روند توسعه همکاریهای بخش خصوصی ایران با افغانستان و عمان در چارچوب ایران اکسپو ۲۰۲۵ مورد تاکید قرار گرفت. در این رویداد، هیاتهای تجاری و دولتی افغانستان و عمان با نواب رئیس اتاق ایران دیدار کردند. این دیدارها بر ضرورت توسعه همکاریها در هوش مصنوعی تاکید کردند و از استفاده از ظرفیتهای اتاقهای استانی در تجارت دو کشور حمایت کردند.
حاجی یونس مهمند، رئیس اتاق تجارت و صنایع افغانستان، یکی از مهمانان این رویداد بود. وی در گفتوگو با نواب رئیس اتاق ایران، گفت که حضور هیات افغانستانی در ایران اکسپو زمینه برقراری ارتباط مستقیم میان تجار دو کشور را فراهم کرده است. مهمند ضروری بودن مراودات سازنده میان اتاقهای بازرگانی ایران و افغانستان را برای توسعه همکاریها تاکید کرد. او ظرفیتهای مختلف افغانستان را اشاره کرد و از اتاق ایران خواست که هرچه زودتر هیاتی تجاری را راهی افغانستان کند. در این میان، مهمند از حل و فصل مشکلات بانکی میان دو کشور حمایت کرد.
وی خاطرنشان کرد که باید زمینه صدور ضمانتنامه بانکی با ظرفیت صندوق ضمانت صادرات در تجارت ایران و افغانستان فراهم شود. این موضوع در چارچوب افزایش همکاریهای اقتصادی میان دو کشور حیاتی است.
در حاشیه این رویداد، حسین افشین، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور، با قدیر قیافه، نایب رئیس اتاق ایران، گفتوگو کرد. قیافه پیشنهاد همکاری در زمینه هوش مصنوعی را داد و پیشنهاد کرد که در امسال در این زمینه توافق نامهای داشته باشند. قرار شد با همکاری اتاق ایران و معاونت علمی ریاست جمهوری برنامه مشخصی در زمینه هوش مصنوعی، نیازمندیهای بخش خصوصی و صنعت و موانع توسعه آن تدوین شود.
این رویداد نشان میدهد که کشورهای منطقه برای توسعه همکاریهای اقتصادی با یکدیگر در تلاش هستند. استفاده از ظرفیتهای اتاقهای استانی و همکاری در زمینههای مانند هوش مصنوعی میتواند در افزایش مراودات تجاری میان دو کشور موثر باشد.
امروز، کشورها برای حفظ و ارتقای جایگاه اقتصادی خود در جهان تلاش میکنند. تعامل و همکاری میان آنها میتواند نتایج مثبت داشته باشد. با این حال، بازرگانان و سیاستمداران باید از چالشهای موجود آگاه باشند. چه میتوانست در این همکاریها موفقیتزا باشد؟ چه اتفاقاتی باید رخ دهد؟ ما میخواهیم از شما بپرسیم که چه تشویقهایی لازم است برای توجه بیشتر دولتها به همکاریهای منطقهای.