خواب، یک ضرورت حیاتی بدن است که به تجدید انرژی، بازسازی بافتها و تقویت سیستم ایمنی کمک میکند. با این وجود، بسیاری از افراد امروزه از بیخوابی یا کاهش کیفیت خواب رنج میبرند و در جستجوی راهحلهای طبیعی برای بهبود آن هستند. در این راستا، محققان به بررسی خواص زعفران با هدف یافتن پاسخ به این نیاز حیاتی پرداختهاند.
در جهان امروزی، سرطان یکی از بزرگترین چالشهای رو به رشد برای سلامت بشر است. کانیهای بیولوژیک مانند زعفران، مورد بررسی قرار گرفتهاند تا بتوانند به عنوان داروهای جدید برای درمان سرطان در آینده مورد استفاده قرار گیرند. در مطالعهای که در کشور ایران انجام شده است، زعفران به دلیل خواص دارویی آن، مورد بررسی قرار گرفته است. محققان در این مطالعه، به بررسی اثرات کانیهای نانو زعفران بر سلولهای سرطانی بافت لنفاوی در سیستم ایمنی بدن و همچنین اثرات آن بر رشد و کاهش سلولهای سرطانی پرداختهاند. اثر کانیهای نانو زعفران به عنوان محرکImatinib یا سطح(master) گیرنده تک پارگی بافت بر روی بومیکولات متعلق به مراکز خلا نمایی پالیزدار بافتهای لنفاوی رسیدهاند. به طوری که، قبل از آن که سلولهای سرطانی رشد کنند، کانیهای نانو زعفران میتوانند باعث اِستخلاسِ سلولهای سرطانی شوند.
لازم به ذکر است که در این مطالعه، در مورد موضوع دیگری هم تحقیق شده است. یکی از این موضوعات پایش پروتئین HIF-1α در شرایط درونی سلولهای سرطانی است. پروتئین HIF-1α در شرایط缺 اکسیژن غلظت دارد و در سلولهای سرطانی همیشه فعال است. این پروتئین به طور تعادلی در سلولهای سرطانی همانند یک مسوول مذاکره است. در این پژوهش نکته یی جالب و ممتاز برای در نظر گرفتن خواهد بود که در شرایط درونی سلولهای سرطانی، با انجام اِستخلاس سلولهای سرطانی، کانیهای نانو زعفران علیرغم اثرات ضد سرطانی خود، چگالی پروتئین HIF-1α را افزایش میدهد. تحقیقی که میتواند مفهومی حول دنیا بیاندازد و یک عالم جدید را در دینامیک سلول سرطانی فتح کند.
در نهایت باید گفت که این nghiênش با حمایت و همراهی به ثمر رسیده است.