موسسه آموزش عالی تایمز در ویرایش 2025 خود نام 81 مؤسسه ایرانی را در فهرست برتر آسیا منتشر کرده است. این شامل دانشگاه صنعتی شریف که در رتبه یک ملی و 69 آسیا قرار دارد، می‌باشد. افزون بر این، چهار مؤسسه ایرانی نیز در فهرستی با عنوان “reporter” ذکر شده‌اند. این مؤسسه‌ها آنهایی هستند که داده‌های خود را به «مؤسسة آموزش عالی تایمز» ارائه داده‌اند، اما دارای کیمتة لازم برای کسب رتبه آسیایی نیستند. در ویرایش پیشین این نظام رتبه‌بندی، 73 مؤسسه از ایران در میان مؤسسه‌های برتر آسیا قرار داشتند.

نمودار یک نشان می‌دهد که شمار مؤسسه‌های ایرانی در این نظام رتبه‌بندی همواره رو به افزایش بوده است و در ویرایش 2025 به 81 مؤسسه رسیده است. این رشد نشان‌دهنده تلاش‌ها و زمينه‌پردازی‌های مؤسسات ایرانی در بهبود وضع و عنوان در تراز استان با مرجع‌های بین‌المللی است.

روش‌شناسی رتبه‌بندی دانشگاه‌های آسیایی «مؤسسة آموزش عالی تایمز» مشابه چارچوب رتبه‌بندی جهانی این مؤسسه است، اما با وزن شاخص‌ها به منظور انعکاس اولویت‌های مؤسسه‌های آسیایی تعدیل شده است. این نظام از 18 شاخص عملکردی متوازن استفاده می‌کند که مقایسه‌ای جامع برای دانشجویان، پژوهشگران، مدیران دانشگاه‌ها، صنعت، و دولت‌ها فراهم می‌کند. شاخص‌های عملکردی در پنج حوزه دسته‌بندی شده‌اند: آموزش (آوازة آموزشی، نسبت استاد به دانشجو، نسبت دانشجوی کارشناسی به دکتری، نسبت دانش‌آموختگان دکتری به استاد، و درآمدها) با وزن 5/24 درصد، فضای پژوهشی (حجم، درآمد، و آوازة پژوهشی) با وزن 28 درصد، کیفیت پژوهش (تأثیر استنادی، توان پژوهشی، تعالی پژوهشی، و نفوذ پژوهشی) با وزن 30 درصد، چشم‌انداز جهانی (اعضای هیئت علمی، دانشجویان، و همکاری پژوهشی بین‌المللی) با وزن 5/7 درصد، و تعامل با صنعت (درآمدها و اختراع‌ها) با وزن 10 درصد.

یکی از شاخص‌های کنونی (تحصیل در خارج) در حال حاضر وزنی ندارد، اما در آینده ممکن است اثرگذار باشد.

اکثر داده‌های ارزیابی شامل پیمایش آوازة آموزشی و پژوهشی، شمار دانشجویان و اعضای هیئت علمی، درآمد، داده‌های انتشاراتی (از سال 2019 تا 2023)، استنادها (از سال 2019 تا 2024)، و ثبت اختراع است که از منابعی مانند پایگاه اسکوپوس، پیمایش سالانة مؤسسة آموزش عالی تایمز، دفاتر ثبت اختراع جهانی، و پرسشنامه‌ای گردآوری می‌شوند که مؤسسه‌ها تکمیل می‌کنند. برای دوری از سوگیری، داده‌ها بر اساس تفاوت‌های رشته‌ای و جغرافیایی نرمال‌سازی شده‌اند. دانشگاه‌هایی که کمتر از 1000 مقاله در بازه 2019-2023 منتشر کرده‌اند یا تمرکز پژوهشی آنها محدود به یک حوزه خاص است، از رتبه‌بندی حذف شده‌اند.

بر پایة ویرایش 2025 میلادی نظام رتبه‌بندی دانشگاه‌های آسیایی «مؤسسة آموزش عالی تایمز»، «Tsinghua University» پیشگام است و «Peking University»، «National University of Singapore»، «Nanyang Technological University, Singapore»، «The University of Tokyo»، «University of Hong Kong»، «Fudan University»، «Zhejiang University»، «Chinese University of Hong Kong»، و «Shanghai Jiao Tong University» در جایگاه دوم تا نهم هستند.

پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایرانداک) با ساخت و بروزرسانی ابزارهایی حرفه‌ای برای ارزیابی و سنجش علم، فناوری، و نوآوری کشور می‌کوشد تا در زمینه‌های در پیوند با مأموریت‌هایش به سیاست‌گذاران برای برنامه‌ریزی‌های درست و کارآمد یاری رساند. این گزارش نیز از انتشارات سامانة جایگاه علم، فناوری، و نوآوری ایران در جهان (نما) است که به پایش و گزارشِ پیرامونِ 90 شاخص گوناگون از 55 نهاد جهانی در حوزه‌های علم، فناوری، و نوآوری می‌پردازد و در نشانی NEMA.IRANDOC.AC.IR در دسترس همگان است.

ایران در رده پنجم آسیا با شمار 81 مؤسسه برتر در این نظام رتبه‌بندی قرار دارد. چین با در اختیار داشتن رتبه‌های اول و دوم و پنج جایگاه در میان 10 دانشگاه برتر، همچنان پیشتاز است. در این ویرایش، تمامی شش دانشگاه هنگ‌کنگی پس از سال 2017 بار دیگر در جمع 50 دانشگاه برتر جای گرفته‌اند.

توسط mohtavaclick.ir