در بودجهی پیشنهادی وزارت دفاع آمریکا برای سال مالی ۲۰۲۶، تمرکز اصلی بر پیشبرد جنگندهی نسل ششم F-47 قرار گرفته و برنامهی ساخت جنگندهی ناونشین نسل بعدی نیروی دریایی با نام F/A-XX عملاً به حاشیه رانده شده است.
مقامهای آمریکایی دلیل اصلی تصمیمشان را ناتوانی زیرساخت صنعتی آن کشور در توسعهی همزمان دو جنگندهی پیشرفتهی پنهانکار اعلام کردند. قرار است تحویل جنگندههای F-35 کاهش یابد تا منابع موجود به ارتقاء ناوگان فعلی و تأمین قطعات یدکی اختصاص داده شود.
یک مقام ارشد نظامی در جلسهای با رسانهها اعلام کرد که F-47، نخستین جنگندهی سرنشیندار نسل ششم، با بودجهی ۳٫۵ میلیارد دلاری طبق تصمیم دونالد ترامپ وارد مرحلهی توسعهی کامل توسط بوئینگ شده و بودجهی پروژهی F/A-XX به ۷۴ میلیون دلار محدود شده است.
بوئینگ و نورثروپ گرومن برای پروژهی F/A-XX در رقابت بودند؛ اما لاکهید مارتین از اواخر سال گذشته از رقابت کنار گذاشته شد. از آن زمان تاکنون، برنامهی F/A-XX عملاً در وضعیت بلاتکلیفی قرار دارد. گفته میشود پنتاگون میخواهد ۵۰۰ میلیون دلار از بودجهی F/A-XX را به F-47 اختصاص دهد.
پرسشهایی دربارهی احتمال ساخت نسخهی دریایی F-47 مطرح شده که مقامهای پنتاگون آن را «در دست بررسی» اعلام کردهاند. تفاوت طراحی میان جنگندههای زمینی و ناونشین، مثل تجربهی متفاوت میان F-35A و F-35C، چالشهایی جدی برای چنین گزینهای ایجاد میکند.
خرید F-35 برای نهادهای نظامی از ۷۴ به ۴۷ فروند محدود خواهد شد. بیشترین کاهش مربوط به نسخهی F-35A نیروی هوایی است که با هدف حفظ نرخ تولید حداقلی، تسریع در اجرای بستهی ارتقاء Block 4 و تخصیص حدود یک میلیارد دلار برای قطعات یدکی انجام میشود.
کمبود قطعات یدکی و مشکلات زنجیرهی تأمین، از عوامل اصلی پایینبودن نرخ آمادگی عملیاتی F-35 در سالهای اخیر بودهاند.
مقالههای مرتبط
در بودجهی ۲۰۲۶ سه میلیارد دلار برای خرید جنگندههای F-15EX نیروی هوایی در نظر گرفته شده تا شمار این ناوگان از ۹۸ به ۱۲۹ فروند برسد. برنامهی هواگردهای بدونسرنشین رزمی CCA با بودجهی ۸۷۰ میلیون دلاری پیگیری میشود.
دولت آمریکا تأکید دارد که هدف نهایی دستیابی به توانمندی نسل ششم در همهی حوزهها است؛ اما فعلاً F-47 تنها مسیر برای تحقق این هدف محسوب میشود. اجرای همهی برنامههای یادشده منوط به تصویب بودجه از سوی کنگره است. کنگره پیشتر بودجهی F/A-XX را کاهش داده بود.
source