حفظ حریم خصوصی کاربران در واتساپ به چالش کشیده میشود
شرکت متا اخیراً قابلیتی جدید را در پیامرسان واتساپ به وجود آورده که مبتنی بر هوش مصنوعی است. این قابلیت کاربران را قادر میسازد تا با چتباتهای هوشمند تعامل کنند. با این حال، این ویژگی هنوز در بسیاری از کشورها فعال نشده و نگرانیهایی در مورد تبعات امنیتی و حریم خصوصی آنوجود دارد.
بریتون با آرین اقبال، کارشناس امنیت سایبری در خبرآنلاین صحبت کرد و گفت: «این قابلیت واقعاً یک مرحله فراتر از نقض حریم خصوصی محسوب میشود و چراکه مخاطبان حرفهای معمولا برای محافظت از اطلاعات شخصیشان از برنامههایی مانند تلگرام یا پروکت استفاده میکنند و طبیعتاً اگر در واتساپ هم این قابلیتی موجود باشد، مطمئن نخواهند بود که تمام صلح و امنیت را حفظ کردهاند.»
آرین اقبال در پاسخ به این پرسش که از نظر امنیتی این سرویس چه نگرانیهایی به همراه دارد، گفت: «این سرویس واقعاً یک مرحله فراتر از نقض حریم خصوصی محسوب میشود؛ چراکه اصولاً خدمات مبتنی بر هوش مصنوعی که در پسزمینه بهصورت دائمی در حال گوش کردن هستند، بهویژه در حوزههایی مانند Voice Recognition، از لحاظ حفظ حریم شخصی کاربران نگرانکنندهاند. این سرویسها دائماً در حال ارسال داده به سرورهای خود هستند تا بتوانند عملکرد داشته باشند.»
در ادامه این گفتوگو، کارشناس امنیت سایبری خاطرنشان کرد که در مورد شرکت متا، این نگرانیها بیشتر میشوند. متا بارها نشان داده است که حفظ حریم خصوصی کاربران برایش اولویت ندارد و سوءاستفاده از دادهها را با سهولت انجام میدهد. برای مثال، مدتی پیش گزارش شد که این شرکت برای آموزش مدلهای هوش مصنوعی خود از مقالات و کتابهایی استفاده کرده که در سایتهایی مانند Sci-Hub یا Library Genesis بارگذاری شدهاند. این منابع متعلق به خانم الکساندرا الباکیان هستند که طبق قوانین ایالات متحده، محتوای منتشر شده او محتوای سرقتی محسوب میشود.
آرین اقبال در ادامه به رفتارهای مشکوک متا اشاره کرد و گفت: «پیشتر مواردی از سوءاستفاده متا، از متادیتای کاربران گزارش شده بود. برای مثال، در فیسبوک زمانی که کاربر عبارتی را در کادر جستوجو وارد میکرد، حتی پیش از فشردن دکمهی “Enter” آن اطلاعات به سرورهای فیسبوک ارسال و ذخیره میشد.»
کارشناس امنیت سایبری همچنین تأکید کرد که فیلتر بودن این پیامرسانها در ایران استفاده را دشوار میکند، اما اگر امنیت و حریم خصوصی برای کسی مهم باشد، این سختیها قابل پذیرش است. او معتقد است که واتساپ نه امنیت قابل اتکایی دارد و نه امکانات خاصی ارائه میدهد. تنها دلیلی که باعث استفاده گسترده از آن شده، سابقهی آن است، در غیر این صورت، پیامرسان قابل اعتمادی به حساب نمیآید.
آرین اقبال در انتها خاطرنشان کرد که اگر کسی واقعاً دغدغهی امنیت و حریم خصوصی دارد، باید از پیامرسانهایی با رمزنگاری قابل اثبات و متنباز استفاده کند. او پیشنهاد کرد که برای کسانی که واقعاً نگران امنیت خود هستند، استفاده از پیامرسانهایی مانند Signal یا Session است. اینها متنباز هستند، رمزنگاریشان قابل اثبات است و هیچگونه قابلیت پنهانی در آنها وجود ندارد.