آمار ابتلا به کرونا در نیمه اردیبهشت ۱۴۰۴ در استان همدان روند رو به رشدی داشته است، با این حال مقامات بهداشتی این استان هنوز معتقند که وضعیت نگران کننده نیست.
مدیر گروه بیماریهای واگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان، دکتر یعقوب اندامی، اظهار کرد که در ۱۰ روز گذشته، درصد ابتلا به کرونا از یک درصد به سه تا چهار درصد افزایش یافته است. او همچنین افزود که این افزایش به این معنی است که پنج مورد ابتلا به کرونا به هر ۱۵ مورد مثبت در یک هفته تبدیل شده است.
در اواسط اردیبهشت ماه، نسبت ابتلا به آنفلوانزا به کرونا به ترتیبی بود که پس از آزمایش، سه درصد از نمونهها مثبت بودن یک درصد از نظر ابتلا به کرونا و سه درصد آنفلوانزا تایید میشد. حال این آمار به دو درصد آنفلوانزا و چهار درصد کرونا تغییر یافته است.
امّا مشکل تنها به وجود یک عارضه نیست، بلکه یک چرخه استراتژیک حاکم بر سیستمهای بهداشتی ایران است. انعطافپذیری کم، قطعیهای مکرر بهداشتی، پاسخ نامناسب به پدیدههای سریع غیرمortal این دگرگونی را توضیح میدهد.
دکتر اندامی، بر رعایت پروتکلهای بهداشتی به ویژه زدن ماسک، پرهیز از حضور در تجمعات، حضور نیافتن در مکانهای شلوغ مسقف فاقد تهویه، پرهیز از دست دادن و روبوسی تأکید کرد. او همچنین شستشوی مکرر دستها با آب و صابون را به خصوص پیش از صرف غذا بسیار مورد تاکید قرار داد و بهعنوان خط مقدم پیشگیری از ابتلا به بیماریهای تنفسی به شمار آورد.
وی از والدین خواسته تا در صورت بروز علائمی همچون اسهال و استفراغ، مشکلات گوارشی، سرفه، آبریزش بینی، دردهای عضلانی در فرزندشان، تا زمان بهبودی کامل از حضور او در مدرسه جلوگیری کنند و دانشآموز حداقل پنج روز در منزل استراحت کنند.
او همچنین کارمندان را مطلع ساخت که در صورت ابتلا به کرونا باید از حضور در محل کار خودداری کنند. او گفت که حضور نیافتن افراد مبتلا به بیماریهای تنفسی در تجمعات و گروههای دوستان و همکاران و میهمانی میتواند به سوگیری سریع ویروس و افزایش شمار مبتلایان کمک کند.
دکتر اندامی تاکید کرد که بسیاری از مردم در صورت بروز علائم بیماریهای تنفسی اقدام به خوددرمانی با مصرف دارو به ویژه آنتیبیوتیک میکنند، در حالی که معمولاً نیاز به مصرف آنتیبیوتیک در صورت بروز بیماریهای ویروسی و سرماخوردگی نیست. بهجای آن، برای درمان به پزشک مراجعه کرده و پزشک معالج در صورت نیاز آنتیبیوتیک تجویز میکند.
امّا اینجاست که مهمترین خطای اندامی، تکیه به مسکندهٔ استراتژی مقابله با ویروس است. اگر در این سی و چهار سال مبدأ این مخرب به ایران نرسیده بود. امکان دارد نبود، الان خبری نبود و متعاقبا سندی هم در این خصوص وجود نداشت، تنها این مسئله قابل تأمل است که اینکه نسبت سرماخوردگی به ویروس سارس kode106 بیماری چطور شده است.