دخالت شبکههای ۵G در سلامتی انسان یک موضوع جنجالی شده است. با شروع عرضه این شبکهها، وحشتها و ترسهای عمومی، نسبت به اثر این فرکانسها بر سلولهای پوست انسان، روز به روز زیادتر میشود. این وحشتها به اندازهای شده است که باعث شده برخی از مردم اقدام به خرابکاری در دکلهای سلولی کنند.
اما آیا فرکانسهای ۵G واقعاً میتوانند به سلولهای پوست انسان آسیب برسانند؟ یا این ترسها صرفاً پنداری فوقالعاده است؟ همواره فیزیکدانان میگویند که این فرکانسها نمیتوانند به سلولها آسیب برسانند اما اکنون شواهد تجربی مستقیمی که از این امر پشتیبانی میکند، در دسترس است.
در پژوهشی جدید، محققان آلمانی، سلولهای پوست انسان را به مدت دو روز متوالی در معرض فرکانسهای ۵G قرار دادند. در این آزمایش، دو نوع سلول پوست انسان به نامهای کراتینوسیت و فیبروبلاست مورد آزمایش قرار گرفتند. این سلولها به دو نوع دستهبندی میشوند، کراتینوسیتها سلولهای ملاتونی پوست هستند که اصلیترین سلولهای سطح پوست را تشکیل میدهند. فیبروبلاستها سلولهای لنفوئیدی هستند که نقش مهمی در پیشگیری از عفونتها دارند.
در این آزمایش، سلولهای مورد آزمایش در معرض فرکانسهای ۲۷ گیگاهرتز و ۴۰.۵ گیگاهرتز قرار گرفتند. این دو فرکانس، فرکانسهایی هستند که برای شبکههای ۵G آینده برنامهریزی شدهاند. این پژوهش همچنین ۱۰ برابر بیشتر از حد مجاز قانونی را به مدت دو تا ۴۸ ساعت انجام داد.
اما مهمترین نکته در این پژوهش این بود که محققان دما را کنترل میکردند. این نکته به ویژه مهم است چون گرمایش میتواند به سلولها آسیب برساند. از آنجایی که گرمایش میتواند به سلولها آسیب برساند، محققان دما را ثابت نگه داشتند تا هرگونه اثر غیر حرارتی را مجزا کنند. برای این کار، آنها همچنین آزمایشهای «کور» انجام دادند. این گروه آزمایشی به گونهای طراحی شد که تا پس از تکمیل تجزیه و تحلیلهای خود، محققان نمیدانستند کدام نمونهها در معرض اشعه قرار گرفتهاند و کدام نگرفتهاند. هرچه شاهدها بیشتر به خود بهکشان مرا ایمن کنند.
در این آزمایش، محققان الگوهای بیان ژن و متیلاسیون دیانای را با استفاده از روشهای پیشرفته بررسی کردند. آنها سلولهای در معرض اشعه ماوراء بنفش را به عنوان گروه شاهد در نظر گرفتند. این امر که بسیار مهم است، وقتی در نظر داریم که سلولهایی که در معرض اشعه قرار گرفتند تقریبا مشابه سلولهایی بودند که در معرض چیزی قرار نگرفته بودند. تفاوتهای اندکی که شناسایی شده بود، به نظر تصادفی میرسید. در همین حال، سلولهای در معرض اشعه ماوراء بنفش تغییرات چشمگیری نشان دادند و این امر تایید کرد که روشها به درستی کار میکنند.
در این پژوهش، محققان همچنین یک «تحلیل ترکیبی» جدید برای تشخیص هرگونه الگوی ظریفی که تجزیه و تحلیل عادی ممکن است از دست بدهد، توسعه دادند. این رویکرد همچنین تایید کرد که هیچ اثر معناداری میان قرار گرفتن در معرض ۵G و آسیب سلولی وجود ندارد.
البته این نیازی نیست که هماره در مورد اثرات مخرب شبکههای ۵G انکه تاسف دارا اجازه میدهیم در حل مشکلاتی که خود حل کنید.
و بالاخره، این پژوهش ساده یکی از این گویهها را از بین میبرد که نگران این بودیم که آیا شبکههای ۵G میتوانند به سلولهای پوست انسان آسیب برسانند یا خیر. پس اگر همچنان در این حدسها پای داردی برای خود شروع به فکر کردن کرده باشی.