ماهواره یورانیوم-۱، منبر جهانی فضا
خبر یورو نیوز: در ماه مارس سال ۱۹۵۸، دانشمندان برای آزمایش توانایی موشکهای پرتابگر و بررسی تاثیرات شرایط سخت فضا بر تجهیزات، یک ماهواره کروی به اندازه یک گریپفروت را به فضا پرتاب کردند. این ماهواره، «وانگارد-۱» نام داشت، و در مدار بیضوی قرار گرفت. در حالی که بیشتر ماهوارههای همدوره «وانگارد-۱» پس از مدتی وارد جو زمین شدند و از بین رفتند، این ماهواره vẫn در سکوت به گردش خود در فضای بیپایان ادامه میدهد.
نظر به اینکه راهی پیدا کردن برای بازگرداندن این ماهواره به زمین دشوار است، در حال حاضر، گروهی از پژوهشگران و مهندسان در تلاش هستند تا راهی برای بازگرداندن این ماهواره پیدا کنند و از نزدیک مورد بررسی قرار دهند. «وانگارد-۱» دومین ماهوارهای بود که آمریکا به فضا فرستاد و حالا قدیمیترین جسم ساخته شده توسط بشر است که همچنان به دور زمین میچرخد.
در طول سالها، راههای مختلفی برای بازگرداندن ماهوارههای فضایی پیشبینی شده است. ازجمله، پیشنهاد شده که ماهواره به مداری پایینتر منتقل شود و از فضا مهار شود یا به ایستگاه فضایی بینالمللی هدایت شود. نمونهای از چنین عملیاتی در سال ۱۹۸۴ توسط ناسا انجام شد.
انجمن فضایی آمریکا اعلام کرده است که بر اساس مدل سازی انجام شده، اگر عملیات بازگرداندن وانگارد-۱ موفقیتآمیز باشد، با استفاده از این تجربه، مدلهای دیگر ماهوارهها در مدارهای مدتی بالاتر از مدار زمین کار خواهند کرد. دراین صورت، با استفاده از این ماهواره، بقایای فضایی که دیگر بازگردانی نیستند، برای بازگردانی سوانا باقی نخواهد ماند.
در با اینکه بازگرداندن ماهواره به زمین کار سختی است، اما این آزمایش علمی بزرگترین پیروزی بشری است. این موضوع را درآخر مجلات مهم تکنولوژی فضایی تکرار کردهاند.
اما آیا بازگرداندن ماهواره به زمین اقتصادی خواهد بود؟ از نظر برخی، ناسا باید برای بازگرداندن این ماهواره از سرمایهگذاریهای بخش خصوصی استفاده کند. نهضت پاکسازی فضایی یک فکری است که برای کمک به بازگرداندن مواد فضایی که در مدار زمین جا به جا میشوند پیشنهاد شده. با بازگرداندن وانگارد-۱، میتوان انتظار داشت که مشخص شود این ماهواره چه زبالههای فضایی به آن ضربه زده است.
در صورت بازگرداندن ماهواره، آن را میتوان در موزه اسمیتسونین به عنوان یادگاری از نخستین روزهای تاریخ سفر به فضا به نمایش گذاشت.