**چرا خمیازه کشیدن بهسادگی در گروههای اجتماعی گسترش پیدا میکند؟**
دیدن یا شنیدن صدای خمیازهی کسی میتواند باعث شود شما هم خمیازه بکشید. این پدیده محدود به انسانها نیست و برخی حیوانات نیز همین پدیده را تجربه میکنند. اما چرا خمیازه کشیدن مسری است؟
تحقیقات بر این باورند که سلولهای مغزی که نورونهای آینهای نامیده میشوند، در پدیده مسری بودن خمیازه نقش مهمی دارند. نورونهای آینه به اعمالی واکنش میدهند که در دیگران مشاهده میکنیم. به حاصل، اگر ما را برایان خمیازه میکشند، این نورونها فعال میشوند و ممکن است که به این دلیل که خمیازه یک فرد آشنا یا جزء گروهمان است، با عنوان خمیازه کشیدن درگروه گسترش پیدا کند.
فعالیت این نورونها را میتوان با این مثال توضیح داد: زمانی که کسی را میبینید که خمیازه میکشد، آن نورونها فعال میشوند. این سازوکار عصبی ممکن است توضیح دهد که چرا خمیازهکشیدن بهسادگی در گروههای اجتماعی گسترش پیدا میکند.
اخیرا، به خاصیت contagious بودن خمیازه توجهات همشهریها را جلب کرده است. سوال اینجاست که چرا یک فرد وقتی میبیند کسی خمیازه میکشد، خود هم خمیازه میکشد. پاسخی که به این سوال داده شده، مربوط به بیشتر عکس العملهای اجتماعیمان است. به مثال، در یک پژوهش در سال ۲۰۱۳، سگها وقتی خمیازهٔ صاحب خود را دیدند، خمیازه بیشتر میکشیدند تا زمانی که خمیازهٔ غریبه را تماشا میکردند. اندرو گالوپ، استاد رفتارشناسی دانشگاه جانز هاپکینز، اظهار داشت که افراد بهطور طبیعی توجه بیشتری به کسانی دارند که در دایره اجتماعیشان قرار دارند و همین امر باعث میشود خمیازه کشیدن افراد آشنا بیشتر روی آنها تأثیر بگذارد.
ولی این پدیده مسری بودن خمیازه به سادگی بهجهت فقط صرف مسری بودن اتفاق نمیافتد. کلمات و پدیدهها سعی میکنند پدیده مسری بودن خمیازه را به صورت علمی و علمی مصداقبند داشته باشد. پدیده مسری بودن خمیازه از لحاظ تاریخی در انسان، اولین بار توسط اندرو گالوپ بهعنوان بهسببای که پدیده مسری بودن خمیازه رخ میدهد، در برنامههای شخصیاش نمایان نشده است.