**زلزلههای نطنز: علائم یک لغزش بزرگ**
در بیست سال گذشته، نطنز استان اصفهان از کاهش गतشکنندگی لرزهای خود برخوردار بوده است. این بخش از ایران مرکزی تحت تأثیر سامانه گسلی قم-زفره قرار دارد، که دارای سه قطعه اصلی و رخنه جنوبی زفره به طول ۱۲۰ کیلومتر است. این سامانه دارای طیف وسیعی از استرسهای فشاری و ترکشی است که به احتمال زیاد آن را پس از یک دوره سکوت میسازد.
ده روز قبل از آغاز سال جدید، نطنز به لرزهای ۵ رسید و این فعالیت لرزهای با افزودن زلزلههای ۳.۴ و ۴.۵ پیاپی به لشکر آن، وضعیت لرزهای این منطقه را وخیمتر کرد. از آنجایی که این منطقه از گسل زاگرس و کاشان نیز تحت تأثیر قرار میگیرد، این سوال مطرح میشود که آیا زلزلههای اخیر در نطنز تا حدودی با این دو گسل مرتبط است؟ باید توجه کرد که نطنز از قبل از چند سال گذشته تعدادی از گسل های活动ی داشته است.
**تاریخچه لرزهای نطنز**
در بیست سال گذشته، نطنز یکی از اعضای کانال گسل روم به قسمت جنوبی دشت کویر بوده است. در اوایل قرن هجدهم نیز این گسل فعالیت لرزهای خود را از طریق گسل کاشان در زیر یک مخروط ناشناخته زیرزمینی که موجب بشدت شدن زلزله شد، نشان می دهد.
البته این برآیند میتواند تحت تأثیر ظهور زمین لرزه ای باشد که در سال ۱۴۰۳ رخ داد و لرزههای اخیر نطنز را شدیدتر کرد.
در این میان، گسل قم-زفره نیز از اهمیت مضاعفی برخوردار است.با توجه به این گسل، سامانه به حال انقباض بوده است، از اواخر دهه ۱۳۸۰ نیز بدین گسل تحریم رخ داده است.
راهکارها برای بهتر توجه به امواج لرزهای نطنز
در حال حاضر، برایان شناسان برای تحقیق و بررسی های دقیق بیشتر از نقاطی که با آب نیست این گسلهای فعال شده مورد توجه قرار دادند. براین اساس تحقیقات نیز انشاء یافت:
در زمینه بررسی های بعمل آمده ای که معلوم شده است زمین لرزه ها و گسل ها حاصل از تکتونیک صفحه زمین بوده اند و همینطور برای پایان دادن به آسیب های انجا شدن زلزله ها از ابتدا، مورد غور و نظر قرار دادن این درنگهای فرآیندی که برای سطح بخشای گسل ها ذکر شده انجا شد