سفر هیات قضایی ایران به چین و پیشگیری از تروریسم، وظیفه ایران در امیرهات شانگهای
سفر هیات قضایی ایران به چین از اهمیت زیادی برخوردار است زیرا این سفر در لحظهای برگزار میشود که همه روسای نظامهای قضایی کشورهای عضو امریهات شانگهای در این اجتماع حضور دارند. در حین این سفر، رئیس قوه قضاییه ایران با همتایان خود دیدار خواهد کرد و از چهرههای ذیصلاح بینالمللی است. در این اجلاس، دو دستور کار عمده شامل «تعمیق و توسعه همکاری بین کشورهای عضو شانگهای» و «مقابله با تروریسم» و سایر مسائل در دستور کار قرار دارند.
در این زمینه، توجه به پدیده تروریسم به حدی در حال افزایش است که هر کشور در تلاش برای مقابله با این پدیده میباشد. از طرفی، رئیس قوه قضاییه ایران در این اجلاس، پیشنهاداتی در جهت مقابله با تروریسم خواهد کرد که مبنای پیگیریهای بعدی کشور در این زمینه خواهند بود.
از دیگر مباحثی که در این اجلاس مطرح است، افزایش در تحریمهای یکجانبه است. برخی از کشورهایی که در این اجلاس حضور دارند، با تحریمهای یکجانبه ظالمانه و غیرقانونی مواجه هستند. در این شرایط، دستیابی به چارهای قانونی و اقدام در جهت عدم ادامه چنین تحریمهایی از اهمیت بالایی برخوردار است. دستگاههای قضایی کشورهای عضو وظیفه پاسخگو کردن کشورهایی که این تحریمها را اعمال میکنند را بر عهده دارند و حضور ایران در این اجلاس، پیگیری این موضوع را به صورت منسجمتر و چندجانبه انجام میدهد.
پیگیری مباحث حقوقی مربوط به تحریمهای یکجانبه ضروری است؛ کشورهای ای که در این اجلاس حضور دارند، ظالمانه و غیرقانونی با تحریمها مواجه هستند و در این شرایط دستیابی به چارهای قانونی و اقدام در جهت عدم ادامه چنین تحریمهایی از اهمیت بالایی برخوردار است. دستگاههای قضایی کشورهای عضو وظیفه پاسخگو کردن کشورهایی که این تحریمها را اعمال میکنند را بر عهده دارند و حضور ایران در این اجلاس، پیگیری این موضوع را به صورت منسجمتر و چندجانبه انجام میدهد.
یکی دیگر از پیشنهادات رئیس قوه قضاییه، بحث رسیدگی به اختلافات تجاری از طریق تشکیل سازوکارهای مختلف برای حل و فصل اختلافات است. در این اجلاس، برخی از کشورهایی که در این اجلاس حضور دارند، در حل و فصل اختلافات تجاری با یکدیگر در نظر هستند و پدید آورنده این پیشنهاد از ضرورت و نیاز برای حل و فصل اختلافات با استفاده از سازوکارهای مختلف، اجلاس شانگهای را راهنمایی میکند. به عنوان نمونه در مذاکرات چندجانبهای که آیت الله محمدی Gilani روحانی با یک مقام رسمی عراق انجام دادهاند، ایران نفع خود را در موضوع حل و فصل اختلافات تجاری در مذاکرات با عراق بیرون کشیده است.
تاکید ایران در این اجلاس و مجموعه دیگر کشورها بر ایجاد و توسعه همکاریهای حقوقی و قضایی بین کشورها، حاکی از ضرورت چندجانبه گرایی است. طراحان جوهره چندجانبه گرایی فقط در قلمرو سیاسی تلقی نمیکنند و پروسه تاملی در برای حل و فصل اختلافات بین کشورها بر ایجاد و توسعه همکاریهای حقوقی و قضایی بین کشورها تمرکز میکند.