**روندی مهم در افزایش حقوق بازنشستگان: تحلیل و معiar**
افزایش حقوق بازنشستگان یک موضوع چالشبرانگیز در سراسر جهان است. در ایران، دهههای اخیر شاهد افزایش مرتب حقوق بازنشستگان بودهایم. در سال ۱۴۰۴، افزایش حقوق بازنشستگان به دو بخش تقسیم میشود. بخش اول، افزایش سالانه است که در اجرای تبصره ۱۲ قانون بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور، حقوق بازنشستگان و وظیقه بگیران به میزان ۲۰ درصد نسبت به سال گذشته افزایش مییابد.
**بخش دوم افزایش، متناسبسازی حقوق بازنشستگان است**
این بخش نیز به موجب ماده ۲۸ قانون برنامه هفتم توسعه، اجرا میشود. متناسبسازی حقوق بازنشستگان بهاین معنی است که تفاوت حقوق بازنشسته با ۹۰ درصد حقوق و فوق العادههای مشمول کسور شاغلان مشابه و همتراز براساس جداول ابلاغی، افزایش مییابد. این افزایش در سه مرحله در سالهای ۱۴۰۳ تا ۱۴۰۵ انجام میشود.
**افزایش متناسبسازی حقوق بازنشستگان مهم است چرا؟**
بیشتر بازنشستگان مدتهای طولانی در استخدام بودهاند و گاهی اوقات حتی از حقوق شغلی خود نیز بیشتر دریافت میکنند. اگر در درک حقوق بازنشستگان، متناسبسازی نیز به عوضات حقوق آنها اضافه شود، منجر به افزایش قابل توجه در حقوق این گروه خواهد شد. این نکته حائز اهمیت است زیرا افزایش حقوق بازنشستگان منجر به افزایش همزمان حق مردودگی و هزینههای مرتبط با منشیان، پرداخت حق مردودگی و احکام حقوقی میشود.
**چالشهای این افزایش حقوق بازنشستگان چیست؟**
یکی از چالشهای این افزایش حقوق بازنشستگان این است که اگر افزایش متناسبسازی با افزایش سالانه تداخل داشته باشد، منجر به مشکل جدیدی میشود. دولت باید گزینههای مناسبی را برای تناسبسازی و بازتعریف حقوق بازنشستگان در دسترس قرار دهد تا اطمینان حاصل شود این افزایش، بدون اثر نامطلوب و با حفظ با ثبات بودن حقمرّد و شکایتهای حقوقی، انجام میشود.
**راهحل چیست؟**
دولت باید گزینههای مناسبی را برای تناسبسازی و بازتعریف حقوق بازنشستگان در دسترس قرار دهد. همچنین باید در بهرهوری سیاسی، اعم از واقعیت و شکل قدرت درمیانکارانهها، برای تنظیم حقوق بازنشستگان و ترتیب انجام کارهای متناسب الزامی مقاومت نکند تا وضعیت حقوقی و هزینههای مربوط به آن مرتفع شود.