بومی‌سازی سطح‌سنج سه‌بعدی نانومتری با ۵۰ درصد صرفه‌جویی ارزی

پژوهشگران یکی از شرکت‌های دانش بنیان ایران با تولید سطح‌سنج‌های نانومتری توانسته‌اند ۵۰ درصد ارزآوری برای کشور به همراه آورند و با تولید ۲۰ دستگاه سطح‌سنج سه‌بعدی نانومتری در سال، به رفع نیاز داخلی و بازار‌های جهانی کمک کنند.

به گزارش خبرگزاری آنا، احسان احدی اخلاقی، مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان با اشاره به رشد چشم‌گیر فناوری نانو در سال‌های اخیر، اظهار کرد: این نسل جدید از فناوری‌ها به ابزار‌های خاص برای اندازه‌گیری و مشخصه‌یابی در مقیاس نانومتر نیاز دارد؛ در این راستا، میکروسکوپ‌ها به‌عنوان ابزار‌های مناسب برای مشاهده و بررسی سطوح نمونه‌های بسیار ریز در ابعاد نانومتری شناخته می‌شوند. با این حال، میکروسکوپ‌های متداول تنها توانایی تولید تصاویر دو بعدی از نمونه‌ها را دارند و قادر به تعیین میزان ناهمواری‌های سطوح مورد آزمون نیستند.

وی اضافه کرد: ابزار‌های اندازه‌گیری در مقیاس نانومتر معمولاً بر دو پایه اپتیک و الکترونیک طراحی و ساخته می‌شوند؛ از میان میکروسکوپ‌های طراحی‌شده بر پایه الکترونیک می‌توان به میکروسکوپ نیروی اتمی (AFM) و میکروسکوپ‌های روبشی اشاره کرد؛ علی‌رغم مزایای این میکروسکوپ‌ها، آنها با مشکلاتی مانند تخریب‌کنندگی، سرعت و وسعت دید پایین و هزینه‌های بالا مواجه هستند.

اخلاقی «دستگاه سطح‌سنج سه‌بعدی نانومتری نوری» را از جمله دستاورد‌های شرکت خواند و گفت: این دستگاه بر اساس پدیده تداخل در دو حالت تداخل‌سنجی میکروسکوپی نور سفید و جابجایی فاز عمل می‌کند و با دقتی از مرتبه نانومتر قادر به اندازه‌گیری شکل و ناهمواری‌های سطوح است. یکی از ویژگی‌های کلیدی این دستگاه این است که به‌واسطه کار با رویکرد اپتیکی، کاملاً غیر مخرب بوده و هیچ آسیبی به نمونه مورد آزمون وارد نمی‌کند.

این فعال فناور با اشاره بر دقت و تکرارپذیری بالا این دستگاه خاطرنشان کرد: سطح‌سنج نانومتری از سرعت داده‌برداری بیشتری برخوردار بوده و وسعت دید وسیع‌تری را ارائه می‌دهد. این دستگاه همچنین قادر است ناهمواری‌های بزرگ‌تر را بدون کاهش دقت اندازه‌گیری کند. به‌دلیل سطح بالای فناوری مورد استفاده، این دستگاه تنها در چند کشور معدودی از جمله آمریکا و آلمان تولید می‌شود.

وی ادامه داد: این محصول که با بهره‌گیری از فناوری‌های نوین طراحی و ساخته شده است و علاوه بر اینکه از نظر کیفیت با نمونه‌های خارجی مشابه خود رقابت می‌کند، توانسته است ۵۰ درصد ارزآوری برای کشور ایجاد کند.

مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان اظهار داشت: این محصول با ظرفیت تولید ۲۰ دستگاه در سال، نه‌تنها به رفع نیاز داخلی کمک خواهد کرد بلکه می‌تواند در بازار‌های جهانی نیز سهم بالایی را برای کشور به ارمغان آورد.

اخلاقی درپایان با اشاره به کاربرد این دستگاه گفت: دستگاه سطح‌سنج سه‌بعدی نانومتری نوری کاربرد‌های فراوانی در علوم و صنایع مختلفی نظیر فیزیک، اپتیک، شیمی، پلیمر، متالورژی، مکانیک، علوم زیستی و داروسازی دارد. به‌عنوان مثال، در صنایعی مانند ساخت هواپیما، خودرو و توربین‌های بخار، بررسی خوردگی و ترک در قطعات از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و دستگاه سطح‌سنج ۳ بعدی نانومتری این شرکت به‌عنوان یک ابزار کلیدی برای آزمون کیفیت قطعات تولیدی به شمار می‌آید.

source

توسط mohtavaclick.ir