نگاه بررخ فردا بازار سهام؛ چی پیداست؟
در اثنای جوش و خروش جنگ تجاری آمریکا و چین در صحنه جهانی، لازم است به تحولات ایجاد شده در بازار سهام و نقش بازارهای نوظهور توجههایی داشته باشیم. به گزارش ایرنا از رویترز، آمریکا و چین هفته گذشته با آتشبس ۹۰ روزه جنگ تعرفهای و کاهش چشمگیر تعرفههای اعمالی علیه یکدیگر موافقت کردند و واشنگتن عوارض بر واردات چینی را از ۱۴۵ به ۳۰ درصد کاهش داد و پکن نیز عوارض را از ۱۲۵ به ۱۰ درصد رساند؛ توافقی که امیدها برای تعدیل تنش تجاری در عرصه جهان را زنده کرد.
بیتردید این توافق کاهش تنشهای تجاری و بحرانهای اقتصادی است که موجب رشد نمادین سهام در بازارهای نوظهور شده است. به این شأن تحلیلگران جیپیمورگان در یادداشتی اشاره کردند که «تنشزدایی در جبهه جنگ تجاری بین آمریکا و چین، یکی از عوامل اصلی بازدارنده در رشد سهام بازارهای نوظهور را تعدیل کرد».
جالب اینجاست که تجزیهوتحلیلهای سالهای اخیر نشان میدهد که هم پس از افزایش تعرفهها و هم پس از کاهش تعرفهها، سهام بازارهای نوظهور روند صعودی از خود نشان دادهاند. این پدیده در کشورهایی مانند هند، برزیل، فیلیپین، شیلی، امارات، یونان و لهستان هم مشاهده میشود.
با توجه به این واقعیت که دلایل اقتصادی جنگ تجاری آمریکا و چین بسیار عمیق و گسترده است و در یکی از صنایعی که از مشکلات جدی مبتلا است، آمریکا خود را نسبت به چین باز کرده است، تردید و نگرانی درباره تنشزدایی جستهو گریخته است. اصولاً واضح و روشن نیست که آیا جنگ تجاری آمریکا و چین برای جهان منافع و مزایایی دارد یا خیر. با این وجود، این ممکن است که اکثر محققان نشان دهند که تنشهای تجاری زمینهای را برای بهبود رشد و ثبات اقتصادی برای آمریکاییها فراهم کرده است.
جالب آن است که ما شاهد بودیم سهام بازارهای نوظهور در بیشتر سالهای معاصر به سادگی تحت تأثیر جنگ تجاری آمریکا و چین قرار نمیگیرند. این در حالی است که جنگ تجاری تنها در یکی از چندین فاکتور منفی اقتصادی است که در این موج به وجود آمده است. طوفان Economic و بحران؛ ملایمت در تعرفههایی که همچنان بالاتر از رقم قبل از جنگ است؛ این همه تنشهایی است که بر آنها باید جانشین مشکل و بحران اقتصادی واقع شد.
همچنین آنها میگویند «جنبه مثبتی دارد» ما این جنبه مثبتی را میتوانیم نسبت به کاهش تعرفههای بخشی از تجارت نیز در ایران و قصد مقابله با این روندها را دارا باشیم.
کشش تعرفه به بازارهای نوظهور
عدهای از اندیشمندان تجارت سنتی و تجارت نوین نشان میدهند که جنگ تجاری و افزایش تعرفهها سبب میشود تعامل اقتصادی بین شواهد و تجارب اقتصادی متنوع قابل توجه شود. به این در اختصاص شیوههایی برای مقابله با خطرات تجارتی دیگری از ضروریات جنگهای تجاری است. حال آنکه عدهای از آنها میگویند اگر جنگ تجاری آمریکا و چین به تعطل و اشکال برخورد کند، این خواهند توانست «ابعاد آن را خنثی کنند» و به این خطر دائمی بنشینند که مقابله با جنگ تجاری امریکا-چین را میتوانند خود به سود خود کند.