عنوان: ضرورت پیرایش مناسبات پژوهشی در کشور برای دستیابی به اهداف برنامه راهبردی نوآوری و ارتقای پژوهش و فناوری سلامت
در سخنان معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، ضرورت پیرایش مناسبات پژوهشی در کشور برای دستیابی به اهداف برنامه راهبردی نوآوری و ارتقای پژوهش و فناوری سلامت (برنا) به وضعیت موجود علمی و پژوهشی کشور اشاره دارد. اهداف برنامه برنا ارتقای زیرساختهای پژوهش و فناوری، بهبود دسترسی پایدار به منابع، مرجعیت علمی و سرآمدی، توسعه مرزهای دانش، ارتقای کمی و کیفی مقالات و انتشارات علمی، توانمندسازی پژوهشگران و فناوران جوان و دانشجویان، مدیریت هوشمند پژوهش با فناوریهای نوین و هوش مصنوعی، و ارتقای اخلاق و شفافیت را در بر میگیرد.
یکی از اهداف برنامه برنا ارتقای کمی و کیفی مقالات و انتشارات علمی است. در این باره، دکتر شاهین آخوندزاده خاطرنشان کرد که مقاله را نمیتوان جایگزین پایان نامه کرد، زیرا تدوین پایان نامه بخشی از آموزش پژوهش است. در yerine جایگزینی مقاله، میتوان برای ارایه مقالات امتیاز تشویقی در نظر گرفت.
استفاده از پروژه راهبردی برنا و سیاست های نوآورانه که در برنامه هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران طرح شده، از مهمترین قدمها در جهت اخذ رتبه جهانی ایران از نظر تولید علم، تعداد اختراعات ثبت شده خارجی، سهم محصولات با فناوری متوسط رو به بالا (های-تک) از تولید ناخالص داخلی و شاخص نوآوری است.
اما، چالشهای موجود بر مسیر پژوهش کشور را چگونه باید حل کرد؟ ناکافی بودن حقوق و درآمد پژوهشگران را باید یکی از موانع اصلی انجام پژوهش در کشور دانست. به همین منظور، معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت بر جلوگیری از ایجاد بروکراسی در مسیر پژوهش تاکید کرده و شرایط و معیارهای پژوهشگران را برای به دست آوردن اطلاعات مناسب نیاز داشتند را خطاب قرار دادهاند.
تجمل آوری جلسات دفاع پایان نامه، یکی از مواردی است که در ایران باتوجه به نقش احساسات در تصمیم گیریهای اعضای دفاع از پایان نامه از اهمیت بالایی برخوردار است. به این منظور، لازم است این مورد با تأمل و منطق بیشتری بررسی شود.
برنامهریزی برای تامین منابع مالی جهت دسترسی به منابع الکترونیک علمی نیز لازمه حل مشکلات کشور است. ارتقای زیرساختهای پژوهش و فناوری و بهبود دسترسی پایدار به منابع ضرورت دیگر برنامه برنا است.