عینکهای هوشمند که با استفاده از هوش مصنوعی طراحی شدهاند، اکنون با افراد نابینا استیون کرپ (استیون کرپ) کمک میکنند تا بدون نیاز به عصا، سگ راهنما یا کمک دیگران، مسیر خود را پیدا کنند. به گزارش یورونیوز، یک گروه از دانشمندان عینکهایی را طراحی کردهاند که با ارسال دستورالعملهای لحظهای به نابینایان کمک میکند بدون نیاز به عصا، سگ راهنما یا همراه در مسیر خود حرکت کنند.
طراحی عینکهای هوشمند
پژوهشگران دانشگاه شانگهای جیاو تونگ در چین، یک رایانه کوچک مجهز به نرمافزار هوش مصنوعی را روی نمونه اولیه عینک هوشمند گوگل نصب کردهاند؛ نمونهای که در سال 2023 تولید آن متوقف شد. این سیستم با بررسی محیط اطراف، اطلاعات لازم را در لحظه به کاربر منتقل میکند و اگر مانعی سر راه باشد، کاربر پیش از برخورد با آن هشدار دریافت میکند.
دوربین عینک، تصویر مقابل را ثبت میکند و این اطلاعات تصویری به رایانه کوچک منتقل میشود. اگر مثلا یک صندلی در تصویر دیده شود، محل صندلی مشخص میشود. وقتی کاربر یک قدم جلو میرود، اطلاعات جدیدی از مکان صندلی ارسال میشود تا حرکت او گامبهگام و ایمن باشد. این رایانه به اندازه یک کارت بانکی است و وزن یا ظاهر آن به حدی نیست که در حرکت کاربر اختلال ایجاد کند.
پوست مصنوعی با حسگرهای هوشمند
پژوهشگران همچنین مادهای با عنوان پوست مصنوعی طراحی کردهاند که در آن حسگرهایی تعبیه شده تا در صورت نزدیک شدن فرد نابینا به موانع، هشدار ارسال شود. این هشدارها از طریق هدایت استخوانی منتقل میشوند؛ روشی که در آن ارتعاشات صوتی از طریق استخوانهای جمجمه به گوش داخلی میرسند. این فناوری حتی زمانی که مجرای گوش مسدود باشد هم امکان شنیدن را فراهم میکند، چون ارتعاشات صوتی را مستقیما از طریق استخوانهای جمجمه به گوش داخلی میفرستد.
این پوست مصنوعی خاصیت کشسانی دارد و ضخامت آن فقط بین 0.1 تا 0.2 میلیمتر است. البته این حسگرها مستقیما به نرمافزار هوش مصنوعی متصل نیستند. لی لی گو، یکی از پژوهشگران این پروژه میگوید: ما فقط باید بدانیم که مانعی در مسیر هست یا نه. اینکه اتصال مستقیم دارد یا نه، برای ایمنی کاربر اهمیت چندانی ندارد.
گامی بزرگ بهسوی استقلال بیشتر
اتحادیه نابینایان اروپا میگوید بیش از 30 میلیون نفر در اروپا با درجاتی از اختلال بینایی زندگی میکنند؛ به عبارتی از هر 30 نفر، یک نفر در اروپا نابینایی یا کمبینایی را تجربه میکند. به گفته سازندگان، ابزارهای فعلی برای افراد نابینا گاهی خودشان مانعی برای استفاده هستند و هدف آنها ساخت سیستمی بوده که فرد استفادهکننده تفاوتی با یک فرد بینا نداشته باشد.
در حال حاضر، گزینههایی مانند سگهای راهنما هزینه زیادی دارند؛ برخی منابع میگویند آموزش یک سگ راهنما ممکن است تا 60 هزار یورو خرج داشته باشد. کریس لوئیس، تحلیلگر مستقل حوزه ارتباطات و دسترسیپذیری، میگوید: بسیاری از افراد با اختلال بینایی میخواهند تا حد ممکن مستقل باشند. اینکه دوربینی روی عینک نصب شود و اطلاعات را هم از طریق گوش و هم با بازخورد لمسی منتقل کند، یک پیشرفت بزرگ است.
او میگوید گسترش فناوریهای مبتنی بر هوش مصنوعی باعث شده قیمت این دستگاهها کاهش یابد و برای گروههای بیشتری از جمله افراد دارای معلولیت قابلاستفاده شوند. تیم تحقیقاتی این پروژه امیدوار است در آینده بتواند دوربینهایی بسیار کوچکتر طراحی کند که حتی روی لنزها هم نصب شوند.
نتیجهگیری
عینکهای هوشمند با استفاده از هوش مصنوعی نه تنها کمک میکنند که افراد نابینا بدون نیاز به عصا، سگ راهنما یا کمک دیگران مسیر خود را پیدا کنند، بلکه همچنین به آنها کمک میکند تا بدون خطر، در فضاهای مختلف pohyابند. این فناوری همچنین میتواند به افراد دارای معلولیت کمک کند تا خودشان را در فضاهای مختلف شناور کنند و زندگی خود را راحتتر کنند. در آخر، این فناوری نه تنها زندگی افراد نابینا را راحتتر میکند، بلکه همچنین به جامعه کمک میکند تا افراد دارای معلولیت را به طور کامل احترام بگذارد و به رسمیت بشناسد.