روزنو :

 

پازل مبهم نابينايي 9 بيمار در چشم پزشكي نگاه

3 فاجعه در 7 ماه اخير كه ارتباط ماهوي با يكديگر نداشتند

1- آتش‌سوزي بيمارستان قائم رشت

بامداد 29 خرداد امسال، بيمارستان بين‌المللي قائم در شهر رشت به دليل اتصال در اتاق تاسيسات برق اضطراري بيمارستان دچار آتش‌سوزي شد. در زمان آغاز آتش‌سوزي، 142 بيمار در بخش‌هاي مختلف بيمارستان قائم بستري بودند كه 9 نفر از بيماران به دليل قطع برق بخش مراقبت‌هاي ويژه و خفگي بر اثر تنفس دود حريق، فوت كردند. بعد از اطفاي آتش، رييس سازمان آتش‌نشاني رشت گفت كه اين مركز درماني در مقايسه با ساير بيمارستان‌ها، كمترين امكانات براي اعلام و اطفاي حريق را داشته و علاوه بر تعطيلي بيمارستان، 5 نفر از مسوولان مرتبط با فاجعه، بازداشت شدند. بيمارستان بين‌المللي قائم، يك مركز درماني خصوصي است كه فروردين 1392 با 220 تخت بستري افتتاح شد و در وبسايت بيمارستان اعلام شده كه اين مركز درماني، مجهز به سايت بالگرد و اورژانس هوايي و تجهيزات پيشرفته و امكانات رفاهي ويژه و يكي از برترين مجموعه‌هاي ارايه خدمات سلامت براي شهروندان ايراني و بيماراني از ساير كشورهاست.

2- نابينايي 9 بيمار در بيمارستان فوق تخصصي چشم پزشكي نگاه تهران

سه ماه از نابينايي مشكوك 9 بيمار تحت جراحي آب مرواريد در بيمارستان فوق‌تخصصي «نگاه» مي‌گذرد. 17 مهر امسال 9 نفر از مراجعان اين بيمارستان فوق‌تخصصي خصوصي در تهران بعد از جراحي آب مرواريد دچار عفونت شدند و در مدت كوتاهي، بينايي يك چشم خود را از دست دادند. اين اتفاق البته تا 11 روز پنهان ماند تا اينكه روز 28 مهر، خبرگزاري «تسنيم» در گزارشي مفصل با تيتر «بيمارستان چشم‌پزشكي شمال تهران بينايي 2 بيمار را گرفت» بدون ذكر نام كامل بيمارستان، حرف‌هاي دو نفر از قربانيان به همراه اسنادي كه اين بيماران در اختيارش گذاشته بودند را منتشر كرد. در گزارش اين رسانه اصولگرا آمده بود كه طبق مندرجات پرونده تعدادي از بيماران بيمارستان‌ چشم‌پزشكي خصوصي «ن» تهران، تعدادي از بيماراني كه روز 17 مهر جاري در اين بيمارستان تحت عمل جراحي آب مرواريد قرار گرفته‌اند، دچار عفونت شديد چشمي شده و برخي نيز به دنبال عفونت شديد در معرض تخليه چشم قرار گرفته‌اند. يكي از بيماران در شرح اين واقعه به تسنيم گفته بود: «صبح روز سه‌شنبه مورخ ۱۷ مهر، تحت عمل جراحي چشم براي آب مرواريد در بيمارستان قرار گرفتم. ساعاتي بعد از عمل جراحي ترخيص شدم و به خانه برگشتم. ساعت 2 بعد از ظهر حال بدي پيدا كردم و دچار استفراغ شديد شدم؛ همسرم چند بار با بيمارستان چشم پزشكي تماس گرفت تا مشكل را با پزشك در ميان بگذارد اما كسي پاسخگو نبود. صبح فردا با بيمارستان تماس گرفتيم و علائمم را به سوپروايزر گفتيم. وضعيت من لحظه به لحظه بدتر شد و كاسه چشمم به ‌شدت درد مي‌كرد. در نهايت پس از پيگيري‌هاي فراوان به ما گفتند به مطب پزشك معالج برويم كه من را معاينه كند. پزشك به ما نامه معرفي براي بستري در يكي از بيمارستان‌هاي دولتي چشم پزشكي داد كه بتوانيم در آنجا دوباره چشم را جراحي كنيم. دو بار من را به اتاق عمل بردند و در نهايت هم چشم من تهديد به تخليه شده و در حال حاضر بينايي ندارد.»

در بخشي از گزارش تسنيم ضمن اشاره به اينكه علاوه بر اين دو بيمار، چند نفر ديگر نيز با شكايت عفونت بعد از جراحي آب مرواريد مراجعه كرده و به مركز درماني دولتي منتقل شده‌اند، به نقل از فرزند يكي ديگر از بيماران كه از جنوب كشور به اين مركز درماني مراجعه كرده و بعد از جراحي آب مرواريد در روز ۱۷ مهر جاري، به دليل بدحالي در ساعات بعد از جراحي، به يك بيمارستان چشم‌پزشكي دولتي در تهران منتقل شده، آمده بود: «بيمار ما دچار عفونت شديد چشمي شده، مادرم را چند بار به اتاق عمل بردند و در آنجا براي او پيوند قرنيه انجام شد اما هنوز مشخص نيست كه بينايي وي بازخواهد گشت يا خير؛ زيرا گفته شده شبكيه او نيز آسيب ديده است.» در بخش ديگري از گزارش تسنيم، ضمن انتشار اسناد مويد عفونت چشم اين بيماران به دليل آلودگي به نوعي باكتري به نام «سودوموناس آئروژينوزا» به عنوان يك باكتري نسبتا رايج دخيل در عفونت بيمارستاني، احتمال آلودگي تجهيزات پزشكي يا محيط اتاق عمل به اين باكتري، مطرح شده بود اما تلاش خبرنگار «تسنيم» براي مصاحبه با جراح معالج اين بيماران كه در اين گزارش با نام اختصاري «و . ا» معرفي شده بي‌نتيجه بود چون جراح، ضمن عادي‌انگاري وضع مشابه، از پاسخ صريح و توضيح درباره وضع وخيم بيمارانش خودداري كرد و پيگيري اين فاجعه را به كلينيك چشم‌پزشكي واگذار كرد در حالي كه همراهان اين بيماران به تسنيم گفته بودند كه كلينيك چشم‌پزشكي حتي از پيگيري جدي موضوع و پوشش مالي هزينه‌هاي درمان اين بيماران نيز سرباز زده است.

يك روز بعد از انتشار اين گزارش و در حالي كه بيمارستان محل وقوع اين فاجعه با نام اختصاري «ن» معرفي شده بود، از آنجا كه يكي از معتبرترين مراكز فوق‌تخصصي بيماري‌هاي چشمي در پايتخت، بيمارستان نور و متعلق به سيدحسن قاضي‌زاده هاشمي، وزير بهداشت دولت‌هاي يازدهم و دوازدهم است، روابط عمومي بيمارستان نور براي رفع شائبه وقوع اين فاجعه در اين بيمارستان، با صدور اطلاعيه‌اي اعلام برائت كرد. خبرگزاري تسنيم هم مدتي بعد، اين گزارش را از صفحه خود حذف كرد چنانكه هم‌اكنون وقتي اين گزارش را در اين خبرگزاري جست‌وجو مي‌كنيد، اين پيام بر صفحه خبرگزاري مشاهده مي‌شود: «صفحه مورد نظر يافت نشد!»

در هفته‌هاي بعد از انتشار گزارش تسنيم، جزييات و ابعاد اين فاجعه مسكوت ماند تا اينكه 28 آذر، خبرگزاري تابناك در گزارش مفصلي افشا كرد كه تعداد قربانيان 9 نفر بوده و اين فاجعه هم در بيمارستان فوق‌تخصصي «نگاه» اتفاق افتاده و دليل پنهان ماندن فاجعه، نگراني مسوولان بيمارستان از آسيب مالي براي سهامداران اين مركز درماني بوده است. در بخشي از گزارش خبرگزاري تابناك با تيتر «نابينا شدن 9 نفر در يك روز در چشم‌پزشكي نگاه، اعتراض پزشكان به مديران؛ چه بر سر بيماران آمده است؟» ضمن اشاره به گزارش خبرگزاري تسنيم كه اولين افشاگري از اين فاجعه محسوب مي‌شد، آمده بود: «پس از عمل آب مرواريد، عفونت چشمي در ۹ بيمار، به نابينايي هر ۹ نفر منجر شده و متاسفانه حداقل چهار نفر از آنها نيز تخليه چشم شده‌اند. اين اتفاق عجيب مربوط به بيمارستان تخصصي چشم‌پزشكي نگاه در خيابان گل‌نبي در سه راه ضرابخانه تهران است. بيماراني كه همه در يك روز براي بهبود بينايي خود و نگاهي بهتر، صرفا براي عمل آب مرواريد به بيمارستان خصوصي چشم‌پزشكي نگاه آمده بودند، دچار عفونت چشمي و كاهش ديد شده و هر ۹ نفرشان بينايي خود را براي هميشه از دست دادند. مساله عجيب، سكوت مسوولان بيمارستان در قبال اين حادثه و اجبار ديگر پزشكان و عوامل به برجسته نكردن چنين خبر مهمي است. بي‌اعتبار شدن وجهه بيمارستان، احتمالا مهم‌ترين نگراني مسوولان مجموعه چشم پزشكي نگاه است. چندين تن از پزشكان متخصص بيمارستان كه اغلب آنها حتي از سرمايه‌گذاران اين مجموعه هستند، تداوم اين سكوت و بي‌توجهي را برنتابيده و چندين مرتبه معترضانه خواستار جديت مديران بيمارستان در رسيدگي به موضوع شدند. اين پزشكان با نگراني از تكرار چنين رويدادي براي بيماران ديگر در آينده، در اقدامي معترضانه، بيماران مراجعه‌كننده خود را براي اعمال جراحي به بيمارستان‌هاي ديگر منتقل مي‌كنند. اين موضوع واكنش مديران بيمارستان را در پي داشته است. ظاهرا پزشكان بر سر آنند تا زماني كه دلايل و عوامل و نيز انگيزه‌هاي احتمالي چنين اتفاقي، آن هم براي ۹ بيمار در يك روز، مشخص نشود، عامل يا عوامل اين حادثه از بين نرود و مديران بيمارستان به روند بي‌توجهي خود ادامه بدهند، بيماران‌شان را در اين بيمارستان عمل نخواهند كرد. چرا كه هم نگران سلامتي اين بيماران هستند و هم اعتبار كاري و تخصص‌شان زير سوال مي‌رود. حالا پزشكان معترض درصدد روشن شدن دقيق دلايل اين اتفاق هستند. البته كار بررسي حقوقي ماجرا نيز در مرحله دادسراست و رسيدگي به آن ادامه دارد. اين پرونده در مرحله رسيدگي قضايي است و ظاهرا بعضي از عوامل اتاق عمل در آن روز، براي پاسخ به ابهامات و سوالات به دادسرا احضار شده‌اند و به گفته برخي از عوامل بيمارستان، دو نفر از تكنسين‌هاي اتاق عمل جراحي نيز مورد سوال و جواب قرار گرفته‌اند. پزشكان معترض خواستار اطلاع‌رساني شفاف بيمارستان به افكار عمومي در اين باره شده‌اند در حالي كه همين رخداد ناگوار كه جسته و گريخته در برخي از محافل مطرح شده، كاهش مراجعات براي عمل جراحي در اين بيمارستان را در پي داشته است.»

خبرنگار «تابناك» در بخش ديگري از گزارش خود به نقل از يكي از متخصصان اين بيمارستان گفته بود كه چند اتفاق مشابه در اين مركز درماني رخ داده ولي نابينايي 9 بيمار آن هم بعد از عمل جراحي در يك اتاق عمل و در يك روز در اين بيمارستان بي‌سابقه بوده است.

با توجه به اينكه گزارش «تابناك» اولين افشاگري در مورد محل وقوع اين فاجعه محسوب مي‌شد، تصويري از مكاتبه مديرعامل و رييس هيات‌مديره اين بيمارستان خصوصي با جراحان بيمارستان فوق تخحصصي «نگاه» هم به اين گزارش پيوست شده بود. اين تصوير نشان مي‌داد كه روز 20 آذر، مديرعامل (دكتر علي نيلي) و رييس هيات‌مديره (دكتر سيدمرتضي انتظاري) در نامه‌اي خطاب به جراحان بيمارستان نوشته‌اند: «بعضا گزارش شده كه بعضي همكاران با توجيه‌هاي نادرست، بيماراني كه در بيمارستان نگاه معاينه مي‌كنند را جهت عمل جراحي به ديگر بيمارستان‌ها منتقل مي‌نمايند. با توجه به مغايرت اين امر ناپسند با منافع سهامداران، اعلام مي‌داريم در صورت تداوم چنين اقداماتي و به منظور حفظ منافع سهامداران تصميمات مقتضي گرفته خواهد شد.»

كمتر از يك هفته بعد از انتشار گزارش «تابناك» و در حالي كه با اعلام نام مركز درماني و تعداد قربانيان و همچنين تصوير مكاتبه مسوولان بيمارستان، مجالي براي پنهانكاري نبود، مشاور عالي وزارت بهداشت ناچار به توضيح درباره اين فاجعه شد. روز دوم دي، علي جعفريان در اولين نشست خبري خود در حالي كه در جواب «اعتماد» عمدي بودن اين فاجعه را رد نكرد، گفت كه دليل اين فاجعه، استريل نبودن اتاق عمل يا ابزار مورد استفاده در جراحي بوده و پيگيري پرونده هم به دستگاه قضايي سپرده شده و تاكيد داشت كه جراحان در فاجعه نابينايي 9 بيمار جراحي شده در بيمارستان نگاه بي‌تقصيرند چون جراح معمولا با اطمينان به اينكه وسايل استريل شده در اختيارش قرار گرفته جراحي را آغاز مي‌كند و مسووليت استريل‌سازي ابزار جراحي يا اتاق عمل برعهده جراحان نيست. يك هفته بعد از اظهارات مشاور عالي وزير بهداشت و در حالي كه نابينايي دايمي 9 بيمار جراحي شده در اين بيمارستان به دليل عفونت در اتاق عمل و ابزار به كار رفته در جراحي چشم بيماران، از سوي توليت نظام سلامت هم تاييد شده بود، مجموعه مديريت بيمارستان فوق تخصصي نگاه كه به مدت حدود سه ماه سكوت كرده بود، با انتشار اطلاعيه‌اي، ضمن انتقاد از «عملكرد غيرحرفه‌اي رسانه‌ها و انتشار مطالب ناقص و گمراه‌كننده» اعلام كرد كه اين اطلاعيه به دليل «نگراني‌هاي غيرضروري نسبت به مجموعه بيمارستان چشم‌پزشكي نگاه، كه موجبات تشويش اذهان عموم مردم جامعه را فراهم آورده» منتشر شده است. در بخشي از اين اطلاعيه هم تاكيد شده بود: «طبق آخرين گزارش‌هاي ارائه شده توسط بازرسان و كارشناسان، حادثه مورد نظر هيچ گونه ارتباطي به فرآيندهاي داخلي بيمارستان و اتاق‌هاي عمل نداشته و علل اصلي هنوز براي مسوولان مربوطه و مديران بيمارستان به‌طور شفاف مشخص نشده و بررسي‌هاي تكميلي در اين خصوص توسط مراجع ذي‌صلاح قانوني و قضايي در دست پيگيري است.»

3– تزريق آب مقطر به جاي دارو در بيمارستان وليعصر تبريز و فروش دارو در بازار آزاد

پايگاه خبري «اقتصاد آنلاين» روز 30 آذر خبري با تيتر «بازداشت عوامل بيمارستان بين‌المللي تبريز؛ پرونده‌اي مبني بر سوءاستفاده از دارو‌هاي شيمي‌درماني» منتشر كرد و در متن خبر آمده بود كه به دنبال گزارش‌ها و شكايات پي در پي نزديكان بيماران فوتي در بخش شيمي درماني اين بيمارستان و كشف تخلف چند تن از پرسنل اين بيمارستان بين‌المللي كه با سوءاستفاده از داروهاي ناياب، داروهاي شيمي‌درماني را به قيمت‌هاي گزاف در بازار آزاد مي‌فروختند، متخلفان توسط نيروهاي امنيتي بازداشت شده‌اند. در اين خبر گفته شده بود كه افزايش قابل‌توجه و مشكوك آمار فوت در بخش شيمي‌درماني اين بيمارستان و شكايات مكرر خانواده متوفيان، دليل اصلي ورود سازمان‌هاي نظارتي به اين پرونده بوده و در جريان بررسي‌ها معلوم شده كه داروهاي ناياب از جمله داروهاي شيمي‌درماني گران‌قيمت تهيه شده توسط بيماران، به جاي استفاده در نوبت‌هاي دارويي، مجددا در بازار فروخته مي‌شده است. دو روز بعد از انتشار اين خبر، پايگاه خبري فرارو در گزارشي به جزييات بيشتري از اين فاجعه اشاره و اعلام كرد: «در حادثه‌اي تكان‌دهنده، مشخص شد كه در بيمارستان بين‌المللي وليعصر تبريز به جاي داروي شيمي‌درماني، آب مقطر به برخي بيماران تزريق شده است. اين داروها كه به صورت اهدايي از خانواده‌هاي بيماران فوت‌شده به بيمارستان ارايه شده بود، به جاي استفاده براي بيماران بي‌بضاعت، در بازار آزاد فروخته مي‌شد. به گفته دكتر شهريار مختاري، معاون بيمارستان بين‌المللي تبريز، اين تخلف زماني كشف شد كه يكي از پرسنل بيمارستان در حال خريد و فروش دارو در بازار مشاهده و شناسايي شد. پس از اين اتفاق، بيمارستان اقدام به شكايت كرده و متخلف به كلانتري تحويل داده شد. با پيگيري مديريت بيمارستان و حكم دادستاني استان، ۴ نفر از كاركنان بيمارستان بازداشت شده‌اند. افراد مزبور پس از تفهيم اتهام و انجام تحقيقات وسيع و جامع با صدور قرار بازداشت موقت، اكنون در بازداشت به‌سر مي‌برند. اين پرونده همچنان تحت بررسي قضايي قرار دارد و اطلاعات تكميلي پس از پايان تحقيقات اعلام خواهد شد.»

 

واكاوي سياسي يك فاجعه

برنامه تلويزيوني 14 دي شبكه سلامت دو مهمان حضوري و يك مهمان تلفني داشت؛ جلال غفارزاده؛ معاون مركز نظارت و اعتبارسنجي وزارت بهداشت وآرش انيسيان؛ مديركل برنامه‌ريزي سازمان نظام پزشكي، در استوديوي اين برنامه تلويزيوني حاضر بودند و سلمان اسحاقي؛ سخنگوي كميسيون بهداشت و درمان مجلس هم مهمان تلفني اين برنامه بود. در ابتداي برنامه، غفارزاده در پاسخ به سوال مجري درباره علت وقوع هر از گاه حوادث و فجايعي همچون آتش‌سوزي بيمارستان و فوت 9 بيمار بستري در اين مركز درماني يا تزريق آب مقطر به جاي داروي واقعي به20 بيمار شيمي درماني يا نابينايي 9 نفر در يك روز بعد از جراحي در يك مركز درماني و تكرار معنادار اين اتفاقات ناگوار و نحوه نظارت وزارت بهداشت بر فعاليت مراكز درمان خصوصي توضيحاتي داد و اشاره داشت كه الزاماتي از همان لحظه صدور مجوز تا ايام فعاليت مركز درماني منظور مي‌شود و مسوولان مركز درماني بايد اين الزامات را رعايت كنند تا مركز درماني، واجد دريافت اعتبار و رتبه و امتياز شود. اين مسوول وزارت بهداشت در ادامه توضيحاتش به آتش‌سوزي بيمارستان قائم رشت اشاره كرد و گفت: «اولين شرط وزارت بهداشت براي صدور يا تمديد پروانه بيمارستان، رعايت الزامات ايمني آتش‌نشاني است كه بيمارستان قائم، اين الزامات را به صورت مشروط دريافت كرد به اين معنا كه ‌بايد طي زماني، اين الزامات را انجام مي‌داد و شرط پيچيده‌اي داشت و بايد در نقطه‌اي يك در ضد حريق نصب مي‌كرد كه در زمان آتش‌سوزي اين در را نصب نكرده بود، اما نصب نشدن اين در منجر به آتش‌سوزي نشده بود، بلكه نقطه آتش‌سوزي، اتفاقا يك نقطه تاييد شده بود. آتش‌نشاني مراحلي براي صدور تاييديه دارد. 1100 بيمارستان در كشور داريم كه بسياري از اين بيمارستان‌ها، سازه‌هاي قديمي دارند. تلاش ما اين است كه امتياز بخشي به بيمارستان‌ها، بعد از صدور تاييديه‌ها باشد و در بيمارستان قائم رشت هم چند ماه قبل از آتش‌سوزي امتيازبخشي انجام شده بود ولي بيمارستان، بابت مديريت آتش‌سوزي نمره قابل قبولي نداشت و به مسوولان بيمارستان اعلام شده بود كه بايد ضعف در سيستم اطفاي حريق برطرف شود و يك ماه هم براي برطرف شدن اين ضعف فرصت لازم بود، اما در زمان وقوع حريق، حدود سه ماه از اعلام اين ضعف گذشته بود.»

در بخش ديگري از اين برنامه تلويزيوني، مديركل برنامه‌ريزي سازمان نظام پزشكي در جواب مجري برنامه بابت ضعف ساختار بازرسي بر عملكرد مراكز درماني و چرايي وقوع حوادث ناگوار در اين مراكز خصوصي، به توجيه عملكرد مسوولان مراكز درماني خصوصي متوسل شد و با تاكيد بر اينكه «سه عنصر نيروي انساني، تجهيزات و امكانات و زيرساخت‌ها و عنصر مديريت، تعيين‌كننده كيفيت و اعتبار يك مجموعه درماني است»، گفت كه مطرح كردن حوادث رخ داده در مراكز درماني، پرداختن به «معلول» است در حالي كه بايد براي رفع «علت‌ها» اقدام شود. اين مدير سازمان نظام پزشكي در ادامه صحبت‌هايش گفت: «بحث حادثه، بخش كيفيت خدمات است. هيچ كسي نمي‌تواند بگويد كه ريسك حادثه را مي‌تواند به صفر برساند. در بالاترين سطوح مديريت در متمدن‌ترين مراكز دنيا هم احتمال خطر و حادثه هست. مهم، نحوه مواجهه و رويكرد رفع مشكل و پيشگيري از آن است. همه بيمارستان‌هاي كشور زماني كه پروانه بهره‌برداري گرفتند بر اساس استانداردهاي زمان خودشان معتبر بوده‌اند و استانداردها را داشتند ولي وقتي استانداردها تغيير مي‌كند، بايد زمان و امكانات و منابع كافي در اختيار مراكز قرار بگيرد. بيمارستان‌هاي خصوصي و دولتي، مراكز عمومي‌اند و به مردم خدمت مي‌دهند. مجلس و دولت، در چه زمان وام كم‌بهره براي ايمن‌سازي بيمارستان‌ها پرداخت كرده؟ در كدام بخش از بودجه چنين وامي داريم؟ بيش از 100 هزار تخت بيمارستاني مخاطرات جدي اعم از ايمن‌سازي ساختمان و ايمن‌سازي حوادث و آتش‌نشاني دارند ولي اين مسائل را نمي‌بينيم و صرفا بعد از حادثه به معلول مي‌پردازيم در حالي كه بايد معلول را بر اساس قوانين و قصور مورد بررسي قرار دهيم. سال‌هاست كه دولت به دلايلي كه حتما براي خودش موجه است، تعرفه‌هاي خدمات سلامت كه منبع تامين اعتبار براي همين اقدامات است را منجمد كرده، اما چرا هيچ فردي دولت را بابت اين محدودسازي به چالش نمي‌كشد و چرا بيمه‌هاي پايه براي پرداخت مناسب به مراكز درماني تقويت نمي‌شوند؟ ايمن‌سازي‌ها مستلزم پرداخت هزينه است. نمي‌توانيم با هزينه پرايد، انتظار كيفيت بنز داشته باشيم. بايد براي ايمن‌سازي و كيفيت، هزينه كنيم. وقتي بيمه‌ها 7 الي 8 ماه براي پرداخت به مراكز درماني تاخير دارند، حتما مراكز درماني هم پرداخت حقوق و دستمزد پرسنل‌شان را در اولويت قرار مي‌دهند.»

بعد از اين صحبت‌ها، فصل جديدي در اين برنامه تلويزيوني باز شد و آن، تمركز مجري برنامه بر دليل نابينايي 9 بيمار جراحي شده در بيمارستان فوق تخصصي چشم پزشكي نگاه بود. اولين سوال مجري از معاون وزارت بهداشت، پنهان نگهداشتن اين فاجعه طي سه ماه اخير بود و در ادامه سوالش از معاون وزير بهداشت به برخي شنيده‌ها درباره انتفاع سهامداران بيمارستان به عنوان دليل مكتوم ماندن اين فاجعه اشاره كرد و سپس بابت تعطيلي اتاق عمل محل جراحي اين 9 بيمار و ميزان محروميت يا نحوه توبيخ عوامل اين فاجعه پرسيد و در نهايت هم لابه‌لاي سكوت‌هاي معنادار معاون وزارت بهداشت، اين جواب‌ها مطرح شد: «اتاق عمل به مدت چند روز تعطيل شد… مسوول فني مركز درماني تعليق شد، چون در اين اتاق عمل بيشترين نقش و مسووليت اول را داشته … موضوع در دست بررسي و اقدامات تكميلي است. مرجع قضايي هم حتما به مساله ورود خواهد داشت… اصلي‌ترين دليل اين اتفاق، عفونت بوده و وسايل مورد استفاده، منشا عفونت بوده. الزامات كنترل عفونت زياد است و 18 بند از الزامات رعايت عفونت به اين مركز درماني يادآوري شده بوده. اگر اين الزامات به‌طور كامل رعايت شود، احتمال عفونت كم است، اما به معناي صفر شدن عفونت نيست… انتظار نداشته باشيد كه تصميم خيلي قاطعي بدون احراز و اثبات آن گرفته شود. آيا انتظار داريد در صورت وقوع يك اتفاق در يك بيمارستان، معاون درمان دانشگاه بركنار شود و يعني اگر در هر نقطه‌اي، اتفاقي بيفتد آيا راس هرم بايد عوض شود؟ در بسياري از مجموعه‌هاي ما و همچنين مجموعه صدا و سيما، مشكلاتي هست ولي راس مجموعه را عوض نمي‌كنند….»

سوالات مجري برنامه از سلمان اسحاقي كه سخنگوي كميسيون بهداشت و درمان مجلس و مهمان تلفني اين برنامه تلويزيوني بود هم به سمت پررنگ كردن فاجعه نابينايي 9 بيمار جراحي شده در بيمارستان فوق تخصصي چشم پزشكي نگاه گرايش داشت كه اين نماينده مجلس در جواب سوال مجري و در توضيح آخرين نتايج پيگيري‌هاي كميسيون بهداشت بابت فاجعه بيمارستان نگاه و بيمارستان وليعصرتبريز و بيمارستان قائم رشت، خبر داد كه وزير بهداشت بابت توضيح درباره اين اتفاقات به كميسيون تخصصي مجلس فراخوانده شده و افزود: «در سال‌هاي اخير شاهديم كه دولت‌ها تكاليف خودشان را نسبت به كادر درمان و نسبت به بيمارستان‌ها انجام نمي‌دهند و متاسفانه به همين دليل وزارت بهداشت مجبور است تا حدي از موضع محافظه‌كارانه با بيمارستان‌ها برخورد كند و همين حالا در مورد بيمارستان نگاه هم اصرار بر اين است كه برخوردي با بيمارستان انجام نشود چون بيمارستان، يكي از بيمارستان‌هاي فوق تخصصي كشور و صاحب امتياز و صاحب‌نام بوده . البته ما ناراحتي خود را به دستگاه قضا ابراز كرديم چون سخنگوي قوه قضاييه در مصاحبه اخير خود در مورد اتفاق بيمارستان نگاه گفت كه هنوز در اين رابطه گزارشي به ما اعلام نشده. مگر قوه قضاييه بايد منتظر گزارش باشد و مگر جامعه را رصد نمي‌كند و مگر نمي‌بيند در كشور چه اتفاقي افتاده؟ سازمان نظام پزشكي هم اعلام مي‌كند اگر به ما مراجعه و شكايت كنند ما ورود و پيگيري مي‌كنيم . طبق آنچه شنيديم، رييس بيمارستان نگاه از كادر درمان شكايت كرده كه اين، ايراد دارد چون اين اتفاقات، آسيب به سرمايه اجتماعي كادر درمان است و وزارت بهداشت بايد در ابتدا به اين اتفاق ورود مي‌كرد و اطلاعات شفاف به رسانه‌هاي داخلي مي‌داد و از مردم عذرخواهي مي‌كرد . فردي كه چشمش را از دست مي‌دهد، انگار به مرگ دچار شده . وقتي اعتماد‌سازي كنيم، مردم اعتماد مي‌كنند كه در اين كشور پنهانكاري وجود ندارد .شائبه‌اي ايجاد شده بود كه چون رييس كميسيون بهداشت در بيمارستان نگاه جراحي داشته اين مسائل زودتر مطرح نشده در حالي كه اولين فردي كه ورود جدي به اين اتفاق داشت، رييس كميسيون بهداشت و درمان مجلس بود و 20مهر‌ماه، بنده را براي بررسي حقوقي اين اتفاق مكلف كرد.»

 

ماهي كه از پشت ابر بيرون نمي‌آيد

بيمارستان فوق‌تخصصي چشم‌پزشكي نگاه، 144 پزشك و جراح دارد . از اين 144 متخصص، 13 نفر متخصص بيهوشي، 2 نفر متخصص بيماري‌هاي قلب و عروق، يك نفر متخصص طب فيزيكي و توانبخشي، و بقيه پزشكان، متخصص در جراحي و بيماري‌هاي چشم هستند. لابه‌لاي نام اين 144 پزشك و جراح متخصص، نام 4 نفر مهم‌تر از بقيه است و مي‌تواند حتي كليد معماي پررنگ شدن فاجعه رخ داده در بيمارستان نگاه نسبت به ساير فجايع مشابه طي ماه‌ها و سال‌هاي اخير باشد؛ ح . ش ؛ فلوشيپ شبكيه، ش . ر ؛ جراح عيوب انكساري و كاتاراكت، ب.ع ؛ فلوشيپ قرنيه، س .ك ؛ فلوشيپ ويتره و رتين. هر 4 نفر، از چهره‌هاي شناخته شده در طيف اصولگرايان هستند. يك منبع آگاه چند روز قبل در جواب فرض« اعتماد» بابت عامدانه بودن فاجعه بيمارستان فوق تخصصي چشم پزشكي نگاه، اين فرض را محتمل دانست و در فراموش كردن استريليزاسيون ابزار و اتاق جراحي آن هم در حالي كه اين مسووليت، معمولا بر عهده يك فرد خاص در مركز درماني است، تشكيك كرد . حالا ابهام و معنادار بودن فاجعه نابينايي 9 بيمار تحت جراحي در اين مركز درماني، پررنگ‌تر مي‌شود و قطعا بايد زماني بگذرد تا واقعيت آن هم به‌طور غير رسمي و غير قابل تاييد، از زبان مسوولاني گمنام به گوش اذهان عمومي برسد.

source

توسط mohtavaclick.ir