل در صحبت و رفتار فیزیکی، کاهش قدرت حافظه، اختلال در به خاطر آوردن خاطرات و وقایع، اختلالات روانی، انزوا، اوردوز، ناتوانی در فرزندآوری برای مردان، کوچک شدن مغز برای مصرف کنندگان کمتر از ۱۷ سال هم به عنوان عوارض بلند مدت شناخته میشوند.
چهره مدام برافروخته، قرمز شدن چشم، پر حرفی زیاد، بروز دادن رفتارهای غیر قابل کنترل، شجاعت ناگهانی و … از علائمی است که شاید بیانگر مصرف در برخی از افراد باشد.
نویسنده: مهدی عندلیب
source