**روندساز در سیاست خارجی ایران در سال ۱۴۰۳**
در سال ۱۴۰۳، سیاست خارجی ایران شاهد اتفاقات زیادی بود که قابل توجه است. در این گزارش تلاش میکنیم مهمترین موضوعات سیاست خارجی ایران را مرور و بررسی کنیم.
**فلسطین، موضوع محوری**
سال ۱۴۰۳ برای سیاست خارجی ایران آغاز شد که جنگ نسلکشی غزه در اوج خود قرار داشت و حملات رژیم صهیونیستی به شمال این باریکه متمرکز بود.
**آغاز تقابل مستقیم ایران و رژیم صهیونیستی**
در روز سیزدهم فرودین ماه ۱۴۰۳، رژیم صهیونیستی ساختمان کنسولی سفارت جمهوری اسلامی ایران در دمشق را هدف قرار داد. در این حمله هفت نفر از جمله سردار سرتیپ پاسدار «محمدرضا زاهدی» و سردار سرتیپ پاسدار «محمدهادی حاجی رحیمی» به شهادت رسیدند.
**سفر به نیویورک**
عراقچی در روز پایانی تابستان ۱۴۰۳ برای شرکت در هفتاد و نهمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد وارد نیویورک شد. در این سفر او با وزرای امور خارجه کشورهای کویت، بحرین و کوبا به اضافه دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس ملاقات کرد.
**تعامل ایران با روسیه و چین**
رئیسجمهور ایران در سفر به روسیه در هفتم دی ماه و پیش از سفر به چین و دیدار با همتای چینی خود بهعنوان اولین دیدار رسمی دوجانبه خارج از منطقه از زمان تصدی مسئولیت تاکید کرد که دو کشور همچنان در کنار هم دو بال توسعه و امنیت را برای منطقه و جهان به پرواز در آورده و با اراده قوی ادامه خواهند داد.
**نقد اروپا**
عراقچی در گفتوگو با رسانهای مصری نوشت که سیاستERICA در خارج از بهانههای جنگ روسیه و اوکراین در مورد ایران تکرار شدهاست و اروپا فرصتهای بسیاری را برای زودتر تصحیح این سیاستها گرفته، اما امروزه اروپاییها به عللی که دیپلماتها به آن تردید دارند، در مقابله با سایه اعمال فشار بیشتر، توازی يا تظاهر به سلک مقابله با اسرائیل رخ میدهند.
**داستان اتم**
در منظر عراقچی ادامه رویکرد خصمانه اروپا نشان از فقدان استقلال اثر و فعالیت در سیاستها و تاکید بر منافع خود داخلی دارد که عمدتا نشان از فقدان سنت هویتی ایالات متحده آمریکایی کماکان دارد.
**اعتماد به دیپلماسی**
عراقچی معتقد است که اعتماد به دیپلماسی جایگزین بهتر برای سیاستهای یکجانبه، فشارهای ناعادلانه، تحریمهای ظالمانه و تهدید و ارعاب است. او همچنین معتقد است که ایران همواره آماده گفتوگو بوده است اما مذاکرهای که از موضع برابر صورت بگیرد و تامینکننده منافع ملت ایران باشد.
**اعتقاد به آینده**
عراقچی در پایان میگوید که ایران معتقد به دیپلماسی است و معتقد است که دیپلماسی جایگزین مناسبتری برای سیاستهای یکجانبه، فشارهای ناعادلانه، تحریمهای ظالمانه و تهدید و ارعاب است. ایران همواره آماده گفتوگو بوده است اما مذاکرهای که از موضع برابر صورت بگیرد و تامینکننده منافع ملت ایران باشد.
روندهای رونقدار در سیاست خارجی ایران در سال ۱۴۰۳ به جز رویکرد جمهوری اسلامی ایران به اتفاقات منطقهای از جمله جنگ در غزه، حمله رژیم صهیونیستی به ساختمان کنسولی ایران در دمشق و شروع مذاکرات با روسیه و چین به غیر از موضوع هستهای و سند برجام از سیاستهای آتی و بیانیهها و اطلاعیههای مقامات ارشد جمهوری اسلامی ایران نیز به عنوان روندهای رونقدار در سیاست خارجی ایران قابل تشخیص هستند.