نیم‌قرن پیشرفت علمی دربرابر افول غربی‌ها ۱۵-

رشد چند برابر استارت‌آپ‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان در مدت کوتاه

ایران در سال‌های اخیر تحولات چشمگیری را در حوزه فناوری و نوآوری تجربه کرده که رشد سریع استارت‌آپ‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان نمونه بارز آن است.

مهدی آزاد، کارشناس فناوری در گفت‌و‌گو با خبرنگار علم و فناوری خبرگزاری آنا؛ گفت: در سال‌های اخیر، ایران شاهد تحولات چشمگیری در حوزه فناوری و نوآوری بوده است. پیشرفت‌های ایران در حوزه فناوری و نوآوری را می‌توان از چند زاویه مختلف بررسی کرد.

وی اضافه کرد: یکی از اصلی‌ترین تحولات، رشد چشمگیر تعداد استارت‌آپ‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان در کشور است. این افزایش در تعداد شرکت‌ها، مخصوصاً در سال‌های اخیر، به وضوح قابل مشاهده است. البته باید توجه داشت که رشد کمّی این شرکت‌ها به تنهایی کافی نیست و مهم‌تر از آن کیفیت و توانایی‌های این شرکت‌ها در تولید محصولات نوآورانه و ایجاد ارزش‌افزوده برای اقتصاد کشور است.

وی در ادامه توسعه زیرساخت را دومین تحول مهم در حوزه علم وفناوری دانست و گفت: دومین تحول مهم، توسعه زیرساخت‌های فناوری اطلاعات و اینترنت در ایران است. در ۱۵ سال اخیر، شاهد پیشرفت‌های خوبی در این زمینه بوده‌ایم. البته این پیشرفت‌ها بیشتر در جهت تکمیل نیاز‌های داخلی کشور و به ویژه در مقایسه با کشور‌هایی است که در این زمینه پیشرفت‌های دیرتری داشتند. این زیرساخت‌ها به خصوص در تسهیل رشد کسب‌وکار‌های دیجیتال و استارت‌آپ‌ها تأثیر زیادی داشته‌اند.

آزاد با ذکر حوزه‌هایی که ایران جز پیشتاز‌های منطقه است افزود: ایران در چند حوزه خاص پیشرفت‌های چشمگیری داشته است. یکی از این حوزه‌ها فناوری نانو است که ایران در سطح منطقه‌ای در این زمینه پیشتاز بوده و در مجامع بین‌المللی نیز به عنوان یکی از کشور‌های برتر شناخته می‌شود. در نمایشگاه‌های فن‌بازار و دیگر رویداد‌های بین‌المللی، فناوری نانو ایران همواره حرف‌هایی برای گفتن دارد و توانسته در برخی از زمینه‌ها به موفقیت‌های بزرگی دست یابد.

وی ادامه داد: حوزه دیگر هوش مصنوعی است که در سال‌های اخیر رشد قابل توجهی در ایران داشته است. بسیاری از شرکت‌ها و هسته‌های فناور در ایران از هوش مصنوعی برای بهبود کیفیت محصولات و خدمات خود استفاده می‌کنند. جالب این است که تقریباً ۸۰ درصد ایده‌هایی که به ما مراجعه می‌کنند، به نوعی درگیر با هوش مصنوعی هستند. این موضوع نشان‌دهنده اهمیت و ظرفیت بالای این حوزه در کشور است.

این کارشناس فناوری رشد ایران در حوزه انرژی‌های تجدیذدپذیر را یکی دیگر ارکان موفقیت کش. ر در حوزه فناوری برشمرد و گفت: در سال‌های اخیر، ایران توجه ویژه‌ای به انرژی‌های تجدیدپذیر به‌ویژه انرژی خورشیدی و بادی داشته است. در دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی کشور، اساتید و پژوهشگران پروژه‌های زیادی در این زمینه انجام داده‌اند که بسیاری از آنها از پارک‌های علم و فناوری عبور کرده‌اند و به بازار‌های داخلی وارد شده‌اند. به‌ویژه در پارک‌های علم و فناوری، شرکت‌های دانش‌بنیان فعال در این حوزه مشغول به توسعه فناوری‌های جدید هستند.

آزاد تصریح کرد: با توجه به پتانسیل‌های طبیعی کشور، به ویژه در زمینه انرژی خورشیدی، ایران می‌تواند در آینده‌ای نه‌چندان دور، در این حوزه به یک قطب منطقه‌ای تبدیل شود. البته بهبود زیرساخت‌های لازم برای بهره‌برداری از این منابع انرژی و تسهیل فرایند‌های تجاری‌سازی این فناوری‌ها، می‌تواند راه را برای ورود این محصولات به بازار‌های بین‌المللی هموار کند.

وی با اشاره به نقش پارک‌های علم و فناوری در زمینه توسعه اکوسیستم نوآوری در کشور گفت: پارک‌های علم و فناوری در ایران به ویژه پارک دانشگاه تهران، نقش کلیدی در توسعه فناوری و نوآوری ایفا کرده‌اند. این پارک‌ها نه تنها فضا‌های فیزیکی برای استقرار استارت‌آپ‌ها و شرکت‌های فناور فراهم می‌کنند، بلکه از طریق حمایت‌های مالی و غیرمالی، مشاوره‌های تخصصی و ارتباط با سرمایه‌گذاران، بستری مناسب برای رشد این شرکت‌ها ایجاد کرده‌اند.

این کارشناس فناوری یکی از مهم‌ترین اقدامات پارک‌های علم و فناوری را، ایجاد ارتباط مؤثر بین دانشگاه و صنعت نام برد و تصریح کرد: پارک‌ها به‌ویژه پارک دانشگاه تهران، به عنوان یک الگوی موفق، توانسته‌اند این ارتباط را به طور مؤثری برقرار کنند. این مسئله باعث شده که تحقیقات علمی به سمت کاربردی‌تر شدن و تجاری‌سازی هدایت شود و در نتیجه، شرکت‌های دانش‌بنیان و استارت‌آپ‌ها بتوانند به سرعت وارد بازار شوند و حتی در برخی موارد، محصولات خود را به بازار‌های بین‌المللی صادر کنند.

وی در ادامه نوبد رقابت صحیح و تحریم‌های بین‌المللی را یکی زا چالش‌های حوزه کسب‌وکار‌های دیجیتال دانست و گفت: یکی از اصلی‌ترین چالش‌ها نبود رقابت صحیح در بازار دیجیتال است. در حال حاضر، بسیاری از کسب‌وکار‌های دیجیتال در ایران با انحصار و محدودیت‌های زیادی مواجه هستند که این مسئله باعث کاهش کیفیت و نوآوری در این بازار می‌شود. در مقایسه با شرکت‌های بین‌المللی مانند آمازون و اوبر، بسیاری از کسب‌وکار‌های ایرانی در دسترسی به منابع و فرصت‌های بازار جهانی با مشکلاتی روبه‌رو هستندهمچنین، تحریم‌های بین‌المللی که محدودیت‌هایی در زمینه دسترسی به فناوری‌های روز دنیا ایجاد کرده‌اند، همچنان یکی از موانع جدی برای رشد و توسعه فناوری در کشور هستند.

به گفته آزاد،البته این تحریم‌ها بخشی از مشکل را تشکیل می‌دهند، اما باید توجه داشت که عامل اصلی در این زمینه، نبود رقابت صحیح و انحصار‌های موجود است که مانع از پیشرفت سریع‌تر در این حوزه می‌شود.

این کارشناس حوزه فناوری در آخر راه حل‌هایی برای پیشبرد بهتر اهداف در حوزه اکوسیستم فناوری ذکر کرد و گفت: باید رقابت صحیح در بازار دیجیتال ایجاد شود. برای این منظور، باید قوانین و مقرراتی وضع شود که از انحصار جلوگیری کرده و فرصت‌های برابر را برای تمامی کسب‌وکار‌ها فراهم کند. همچنین، حمایت‌های مالی و زیرساختی برای استارت‌آپ‌ها و کسب‌وکار‌های دیجیتال باید افزایش یابد.

وی اضافه کرد: به‌ویژه در زمینه اینترنت، نیاز به بهبود سرعت، پهنای باند و کاهش هزینه‌های اینترنتی داریم تا کسب‌وکار‌ها بتوانند به راحتی وارد عرصه رقابت جهانی شوند. در نهایت، باید به اهمیت اقتصاد دیجیتال پی ببریم و آن را به عنوان یک بخش حیاتی از اقتصاد کشور بشناسیم. این تنها از طریق رفع موانع و فراهم آوردن شرایط مناسب برای رقابت و نوآوری امکان‌پذیر است.

source

توسط mohtavaclick.ir