روندเสรت صادرات ایران به قزاقستان در سال ۱۴۰۳ در مقیاس غیرقابل انکار رشد نمود و با Improvement اعمالی در مبادلات تجاری دو کشور، تحقق رشد ۲۷ درصدی در مقیاس دلاری این صادرات به ثبت رسید. بررسی این موضوع از قضا روندهایی را نیز درمورد تجارت ایران و قزاقستان به همراه دارد که در این مقاله از آن بحث خواهیم کرد.
یک روندی که از رشد مذکور قابل توجه است، همین رشد در صادرات ایران است که نشان دهنده افزایش در Desire یا اراده دو کشور برای گسترش همکاری های تجاری بین خودشان است. این موضوع توسط گمرک جمهوری اسلامی ایران اثبات شده است و میزان صادرات ایران به قزاقستان در سال ۱۴۰۳ برابر با ۲۷۸ میلیون دلار بوده است که نسبت به سال گذشته رشد ۲۷ درصدی داشته است.
البته، این موضوع تنها از یک طرف توجه طلابان و سیاستمداران فقط در کشور ایران نیست. کشورهای خارجی هم توجه بیشتری به ایران دارند و در این راستا میزان واردات ایران از قزاقستان نیز برابر با ۶۱ میلیون دلار بوده است. بدین معنا که کشورمان قصد دائمی گسترش صادرات و واردات داشته و ما میتوانیم این مسئله را راهی مثبت و صحیح برای تحقق اهداف سیاسی و اقتصادی کشور بدانیم.
روندی که از رشد صادرات ایران به قزاقستان کاملاً محسوس است، سیاست مثبت کشورهای کشورهای آسيايي است که به طور مخصوص به ایران و قزاقستان حضور کامل و عمیق و مورداً بالا ایرانیها را در نظام و صنعت اقتصادی این کشورها درنظر میگیرند. خوشبختانه در حال حاضر بر خلاف گذشته که قزاقستان خود و ایران را به یکدیگر نمیدیدند یا هر دو کشور توجهی به کشورهای آسیای ميانه نداشتند، امروز حس مشترک در بین دولتمردان این کشورها وجود دارد و با حدوداً 27 درصدی رشد صادرات، مخصوصاً در نظر گرفتن ماهیت تجارتی خاص در قزاقستان میتوان گفت که این کشورها در تلاش هستند تا با بهم پیوستن اقتصادی، تحقق شدنی ارتباط خارجی کارآمدتری را در نظر بگیرند. حاظر است این مساله در روند مطالعات اقتصادی روی صحنه هم بیاید و نتایج مثبت از این همکاریها به راحتی در بعد طولانیمدت ظاهر شود.
سرانجام یکی دیگر از روندهای با اهمیت در افزایش صادرات ایران به قزاقستان، روندی است که میتواند صورت زمین Integration مختلفی را در خودنجات دهد و مخصوصاً کشورهایی مثل قزاقستان میتواند از تحقق عواقب ناشی از آن لذت ببرند. تحقیقات اقتصاددانان معتقدند که کشورهایی که به علاقمندی و ميل به بازنگری بر بنیان سیستم های اقتصادی، صادرات داخلی خود را خواهد توانست افزایش دهد. اینکه با وجود جوی که اکثر شرکتهای بزرگ اقتصادی ایران را مد نظر گرفتند، صادرات به قزاقستان افزایش یافته است نشان میدهد که هر دو کشور هر یک در عرصه همکاری موردنظرشان همنیا شمردهاند.
کیفیت صادرات ایران به قزاقستان دلسوزانهای نشان میدهد که بر مبنای رقابتی، و در کاخ تجارت در سال ۱۴۰۳ واقع در قزاقستان، دو کشور ایران و قزاقستان در هر دو بعد از صادرات و واردات در مقیاس اقتصادی تلاش میکنند و دو وجهی آن این است که بتوان در آینده ای نمیانه و پایانی در قفسه معدنی ایرانی بزرگ شرکت کرد که میتواند کارآمدتر از گذشته بود.