**گرانی سفره‌ها: چالش امنیت غذایی در ماه رمضان**

ماه رمضان یک ماه فراخور افطار و سحر برای خانواده‌ها است، اما در این سال‌ها افزایش قیمت‌هایmarket به نعمت‌های این ماه تبدیل شده‌اند. بسیاری از خانواده‌ها به ناچار مجبور به کاهش مصرف مواد غذایی مغذی و جایگزینی آنها با اقلام ارزان‌تر و کم‌کیفیت‌تر شده‌اند. این تغییرات نه تنها به کاهش کیفیت تغذیه منجر می‌شود، بلکه می‌تواند عواقب جدی بر سلامت جسمی و روانی افراد داشته باشد. کارشناسان معتقدند، در شرایطی که خانواده‌ها تحت فشار مالی قرار دارند، استرس و اضطراب نیز به شدت افزایش می‌یابد و این وضعیت می‌تواند بر روابط خانوادگی و اجتماعی تأثیر منفی بگذارد و به کاهش کیفیت زندگی افراد منجر شود.

**تحریم‌ها و معیشت**

تحریم‌ها و خروج برخی شرکت‌ها مانند صافولا از ایران و بهم خوردن بازار روغن می‌تواند تأثیرات جدی بر قیمت روغن داشته باشد. علی گودرزی کارشناس اقتصادی می‌گوید: “پزشکی‌ها این نهادها موثر در تولید و واردات به آشفتگی بازار و نوسانات شدید قیمتی دامن زده است. در حالی که برخی کالاها در بازار جهانی کاهش قیمت داشته‌اند، در ایران همچنان شاهد افزایش نرخ آن‌ها هستیم که نشان‌دهنده ضعف در سیاست‌گذاری اقتصادی و نظارت بر قیمت‌هاست.”

**فراتر از یک سازمان**

افزایش بی‌سابقه قیمت اقلام اساسی فقط منحصر به ماه‌های اخیر و یا دوره خاصی نیست، بلکه افزایش قیمت‌ها در یک جریان قطع نشدنی ادامه دارد که البته مسئله امنیت غذایی را به یکی از دغدغه‌های جدی خانوارهای ایرانی تبدیل کرده است. برنج، گوشت، روغن، لبنیات، سیب‌زمینی و… که همواره جزو نیازهای اولیه مردم بوده‌اند، اکنون برای بسیاری از خانواده‌ها به کالاهای لوکس تبدیل شده‌اند. این روند نه‌تنها سفره‌های مردم را کوچک‌تر کرده، بلکه نگرانی‌هایی درباره سلامت عمومی، سوءتغذیه و کاهش توان بدنی جامعه ایجاد کرده است.

**سازمان‌های مسئول**

به گفته علی گودرزی، ناهماهنگی بین نهادهای مسئول در حوزه تولید و واردات، به آشفتگی بازار و نوسانات شدید قیمتی دامن زده است. در حالی که برخی کالاها در بازار جهانی کاهش قیمت داشته‌اند، در ایران همچنان شاهد افزایش نرخ آن‌ها هستیم که نشان‌دهنده ضعف در سیاست‌گذاری اقتصادی و نظارت بر قیمت‌هاست.

**حقوق‌ها و هزینه‌ها**

جبار کوچکی‌نژاد، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، قدرت خرید مردم در سه سال گذشته به شدت کاهش یافته و کالاهایی مانند گوشت، مرغ و برنج به تدریج از سفره مردم حذف می‌شوند. وی اضافه می‌کند که تورم به‌ویژه برای گروه‌های کم‌درآمد و افرادی که درآمد ثابت دارند، چالش‌های جدی ایجاد کرده، چون تورم به اندازه‌ای بالاست که حقوق‌ها هم کفاف هزینه‌های زندگی مردم را نمی‌دهد و مردم مجبور هستند بخش بزرگتری از درآمد خود را صرف تامین نیاز‌های اساسی کنند.

**تعمیق شکاف طبقاتی**

کوچکی‌نژاد معتقد است که تورم، سرمایه‌گذاری و پس‌انداز را تحت تاثیر قرار داده است و مردم برای برنامه‌ریزی مالی بلندمدت دچار تردید شده‌اند. در نتیجه، تورم موجود باعث کاهش رفاه و کیفیت زندگی اقشار متوسط و ضعیف جامعه شده است. وی اضافه می‌کند که سیاست‌های اقتصادی دولت‌ها تاثیرات مخربی بر معیشت مردم گذاشته است و شکاف طبقاتی عمیق‌تر شده است.

توسط mohtavaclick.ir