اختراعات باستانی که هنوز ما را شگفتزده میکنند
تاریخ ما پر از اختراعاتی است که نبوغ تمدنهای گذشته را نشان میدهند و دانشمندان امروزی را گیج و شگفتزده میکند. این اختراعات، از وسایل پیچیده تا سازههای تاریخی، نشاندهنده سطح پیچیدگی فناوری و دانش فنی این تمدنها است. آنها علیرغم منشأ باستانی خود، هنوز هم موضوع بسیاری از پژوهشها و چالشهای نظری هستند.
یکی از این اختراعات که هنوز هم به میانه برای علم و تکنولوژی است، باتری بغداد است. این باتری از دوره اشکانی (۲۵۰ قبل از میلاد تا ۲۲۴ پس از میلاد) است و از یک کوزه سفالی، یک لوله مسی و یک میله آهنی تشکیلشده است. باتری بغداد میتواند قدیمیترین باتری الکتریکی شناختهشده باشد. اگر این سازه واقعاً برای مصارف آبکاری الکتریکی یا دارویی مورداستفاده قرارگرفته باشد، به معنای دانشی بسیار زودتر از زمان و مکان، در آن دوران است. این باتری نشاندهنده توانایی شگفتانگیز تمدنهای باستانی در ایجاد ابزارهای پیچیده است که هنوز هم ما را شگفتزده میکند.
در بین این اختراعات، لرزهنگار ژانگ هنگ چینی یکی از جذابترین اختراعات باستانی است. این دستگاه توسط ژانگ هنگ در سال ۱۳۲ پس از میلاد ساخته شد و قادر به تشخیص زلزله از صدها مایل دورتر بود. حتی زمانی که هیچ لرزشی در محل لرزهنگار احساس نمیشد، این اختراع زمینلرزه را تشخیص میداد. عملکرد درونی این دستگاه که از هیچ فناوری مدرن تشخیص لرزهای استفاده نمیکرد، امروزه برای دانشمندان یک معما باقیمانده است.
اين اختراعات مضيقه یکی از بزرگترين چالشها و ارزش آنها را در آن مضيقه نشان میدهد. چرا این اختراعات به نسبت خیلی زود پس از اتفاق به ناپدید گشتهاند؟ و چرا تا به حال همچنان موضوع پژوهش هاي بسياری است؟ فروش اين مشکل ، مورد اهميت علم فراگیر و بصیرت بيشتر و جمع شدن بر لزوم محو مشکلات اجتماعی را نشان ميدهد.