رشد هوش مصنوعی در عرصه پژوهش چه پیامدهایی خواهد داشت؟
به گزارش خبرگزاری سینا، دکتر پیمان صالحی معاون پژوهشی وزیر علوم در مورد ورود هوش مصنوعی به عرصه تحقیق و پژوهش گفت: ورود هوش مصنوعی قطعاً اثرات مهمی در زندگی همه افراد خواهد داشت و هر روز این اثرات بیشتر میشود. طبق معمول هر چیز مفیدی که وجود دارد، سوابق منفی نیز برای آن وجود دارد.
وی درباره ورود هوش مصنوعی به عرصه پژوهش به چگونگی چالشهای بالقوه در استفاده از این فناوری اشاره کرد: اگر مسائل خلاف اخلاق علمی در ورود هوش مصنوعی به عرصه پژوهش بروز کند، ما باید در مورد آن نظر داشته باشیم و از بروز این مسائل پیشگیری کنیم.
صالحی با اشاره به سرعت بالای پیشرفت هوش مصنوعی گفت: سرعت بالای پیشرفت این فناوری ممکن است سبب شود که ما در آینده شاهد بداخلاقیهایی در تولیدات علمی به مشاهده باشیم. از جمله این بداخلاقیها، انتقال اثر خلق شده به فرد دیگری بدون اینکه نقش تعیین کننده در تحقیقات میدانی، مطالعات و دیگر بخشهای مربوط به مطالعه نداشته باشد. به این صورت که فردی که اثر را خلق کرده، نقش فوری در تأثیر و تألیف آن اثر نداشته باشد.
دکتر صالحی با اشاره به میزان استفاده یک مؤلف از ابزارهای هوش مصنوعی تأکید کرد: اگر صاحب اثر از ابزارهای هوش مصنوعی برای پردازش یک متن یا ارائه بهتر آن استفاده کرده باشد، در آن بحثی وجود ندارد و بداخلاقی صورت نگرفته است. اما اگر به طور کل فردی نقش تعیین کننده در تحقیقات میدانی نداشته باشد، بداخلاقی علمی است.
معاون پژوهشی وزیر علوم با اشاره به تشکیل کمیتهای در وزارت علوم در این زمینه ادامه داد: ما کمیتهای در وزارت علوم تشکیل دادیم و تلاش میکنیم در شیوهنامهای برای نشریات، مسائل اخلاقی مربوط به ورود هوش مصنوعی را اعلام کنیم تا از آنها تبعیت شود.
دکتر صالحی خاطر نشان کرد: ما موظف هستیم مسائل مرتبط با اخلاق علمی را اعلام کنیم تا از آنها تبعیت شود؛ زیرا ممکن است برخی افراد از سر ناآگاهی مرتکب خطا شوند. برای اجتناب از بروز این مسائل، ما باید مسائل مرتبط با اخلاق علمی را اعلام کنیم تا از آنها تبعیت شود.
این کارشناس علم و فناوری افزود: این کمیته پیشنویسهایی از شیوهنامه استفاده از هوش مصنوعی را تهیه کرده است. این شیوهنامه در ابتدا برای نشریات و مقالات علمی است و در آینده باید به سایر عرصههای پژوهش و فناوری گسترش پیدا کند.
وی با بیان اینکه این شیوهنامه اوایل سال ۱۴۰۴ ابلاغ خواهد شد، گفت: با ابلاغ این شیوهنامه کسی نمیتواند از عدم آگاهی نسبت به این موضوع صحبت کند.
نکته مهم در این سؤال این است که مشتریان شیوهنامه چه انتظاری از این شیوهنامه دارند. آیا انتظار میرود متخصصان استفاده از شیوهنامه را درک کنند؟ آیا انتظار دارید برخی افراد با عدم آگاهی به این شیوهنامه تبعیت کنند یا اینکه این شیوهنامه باعث تکامل بیشتر البحث شود؟