مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گفت‌وگو با یک رسانه لهستانی ضمن تأکید بر اینکه هیچ سند معتبری درباره دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای وجود ندارد، بر لزوم حل‌وفصل دیپلماتیک موضوع هسته ای ایران تاکید کرد.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو رافائل گروسی در گفت‌وگو با پایگاه خبری ژچپوسپولیتا، ادعاهای پادمانی سیاسی درباره برنامه صلح آمیز هسته‌ای ایران را بار دیگر تکرار کرد و گفت: «در گزارشی که ما پیش از آغاز جنگ دوازده‌روزه تهیه کرده بودیم، هشدار دادیم که ایران درباره بسیاری از فعالیت‌های مرتبط با برنامه هسته‌ای خود اطلاع‌رسانی نمی‌کند. اما هم‌زمان تأکید کردیم که هیچ مدرک معتبری در اختیار نداریم که نشان دهد ایران هم‌اکنون سلاح هسته‌ای دارد.»

وی درباره ادعای نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی مبنی بر اینکه ساخت بمب اتمی توسط ایران فقط مسئله چند هفته بوده است، افزود: «اینکه ایران ممکن است سلاح هسته‌ای داشته باشد و اینکه واقعاً آن را دارد، دو موضوع کاملاً متفاوت‌اند. داده‌هایی که ما منتشر کردیم، در واقع حساس بودند، چون نشان‌دهنده‌ یک نوع پتانسیل برای ساخت بمب اتمی بودند. اما این به‌هیچ‌وجه به این معنا نیست که این پتانسیل الزاماً مورد استفاده قرار می‌گیرد.»

مدیرکل آژانس عنوان کرد: «وظیفه‌ ما تعیین و اعلام واقعیت‌هاست. اینکه رهبران کشورها چطور آن را تفسیر می‌کنند، به خودشان مربوط است. نمی‌خواهم آن را قضاوت کنم. من دیپلمات هستم، طرفدار صلح‌ام. باور دارم که همیشه راه‌حل، مذاکره است. ولی این اتفاق نیفتاد.»

وی در پاسخ به این پرسش که اگر ایران قصد ساخت بمب داشت، با توجه به ظرفیت پیش از جنگ، چقدر زمان لازم بود، توضیح داد: «اول اینکه ایرانی‌ها باید اورانیوم غنی‌شده را به فلز تبدیل می‌کردند، که هنوز شروع نکرده‌اند. دوم اینکه باید مجموعه‌ای از سامانه‌های پیچیده مثل چاشنی انفجار را بسازند که هم‌زمان باید به‌قدر کافی کوچک باشند تا در کلاهک هسته‌ای جا بگیرند. به همین دلیل است که کشورهایی که سلاح هسته‌ای ساخته‌اند، همیشه آن را آزمایش کرده‌اند.»

گروسی سپس ادعا کرد: «من نگرانی‌های (رژیم) اسرائیل درباره امنیت خودش را درک می‌کنم. ولی وظیفه‌ من هم این است که نگرانی‌های ایران را بفهمم. اتفاقی که افتاده، دیگر تغییر نمی‌کند. تنها کاری که حالا می‌توانیم بکنیم این است که تلاش کنیم آینده کمی بهتر باشد.»

وی در ادامه تأکید کرد: «نباید فراموش کنیم که ایران کشوری بزرگ با اقتصادی قابل‌توجه، ظرفیت صنعتی مهم و توانایی‌های فنی زیاد است. این چیزها را نمی‌توان با ابزار نظامی از بین برد.»

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی افزود: «تنها از طریق توافقی جامع می‌توان این (موضوع هسته‌ای ایران) را حل کرد، توافقی که همه‌ مسائل کلیدی را در بر بگیرد و به‌ویژه شامل یک نظام نظارتی بسیار سخت‌گیرانه باشد. در اسرائیل، آمریکا و جاهای دیگر ممکن است نسبت به این موضوع تردید وجود داشته باشد، اما من همیشه گفته‌ام که اگر چنین نظارتی برقرار باشد، ایرانی‌ها به‌شدت سخت می‌توانند بمب هسته‌ای تولید کنند بدون اینکه بازرسان متوجه شوند.»

وی با تاکید بر اهمیت روند دیپلماسی در موضوع ایران، افزود: «باید سخت تلاش کنیم تا همراه با آمریکا، فرانسه، آلمان، انگلیس، چین و البته روسیه، به یک راه‌حل بلندمدت برای موضوع ایران برسیم.»

 برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران طی سال‌های گذشته همواره تحت فشارهای سیاسی و اتهامات بی‌اساس کشورهای غربی قرار داشته است. پیش از توافق هسته‌ای (برجام)، این کشورها تلاش کردند با امنیتی‌سازی موضوع هسته‌ای ایران، مسیر تحریم و تهدید نظامی را در پیش گیرند؛ اما با بسته شدن پرونده ابعاد احتمالی نظامی (PMD) در سال ۱۳۹۴، این ادعاها بی‌اساس شناخته شد.

ایران پس از امضای برجام به‌طور کامل به تعهدات خود پایبند ماند، ولی در سال ۱۳۹۷ دولت آمریکا به‌صورت یکجانبه از توافق خارج شد و کشورهای اروپایی نیز نتوانستند به تعهدات خود عمل کنند. در پی این رفتارها، ایران در چارچوب مفاد برجام، اقدام به کاهش مرحله‌به‌مرحله تعهدات خود کرد و بارها تأکید نمود که این اقدامات برگشت‌پذیر است و در صورت اجرای کامل تعهدات از سوی طرف‌های مقابل، ایران نیز به تعهدات باز خواهد گشت.

اوایل امسال، دور جدیدی از مذاکرات میان ایران و آمریکا با میانجیگری عمان، در مسقط و رم برگزار شد که پنج دور گفت‌وگو را دربر گرفت. با وجود ارزیابی مثبت طرف آمریکایی از روند مذاکرات، حمله نظامی رژیم صهیونیستی به تأسیسات هسته‌ای ایران، مسیر گفت‌وگوها را با اختلال جدی مواجه کرد.

جمهوری اسلامی ایران در مواضع رسمی خود بارها تأکید کرده است که به دیپلماسی متعهد است و آمادگی دارد برای رسیدن به توافقی منصفانه، پایدار و قابل اتکا که لغو واقعی تحریم‌ها را به‌همراه داشته باشد، در مذاکرات بر اساس احترام متقابل شرکت کند.

source

توسط mohtavaclick.ir