ایران در مسیر اقتدار (۱۰)؛
رئیس مرکز تحقیقات رباتیک و فناوریهای نرم دانشگاه آزاد اسلامی گفت: کشور ما در ۴۰ سال گذشته از نظر مسائل فناوری و رباتیک پیشرفت چشمگیری داشته، و هر که نخواهد این موضوع را ببیند مانند کسی است که خود را به خواب زده است.
به گزارش خبرگزاری آنا،در سالهای اخیر، رباتیک به یکی از حوزههای پیشرو در فناوری ایران تبدیل شده است. با وجود چالشهایی مانند تحریمها و محدودیت دسترسی به سختافزارهای پیشرفته، دانشمندان،مهندسان و نوآوران ایرانی با تکیه بر توان داخلی، دستاوردهای قابل توجهی در طراحی و ساخت رباتهای هوشمند داشتهاند. از المپیادهای دانشآموزی تا پروژههای کلان صنعتی، رباتیک در ایران نه تنها به عنوان یک رشته دانشگاهی، بلکه به عنوان موتور محرک تحول دیجیتال شناخته میشود. و توانستند گامهای قابل توجهی در توسعه فناوریهای نوین و رباتیک داشته باشند. از پیشرفت در ساخت انواع پهپاد تا رباتهای انساننما که توانسته بخشی از نیازهای داخلی کشور را برطرف کند. در ادامه برای بررسی بیشتر وضعیت کشور در حوزه رباتیک به گفت و گو با مرتضی عباسزاده رئیس مرکز تحقیقات رباتیک و فناوریهای نرم دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز پرداختیم که در ادامه میخوانید؛
آنا:وضعیت ایران در حوزه فناوری و رباتیک را چطور ارزیابی میکنید؟
عباس زاده: واقعیت این است که کشور ما در ۴۰ سال گذشته از نظر برخی مسائل فناوری و مواردی که مربوط به تکنولوژی است پیشرفت چشمگیری داشته، و هر که نخواهد این موضوع را ببیند مثل کسی است که خودش را به خواب زده است. این یک واقعیت است ما باید این را بپذیریم کشور ما از نظر فناوری و از نظر هوش مصنوعی در ۱۰ سال گذشته پیشرفت بسیار فراگیری داشته است. من به عنوان فعال حوزه فناوری از نزدیک شاهد این پیشرفتها هستم و دنیا هم این را اذعان میکند. پیشرفتهای خیلی خوبی در زمینه رباتهای انساننما میبینیم و کشورهای معدودی توانستند به چنین تکنولوژی دست پیدا کنند که کشور ما جزء ده کشور است و این در واقع قدرت کشور ایران را در بحث نرمافزار نشان میدهد.همچنین ما جزو معدود کشورهایی هستیم که نرمافزارهای پیشرفته مثل آنتی ویروسها، دیوارهای آتش یا فایروال و بازیهای رایانه ای داریم. این تکنولوژیها در بیشتر کشورها وارداتی هستند.
آنا:شرایط ما در مقایسه با کشورهای حاشیه خلیج فارس چگونه است؟
عباس زاده: در کشورهای حاشیه خلیج فارس و خاورمیانه اقدامات خوبی در زمینه هوش مصنوعی صورت گرفته و این را نمیتوان نادیده گرفت اما موضوعی که وجود دارد این است که هیچ کدام توسط افراد بومی آنها انجام نشده بلکه بیشتر توسط ایرانیها و افراد غیر بومی گسترش یافته است، درست است که ما در برخی از بخشها از جمله حمایت از نیروی انسانی ماهر ضعف داری اما در بخش علمی دانشجویان ایرانی بسیار خوب فعالیت می کنند. دانشجویان ایرانی با همه مشکلات و انواع تحریمها توانستند به این نقطه برسند و تولیدات زیادی در زمینه هوش مصنوعی و نرم افزاری داشته باشند.ما وظیفه داریم این اقدامات و توانمدی ها به گوش مردم برسانیم که بچههای ایرانی میتوانند و توانمند هستند فقط نیاز به حمایت دارند.پس قطعا با حمایتهای بیشتر می توانیم با کشورهای حاشیه خلیج فارس هم رقابت کنیم چون در زمینه نیروی انسانی حرف برای گفتن داریم.
آنا: ایران در زمینه هوش مصنوعی به غیر از نیروی انسانی چه اقداماتی کرده است؟
بومی سازی هوش مصنوعی در کشور
عباس زاده: در حال حاضر کشور ما در زمینه توسعه هوش مصنوعی گامهای بلندی برداشته و می توان آینده خوبی را پیش بینی کرد.همچنین با توجه به ظرفیتهای موجود در کشور و امکاناتی اعم از مجهز شدن آزمایشگاهها و دیتا سنترها میتوان به آینده امیدوار بود. اخیراً اتفاق خوبی در صنعت بومی سازی هوش مصنوعی افتاده و به زودی خبرهای خوبی در این زمینه خواهیم شنید چون جوانهای ما میتوانند در کشور کارهای نرمافزار خوبی انجام دهند شاهد پیشرفتهای چشمگیری خواهیم بود.
آنا:به نظر شما برای ادامه دار بودن این پیشرفتها در کشور بهتر است چه اقداماتی صورت بگیرد؟
عباس زاده: مسئله این است که دانشجویان ما در دانشگاه پایان نامههای خوبی را ارائه میدهند اما پس از آن ارتباط آنها با دانشگاه قطع میشود؛ شاید یکی از دلایل آن این است که ما به عنوان مدیر و مسئول نتواستیم گوش شنوای شنیدن مشکلات جوانان باشیم و آنها ترجیح میدهند به خارج از کشور مهاجرت کنند.بنابراین لازم در قدم اول رابطه آن ها با محیط دانشگاه حفظ شود و در گام دوم حمایتهای مالی خوبی صورت بگیرد تا تشویق به ماندن در کشور شوند. چون همان طور که می دانید کشور ما در زمینه تولید مقالات علمی جز بیست کشور اول دنیاست و حیف است اگر از این ظرفیتها حمایت نکنیم.
برای حمایت از نیروی انسانی در قدم اول لازم است رابطه آن ها با محیط دانشگاه حفظ شود و در گام دوم حمایتهای مالی صورت بگیرد تا به ماندن در کشور تشویق شوند
متاسفانه خیلی از این افراد تمام فعالیتهای خود را تا مرحله تجاری سازی محصول در کشور انجام می دهند اما پس از ان ترجیح می دهند در کشورهایی مثل کانادا و ژاپن فعالیت خود را ادامه دهند. قطعا اینجا هم ضعف ماست که نتوانستیم شرایط را برای آن ها بازگو و روشن کنیم.چرا که در حال حاضر حمایتهای خوبی از در زمینه دانش بنیانها، پارکهای فناوری مراکز رشد مراکز تحقیقاتی صورت گرفته است.و مبالغ خیلی خوب و چشمگیری برای سرمایه گزاری در اختیار آنها قرار می دهند اما مشکل اینجاست که این اتفاقات خوب به گوش آنها نمی رسد و از ان اطلاع ندارند.
آنا:پیشنهاد شما برای آگاهی سازی و اطلاع رسانی چیست؟
عباس زاده: موضوعی که مطرح است این است که شرکتهای دانش بنیان میتوانند به سادگی ثبت اینترنتی شوند و با در اختیار دادن مکانی برای آنها میتوانند فعالیت خود را آغاز کنند .خیلی جالب است که جوانان ما راجع به حمایتهایی که از کشورهای همسایه صورت میگیرد اطلاعات کافی دارند اما راجع به خدمات کشور اطلاعی ندارند. این ضعف خود ما نیز محسوب می شود چون ما باید این مسائل را به گوش جوانها برسانیم. اصلاً می توان در دانشگاه دو واحد درسی جهت طریقه ثبت شرکت و یا تبدیل به شرکت دانش بنیان تعریف کرد. اگر این اقدام صورت بگیرد تعداد شرکتها افزایش پیدا خواهد کرد و شرکتها اصولی تر فعالیت خواهند کرد.
ایران تنها تولید کننده رباتهای حمل بار هوشمند در خاورمیانه
بنابراین مشخصاً پیشنهادم این است که هم روی اساتید کارکنان و هم دانشجوها کار شود و آموزش ببینند که چه طور خیلی راحت میتوان شرکت دانش بنیان تاسیس کرد. قبلا یکسری پیچیدگیهایی داشت اما الان موانع رفع شده است. و پسران نیز از این طریق میتوانند مشکلات سربازی خود را حل کنند و وامهای خوبی بگیرند. چه در بحث رباتهای انساننما چه در بحث رباتهای زیردریایی واقعاً بچههای ایرانی گل کاشتند و یا در زمینه خودروهای خودران که یه بحث داغ صنعتی در کل دنیا است رباتهای هدایت شونده خودکار«ای جی وی» تولید کردند که ایران تنها کشور خاورمیانه و پیشرو در این زمینه است و ما تنها کشوری که الان این رباتها برای کارخانهها میسازد.
آنا: با این تفاسیر آینده کشور را در زمینه فناوری «های تک» و رباتیک چطور ارزیابی میکنید؟
عباس زاده: طبق موضوعات مطرح شده، این حمایتها و پیشرفتها باید به گوش جوانان برسد تا به آینده کشور دلبسته و امیدوار باشند و در کشور بمانند. من به شخصه به آینده ایران خیلی امیدوار هستم و چیزی که به من اثبات شده این است که کسی که کار بلد است و مهارت دارد رشد پیدا میکند و مطمئناً هم صاحب کار مهم میشود.بنده به عنوان فعال این حوزه حاضرم زمانی مخصوص برای افرادی که دغدغه دارند و گلهمندند که ما به جایی نمیرسیم بگذارم تا به این عزیزان ثابت کنم که کارهای ارزندهای در این کشور انجام شده و در حال انجام هست.
source