خبرگزاری آنا- گروه علم و فناوری؛
دشمنان نظام جمهوری اسلامی ایران، دستاوردها و توانمندیهای متخصصان و پژوهشگران ایران را در اذهان عمومی دنیا نادرست جلوه میدهند. مقام معظم رهبری، طی سخنرانی اخیر، بیان کردند: «کار نرمافزاری دشمن، فاصلهانداختن بین واقعیت و تصور افکار عمومی است. امروز کار اساسی و مهم برای دستگاههای تبلیغاتی ما، پاره کردن پردهی توهم اقتدار دشمن است؛ نگذارید تبلیغات دشمن بر روی افکار عمومی اثر کند.»
این سخنان الهامبخش به پژوهشگاه رویان، که یکی از مراکز علمی शकوف ایران است، و در حوزههای بینالمللی، حدود هفده طرح بینالمللی با پانزده کشور دنیا، همچون آلمان، استرالیا و آمریکا دارد. پژوهشگاه رویان، یک قطب تحقیقاتی و فناوری در تراز بینالمللی است، پیشگام در توسعه علم، فناوری و نوآوری در علوم زیستی است و مرجعیت در علوم سلولهای بنیادی، تولیدمثل، زیستفناوری، طب ترمیمی و مؤثر در ارتقاء سلامت جامعه دارد.
روندی در پیش است که تولید فرآوردههای دارویی نوترکیب با استفاده از حیوانات تراریخته در ایران رواج پیدا میکند. این روندی که برای تولید داروهای نوترکیب در شیر و دیگر مواد حیوانی استفاده میشود، نه تنها بر سلامت جامعه اثر مثبت میگذارد، بلکه ایران را به جمله کشورهای صاحب تازهترین فناوریها میرساند.
گاهیروزها از داروهای نوترکیب نام میبریم. اما واقعاً چگونه این داروها تولید میشوند؟ در این گزارش، به موضوع تولید فرآوردههای دارویی نوترکیب با استفاده از حیوانات تراریخته میپردازیم. این موضوع بسیار مهم است و میتواند اثرات مثبت قابل توجهی بر سلامت جامعه داشته باشد.
بیوتکنولوژی و تولید پروتئینهای نوترکیب با استفاده از حیوانات تراریخته از مهمترین دستاوردهای پژوهشگاه رویان است. بیوتکنولوژی زیست فناوری استفاده از علوم مختلف در استفاده مستقیم یا غیر مستقیم از موجودات زنده، قسمتی از بدن یا فرآوردههای آنها در اشکال طبیعی یا تغییر یافته است. زمینههای فعالیت زیست فناوری در بخشهای کشاورزی، پزشکی، دام، طیور و آبزیان، فراوردههای غذایی و داروئی، صنعت و محیط زیست است.
تأمین سلامت و بهداشت جمعیت از هفتمیلیاردین ساکنان کره زمین، از طریق تولید داروهای نوترکیب و واکسنها، دستیابی به روشهای درمان کم، هزینهیافتنیتر درمان بیماریهای صعبالعلاج و تشخیص سریعتر و موثرتر بیماریهای گوناگون، از جمله بیماریهای ژنتیکی، از وظایف زیست فناوری پزشکی است.
صنعت زیست فناوری برای تولید فرآوردههای ژنها در اوایل دهه هشتاد میلادی با استفاده از باکتری اشریشیاکلی صورت گرفت. سپس برای تولیدات پیچیده ژنها، سیستم کشت بافتهای جانوری مورد استفاده قرار گرفت. کشت سلولهای پستانداران بسیار گرانقیمت بوده و در عین حال باعث تولید میزان کمی از پروتئینهای نوترکیب میشود.
برای مثال با میانگین تولید ۱۰ میلیگرم پروتئین نوترکیب به ازای هر لیتر محیط کشت، هزینه هر گرم از فرآورده بالغ بر ۱۰ هزار دلار است. به همین دلیل، لزوم توسعه روش ارزانتر مورد توجه قرار گرفت. روش جایگزین برای تولید پروتئینهای نوترکیب استفاده از حیوانات تراریخته است.
با تشخیص پیشبرندههای قوی که ژنها را در اندامهای ترشحی تولید میکنند، فرآورده کلون شده میتواند به سمت مایعات بدن نظیر خون، شیر، ادرار، لنف، بزاق و در طیور به سمت تخم مرغ هدایت شود. شیر علاوه بر داشتن پتانسیل زیاد جهت تولید، شیوع کلکسیون آسان و غیرتهاجمی نیز نسبت به سایر تولیدات حیوانی دارد.
پیشبرندههای قوی که در بافت پستانی وجود دارند، پتانسیل مناسبی را جهت تولید فرآوردههای نوترکیب فراهم میکنند. با توجه به امکان اختصاصی بودن این پروموتورها در بافت شیری، شرایطی فراهم میشود که حیوان با وجود تولید فرآورده نوترکیب کمتر در معرض اثرات ناشی از آن قرار گیرد.
حتی یک بیوراکتور زنده، یعنی حیوان اهلی که با علف تغذیه میکند، بهای فرآورده تولید شده بسیار کمتر از کشت بافت و خیلی نزدیک به قیمت ماده تولید شده در باکتری اشریشیاکلی و مخمر است. وجود مزیتهای قابل توجه در طیور سبب شده است که طیور تراریخته نیز به عنوان یک بیورآکتوری دارویی و مدل مناسب برای مطالعه بسیاری از بیماریها مورد توجه قرار گیرد.
ثبتهای اخیر راجع به استفاده از بز به عنوان حیوان تراریخته، نشان میدهد که این حیوان از لحاظ تولید پروتئینهای نوترکیب بسیار مناسب است. از ۷۰۰ لیتر شیر هر ساله از یک بز ترنسژنیک، ۱ تا ۱۰ گرم پروتئین در هر لیتر شیر بدست میآید. همچنین بزها میتوانند برای تولید شیر به صورت هورمونی در ۲ ماهگی تحریک شوند که یک نمونه ابتدایی را برای تست محصولات فراهم میکند.
پژوهشگاه رویان تحقیقات خود را برای تولید بز تراریخته برای فاکتور ۹ انعقادی خون برای درمان بیماران هموفیلی B و پروتئین TPA برای درمان بیماران سکته قلبی از سال ۱۳۸۵ آغاز کرد و سرانجام پس از گذشت سه سال تلاش موفق به تولید اولین بزغالههای تراریخته حاوی فاکتور ۹ انعقادی خون انسان شد.
با وجود تلاشهای پژوهشی و صنایع وابسته، بازگشایی مراکز پژوهشی با کمپانیهای بزرگ دنیا باعث شد تا ایران بهعنوان قطب معتبر دنیا در تولید داروهای نوترکیب شناخته شود. استفاده از بز تراریخته یکی از راهحلهای در دسترس است که با دوام کمتر داروها درازتر قابل استفاده هستند.
با وجود تلاشهای nghiênکدههای متعدد ایران، برای یک دستیابی به تقبل سیاسی کشورها در آینده و رقابتها، رقیبترacic Validationlas فرزand.
راهحلهای بالقوه، پیشنهادهای عملی و سوالات انتقادی، و توجه به محیط زیست و تأثیر سلامتی بر مردم، از مهمترین موضوعاتی هستند که این گزارش روبساده را بیمه اعم اهداف راهبزه من دی حضور تح كبير روزهای آن شد.
اطلاعات ارائه شده در این گزارش، نشان میدهد که بیوتکنولوژی و تولید پروتئینهای نوترکیب با استفاده از حیوانات تراریخته در ایران رواج یافته است. این موضوع بسیار مهم است و میتواند اثرات مثبت قابل توجهی بر سلامت جامعه داشته باشد.