اما با تغییرات اخیر در سیاست‌های ارزی کشور، حذف ارز ترجیحی و افزایش قیمت دلار، وضعیت به گونه‌ای تغییر کرد که برآورد مبلغ پرداختی جانبازان برای خودروهای وارداتی به مراتب بیشتر از مبلغ پیش‌بینی شده قبلی شده است. این در حالی است که جانبازان پیش از این نیز برای تهیه هزینه‌های مربوط به خودروهای وارداتی که بسیار کمتر از مبلغ اعلام شده روزهای اخیر به آنها بود، متحمل ضرر و زیان‌های قابل توجهی شدند. در این شرایط، به نظر می‌رسد که تنها جانبازان متضرر شده‌اند و نفعی برای آنها از این تصمیمات متصور نیست. این موضوع همزمان با ارسال پیامک مبلغ واریزی کلان برای جانبازان در مهلت 7 تا 10 روزه، به واکنش‌های مختلفی منجر شده و اکثریت خریداران در این طرح اعلام کرده‌اند، از طلا بودن پشیمان گشته‌ایم، مرحمت فرموده ما را مس کنید!

تغییرات ارزی

به گزارش «آرمان ملی»، طرح واردات خودرو برای جانبازان بدون تعرفه گمرکی، در ابتدا به عنوان یک خبر خوشایند و امیدبخش برای این قشر از جامعه مطرح شد، چرا که این تصمیم می‌توانست به عنوان یک اقدام حمایتی، بارقه‌ای از امید را در دل جانبازانی که با چالش‌های معیشتی و زندگی دست و پنجه نرم می‌کنند، ایجاد کند تا گروهی از این افراد که به دلیل شرایط خاص خود، با مشکلات جسمی، مالی جدی مواجه هستند، از این طرح به عنوان فرصتی برای بهبود کیفیت زندگی خود استفاده کنند. اما تغییرات اخیر در سیاست‌های ارزی کشور، به ویژه حذف ارز ترجیحی و افزایش قیمت دلار، شرایط واردات را به شدت تغییر داد. در حالی که انتظار می‌رفت این اقدام به کاهش هزینه‌های واردات خودرو برای جانبازان منجر شود، اما واقعیت نشان می‌دهد که برآورد مبلغ پرداختی جانبازان برای خودروهای وارداتی به مراتب بیشتر از آن چیزی است که قبلاً پیش‌بینی شده بود که خارج از توان پرداخت اکثریت مطلق جانبازان است. این افزایش هزینه‌ها، بار دیگر فشار مضاعفی بر دوش جانبازانی می‌گذارد که پیش از این نیز برای تأمین هزینه‌های کمتر مربوط به خودروهای خود با مشکلات جدی مواجه بودند. این گزارش حاکی است، بسیاری از جانبازان با منابع درآمدی ناچیز که مشمول طرح مذکور شده بودند با فروش اموال منقول و غیرمنقول خود مانند طلا و… سعی در تامین مبلغ پیش‌بینی شده برای خودروهای مذکور شدند، اما با توجه به افزایش بسیار زیاد این مبلغ و مهلت محدود برای واریزی ناچار به فروش امتیاز خودروهای وارداتی به مبالغ بسیار نازل به دلالانی هستند و خود هیچ سهمی جز ضرر و زیان ناشی از فروش اموال و یا طلاهای خود نبرده‌اند.به این ترتیب تنها آورده این طرح برای جانبازان با وجود تمام مشکلات روحی و جسمی، دست و پنجه کردن با چالش‌های مالی جدیدی است که ناشی از از دست دادن و فروش طلای خود به قیمت نازل در ماه‌های گذشته و گران شدن آن در بازار کنونی است.

هزینه‌های سنگین

برخی از خودروهای وارداتی که قرار بود با امتیازات گمرکی در اختیار جانبازان قرار گیرند، حالا قرار شده با قیمت‌های سرسام‌آور 3 تا ۵ میلیارد تومان به فروش می‌رسند. این در حالی است که بسیاری از جانبازان توان پرداخت چنین مبالغی را ندارند و از این طرح محروم می‌شوند. در نتیجه افزایش هزینه‌های خرید خودروهای مشمول این طرح، باعث شده است که برخی جانبازان تصمیم بگیرند امتیاز خود را به افراد دیگر واگذار کنند. این مسئله نه‌تنها جانبازان را از حقوق خود محروم می‌کند، بلکه زمینه ایجاد بازار سیاه برای خودروهای لوکس وارداتی به دلالان را فراهم آورده است که در نهایت ثروتمندان را به آرزوی خود رسانده است و از سوی دیگر افراد سودجو با خرید این امتیازات و فروش خودروها با قیمت‌های بالا در بازار آزاد، به سودهای کلانی دست می‌یابند.

برخی از خودروهای وارداتی که قرار بود با امتیازات گمرکی در اختیار جانبازان قرار گیرند، حالا قرار شده با قیمت‌های سرسام‌آور 3 تا ۵ میلیارد تومان به فروش می‌رسند. این در حالی است که بسیاری از جانبازان توان پرداخت چنین مبالغی را ندارند

طرحی ناکارآمد

کارشناسان ضمن ناکارآمد دانستن این طرح با شرایط اجرایی کنونی آن، معتقدند، جانبازان انتظار دارند که دولت با بازنگری در این طرح، شرایط بهتری برای بهره‌مندی آنها فراهم کند. تخصیص ارز ترجیحی یا حمایت‌های مالی بیشتر می‌تواند بخشی از این مشکلات را کاهش دهد. به گفته این افراد، همچنین نظارت دقیق بر واگذاری امتیازات می‌تواند جلوی ایجاد بازار سیاه را بگیرد و عدالت بیشتری در اجرای این طرح به همراه داشته باشد. در نهایت اینکه، اگرچه تخصیص خودروهای وارداتی برای جانبازان به‌عنوان یک اقدام حمایتی در نظر گرفته شده بود، اما به دلیل مشکلات ارزی و نبود نظارت کافی، این طرح به نفع افراد سودجو و به ضرر جانبازان تمام شد. انتظار می‌رود دولت با اقدامات اصلاحی مناسب، زمینه بهره‌مندی عادلانه این قشر از جامعه را فراهم آورد.

فشار مالی بر جانبازان

بسیاری از جانبازان برای تأمین هزینه اولیه این خودروها ناچار به فروش دارایی‌های خود شدند، از جمله طلا و سایر اموال منقول و غیرمنقول. اما با افزایش ناگهانی قیمت این دارایی‌ها پس از فروش، آنها نه تنها اموال ارزشمند خود را از دست دادند و با توجه به روند افزایش قیمت انفجاری اموال از دست رفته به ویژه طلا، بلکه دیگر توان مالی برای تأمین مابقی مبلغ اعلام‌شده را نیز ندارند. در این میان، در شرایطی که جانبازان به دلیل فشار مالی قادر به تکمیل پرداخت خود نیستند، دلالان بازار خودرو به‌سرعت وارد عمل شده و با قیمت‌های ناچیز اقدام به خرید امتیاز خودرو از آنها می‌کنند. این موضوع باعث شده است که جانبازان به دلیل چاره‌نداشتن، امتیاز خود را به قیمت‌هایی بسیار پایین واگذار کنند. این روند نه تنها جانبازان را در وضعیت زیان‌بارتری قرار داده، بلکه زمینه ایجاد بازار سیاه برای خودروهای لوکس را فراهم کرده است. به‌جای حمایت از ایثارگران، این طرح عملاً منافع دلالان را تأمین کرده و جانبازان را به قربانیان اصلی این سیاست اشتباه تبدیل کرده است.

احساس غبن و زیان

در پایان به نظر می‌رسد، آنچه قرار بود فرصتی برای بهبود وضعیت جانبازان باشد، به معضلی تبدیل شده که آنها را از نظر مالی و معیشتی در شرایط سخت‌تری قرار داده است. امید می‌رود دولت با اصلاحات جدی، مسیر این طرح را به‌سوی عدالت و حمایت واقعی از این قشر هدایت کند. شرایط پیش آمده باعث ایجاد احساس ناامیدی و بی‌توجهی به آنها و مغبون شدن جانبازان شده است که نه تنها چیزی عاید آنها نشده است، بلکه با تغییر شرایط، به وضوح متضرر شده‌اند و در این میان نیازمند نگاه جدی دولت و مسئولان ذیربط هستند.

source

توسط mohtavaclick.ir