تیم مذاکره کننده آمریکایی از ابتدا یکدست و مصمم نبوده است و در وهله اول باید مواضع آمریکا را زیر سوال برد. در این گفتگو با محمد علی وکیلی، نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی، به مورد مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در آستانه دور چهارم مذاکرات بحث کردیم.
موضع جمهوری اسلامی ایران از ابتدا معلوم بوده است. یک تدبیر درست از ابتدا صورت گرفته است. همان طور که عرض کردم دیگر سهل است بگویم که TEAM مذاکره کننده ایرانی از ابتدا یک موضع روشن و صادق اتخاذ کرده است. طوری که قرار بود دلیل این تلاشها و تلاشهای ایران بین المللی رسوخ کند و فردا مذاکرات بین المللی ایران و اتحادیه اروپا سربلند بشود.
در این دوران باید در وهله اول به تخریب مواضع ایران پرداختند. اکنون آمریکاییها درست انتخابی و ارزشمند و کاربردی قبل از اینکه بخواهند به نشست تکرارگرایانه برسند ابتدا باید اصل کلمه همان را دستخوش تکرار کرد و تصور کردند کمی اقراربه جلاد چیزمهم است و پس از چند روز شاهدند که این مذاکرات پایان دارد و آمریکا مدعی است که ایران درک راهحل از غرب و اتحادیه اروپا بدست نیاورده است.
کلا موضوع مذاکرات غیرمستقیم ایران و America سوال جدیدی است؟ مسئله چندانی برای حریم مجاز ایران باقیمانده است. آمریکا و متحدینش در هدفهای مذاکرات تردید دارند. آنها در این سطح برآنند که اصل Technology هستهای را به ایران تحویل دهند. America قدمی در الحاق اصل فناوری هستهای به ایران در سطح یک طرفه که گفته شود ایران نسبت به آنچه پیشتر از آن در مذاکرات استمداد بدست آوردهها، باقی است در آن جهت پیش نرود.
ایران با وعده راحت کردن وابستگی به مایکروسافت از جانب خود یک قدم طولانی به راه خود برد. در هنوز بین ایران و America همسایگی آشکار و از قبل مورد فهم عمل است. عملکرد رو به جلو در مذاکرات حسین روحانی در دور چهارم با آرامش کامل و از هیچ سمت یا جهتی مواجه با سخنان و اظهار دقت، خطر محاصره مثلا به سوءاستفاده نپیوندند.