**کشاورزی دانشبنیان؛ چارچوب ضروری برای توسعه پایدار ایران**
در ايران، کشاورزی مرهم و علاج درد کشور ما نیست، بلکه نقطه عطف میان آینده زیاد و حالا کم است. هيچ کشوری در قاره آسیا، که صنعتی در آن رشد کرده باشد، فراموش نکرده است که چگونه از دوران زیرساخت و دستیابی به نظامهای کشاورزی معقول، مرعوب آب را به سلامت خواهد برساند. کشور ما هم باید به کار بالدار بیاندازه خود روی دهد. بدین مناسبت سرپرست مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی خراسان رضوی، سعید ظریف نشاط، در یک مصاحبه با خبرگزاری ایسنا، تجزیه و تحلیل پدیده گرانی در بازار مواد غذایی و رویکردهای لازم برای مقابله با آن را ارائه کرده است.
گفتوگو با سرپرست مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی خراسان رضوی، سعید ظریف نشاط، نشان میدهد که در حال حاضر کشاورزی کشور با چالشهای زیادی مثل تغییرات اقلیمی، کمبود آب و خاک، افت بهرهوری و تهدید امنیت غذایی روبرو است. ظریف نشاط با اشاره به قدمت ۷۰ ساله مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی خراسان رضوی در تحقیق و آموزش خاطرنشان کرد که باید از تحقیقات نظری فاصله گرفته و تمرکز خود را بر پروژههای کاربردی و مسئله محور معطوف کنیم، تحقیقاتی که نه تنها تولید دانش میکنند، بلکه در حل مسائل واقعی کشاورزان و فعالان بخش کشاورزی ایفای نقش میکنند.
سه رویکرد ضروری برای تحقق توسعه پایدار کشاورزی
سرپرست مرکز تحقیقات کشاورزی خراسان رضوی با اشاره به سند دانشبنیان امنیت غذایی گفت: بر اساس این سند تا سال ۱۴۱۱ کل تولیدات کشاورزی ۱۶۰ میلیون تن، ضریب نفوذ مکانیزاسیون از حدود ۲ به ۳ اسب بخار در هکتار، میزان ضایعات محصولات کشاورزی از ۳۰ به ۱۵ درصد، میزان کشاورزی حفاظتی از ۱۳ به ۶۰ درصد و بهرهوری آب به عنوان مهمترین مؤلفه کشاورزی کشور از ۱/۸ به ۲/۶ کیلوگرم بر متر مکعب و مصرف آب از حدود ۸۰ به ۵۰ میلیارد متر مکعب هدف گذاری شده است. ظریف نشاط با بیان اینکه رسیدن به این مهم جز از طریق کشاورزی دانشبنیان و تقویت شرکتهای فناور و نوآور در حوزه کشاورزی امکانپذیر نخواهد بود، خاطرنشان کرد که از توسعه تحقیقات کاربردی و مسئله محور، تقویت ارتباط با بهرهبرداران و ذینفعان، همکاری در گسترش و تقویت شرکتهای فناور و دانشبنیان و ارتقای بهرهوری منابع انسانی انتظار داریم. بدین صورت، تشویق فزاینده کردهایم که بخش کشاورزی و منابع طبیعی تا رمضان محقق شود.