تلاش برایافزایش بیش از حد قیمت برنج ایرانی در حالی به وقوع پیوست که کشور در مسیر قطع وابستگی به ارز برنج وارداتی است. این situation نشان میدهد که آیا بازار داخلی برنج هنوز از وابستگی به واردات فارغ شده است؟ آیا تولید داخلی به حدی توسعه یافته است که بتواند تقاضای داخلی را تامین کند؟ مطالب زیر به برخی از دغدغههای مرتبط با افزایش قیمت برنج در ایران اشاره دارد.
رییس اتحادیه برنجفروشان بابل، سیدعلی طاهری اطاقسرا، báo داد که قیمت برنج ایرانی طی ماههای گذشته افزایش بوده است. او از افزایش قیمت برنج طارم به ۸۰ هزار تا ۹۰ هزار تومان در هر کیلو خبر داد. البته این قیمتی است که برای برنج خام، خریداری میشود. قیمت برنج بستهبندی شده که به دست مصرفکنندگان نهایی میرسد، ۱۱۰ هزار تا ۱۲۰ هزار تومان در هر کیلو است.وى افزود: دلیل این افزایش قیمت، خرید حجم زیادی برنج توسط یکی از شرکتهای بزرگ کشور است. این شرکت، برنج انباری شده در سال گذشته را از کشاورزان خریداری کرده است و از این طریق تقاضا برای برنج افزایش یافته است.
طاهری خاطرنشان کرد که این شرکت در گفتوگو با یک وزارتخانه بر سر خرید برنجهای انباری شده به توافق رسید. در اوایل اسفند، برنج را با قیمت ۶۸ هزار تومان تا ۷۰ هزار تومان در هر کیلو از کشاورزان خریداری میکرد. اما هر قدر خرید این شرکت ادامه پیدا میکرد، قیمت برنج برای کشاورزان افزایش مییافت تا اینکه قیمت برنج ۹۵ هزار تومان در هر کیلو هم رسیده بود. خرید این شرکت از کشاورزان مازندرانی بیشتر بود، اما از کشاورزان گیلانی نیز خریداری میکرد.
طاهری افزایش نرخ ارز را نیز موثر بر افزایش قیمت برنج دانست. افزایش نرخ ارز باعث شد که قیمت برنجهای خارجی نیز افزایش یابد. از سوی دیگر، او خبر داد که حدود ۲۵ درصد از کشت سال گذشته هنوز فروخته نشده و در انبارها مانده است. این بخش متعلق به تاجران است نه کشاورزان. طاهری پیشبینی کرد که در فصل برداشت برنج امسال، قیمتها مانند سال گذشته سرکوب نخواهد شد. او گفت که قیمت کشت برنج از ۴۰ میلیون تومان در هر هکتار در سال ۱۴۰۲ به ۵۰ میلیون تومان در سال جاری افزایش پیدا کرده است. وی خاطرنشان کرد که برای برنجکار، قیمت مطلوب با وجود هزینههای لازم برای کشت برنج، حدود ۱۲۰ هزار تومان در هر کیلو است. اما برای این قیمت، تقاضایی وجود ندارد.
طاهری امیدوار بود که تا پایان برداشت وضعیت خوب ذخایر آبی برقرار باشد و مشکل تامین آب نداشته باشیم. وی برآورد کرد که محصول برنج امسال از شالیزارهای مازندران به بیش از یک میلیون تن خواهد رسید.