دیدار عصر پنجشنبه سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه و مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا در کوالالامپور و رایزنی درباره مساله ایران در این قالب قابل ارزیابی است. البته مسکو چندی است که تلاش میکند نقش پررنگی را در کاهش تنشها بین ایران و آمریکا و کمرنگ شدن خطر دوباره جنگ ایفا کند. درحالیکه یکی از محورهای مهم گفتوگوی وزرای خارجه روسیه و آمریکا بحث ایران بوده، روبیو گفتوگوی خود با لاوروف را «صریح» و «مهم» توصیف کرد.
طبق گزارش خبرگزاری روسی «ریانووستی»، وزارت امور خارجه روسیه درباره دیدار دو وزیر خارجه نوشت: «روبیو و لاوروف بهتفصیل در مورد حلوفصل مساله اوکراین و همچنین وضعیت پیرامون ایران و سوریه گفتوگو کردند.» پیشتر، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، اعلام کرده بود که روسیه پیشنهاد داده است اورانیوم غنیشده مازاد از ایران را به منظور فرآوری و بازگرداندن برای استفاده در نیروگاههای هستهای خارج کند. از این زاویه است که اهمیت این دیدار دوچندان است، چرا که مسکو از مدتها قبل بهعنوان یکی از اصلیترین مکانهایی نام برده میشد که میتواند اورانیوم ایران طی یک توافق متوازن، در آنجا نگهداری شود.
در همین ارتباط معاون وزیر امور خارجه روسیه اعلام کرد که ایران، آژانس بینالمللی انرژی اتمی و آمریکا پیشنهاد مسکو برای خارج کردن اورانیوم غنیشده مازاد ایران به منظور فرآوری و تبدیل آن به سوخت موردنیاز رآکتور را دریافت کردهاند، اگرچه هنوز جزئیات آن مورد بحث قرار نگرفته است. به گزارش «ایسنا»، سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه، در گفتوگویی بیان کرد که ایران، آمریکا و آژانس بینالمللی انرژی اتمی پیشنهاد روسیه برای خارج کردن اورانیوم غنیشده مازاد از این کشور را دریافت کردهاند و مورد توجه آنها قرار گرفته است، اما به این موضوع هنوز با جزئیات پرداخته نشده است.
خبرگزاری ریانووستی گزارش داد که معاون وزیر امور خاجه روسیه در گفتوگویی با ریانووستی اعلام کرد: این پیشنهاد را به هر دو طرف ایرانی و آمریکایی منتقل کردهایم و آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز از آن مطلع است. هدف آن حل دو مشکل به صورت همزمان است؛ یکی مربوط به این است که طرف ایرانی، همانطور که میدانیم، اصرار جدی بر حفظ حق انجام دادن غنیسازی در خاک خود دارد. از سوی دیگر، میبینیم که مخالفان تهران نگرانی زیادی درباره انباشت اورانیوم غنیشده در سطحی بالاتر از حد معمول مورد استفاده برای ساخت سوخت رآکتورهای هستهای در خاک این کشور ابراز میکنند.
ریابکوف خاطرنشان کرد اگر روسیه بتواند این مواد را صادر کرده و کارهای لازم را روی آن برای تولید سوخت انجام دهد یا آن را به یک محصول تجاری قابل فروش تبدیل کند آنگاه هر دو مشکل بهطور موثر حل خواهند شد. او افزود: هنوز مشخص نیست گفتوگوها چگونه پیش خواهد رفت – البته اگر اصلا ادامه بیابد – و در چه چارچوبی انجام خواهد شد. هنوز به جزئیات اینگونه اقدامات عملی نرسیدهایم. اما همه طرفهای ذینفع این پیشنهاد را دریافت کردند و شاید بتوان گفت آن را بازتابی از جدیت تلاشها و نیات ما در این زمینه دانستند.
شروط تهران
اظهارات مقامات کرملین بهعنوان نشانهای از یک تحول در حال وقوع در شرایطی است که رئیسجمهور ایران پیشتر در گفتوگو با رئیس شورای اروپا شرط هرگونه همکاری جدید با آژانس را عدمتعرض و تجاوز جدید به ایران خوانده است.
مسعود پزشکیان در تماس تلفنی شامگاه چهارشنبه آنتونیو کوستا، رئیس شورای اروپا، با اشاره به سابقه همکاریهای گسترده و مبتنی بر اصول میان ایران و آژانس در سالهای گذشته، گفت که ادامه این همکاریها، مشروط به اصلاح رفتارهای دوگانه در قبال پرونده هستهای ایران است. تکرار هرگونه تجاوزی نیز با پاسخی قاطعتر و پشیمانکنندهتر مواجه خواهد شد.
رئیسجمهور در پاسخ به نگرانی رئیس شورای اروپا درباره توقف همکاری ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی، بر پایبندی ایران به اصول گفتوگو، دیپلماسی، احترام متقابل و چارچوبهای حقوق بینالملل تاکید کرد و مصوبه اخیر مجلس شورای اسلامی را واکنشی به رفتارهای جانبدارانه و غیرحرفهای مدیرکل آژانس انرژی اتمی دانست.
پزشکیان افزود: «عدمرعایت اصل بیطرفی در ارائه گزارشها، چشمپوشی از حمله آشکار به تاسیسات هستهای کشورمان و سکوت در برابر نقض قوانین بینالمللی، از جمله مصادیقی است که جایگاه و اعتبار آژانس را با تردید مواجه میکند و منجر به تصویب چنین قانونی در مجلس شورای اسلامی شده است. طبعا یکی از انتظارات کشورها در قبال عضویت در نهادهای بینالمللی نظیر آژانس انرژی اتمی، بهرهمندی متوازن از حمایتها و مزایای عضویت در آنهاست؛ در غیر این صورت، عضویت یا عدمعضویت در این نهادها، فاقد ارزش و توجیه خواهد بود.»
در این گفتوگوی تلفنی، آنتونیو کوستا با اشاره به تمایل اتحادیه اروپا به یافتن راهحلهای دیپلماتیک برای حل مسائل موجود و گسترش همکاری با جمهوری اسلامی ایران، گفت: «با جنابعالی کاملا موافقم که سازمانهای بینالمللی باید از هرگونه استاندارد دوگانه اجتناب کنند. اتحادیه اروپا احترام عمیقی برای تاریخ، تمدن و فرهنگ ملت ایران قائل است و آمادگی کامل برای گفتوگو و همکاری دارد.»
عراقچی: جزئیات غنیسازی قابل مذاکره است
همزمان وزیر خارجه ایران در گفتوگو با یک نشریه فرانسوی درباره بحث غنیسازی در ایران تاکید کرد که اصل غنیسازی هم حق و هم نیاز ایران است، اما این جزئیات را میتوان در یک توافق متعادل، متقابل و تضمینشده مذاکره کرد. سیدعباس عراقچی، در گفتوگو با نشریه فرانسوی «لوموند»، شروط تهران برای هرگونه مذاکره تازه با آمریکا را اعلام کرد.
عراقچی تاکید کرد: «ایران همچنان پذیرای گفتوگو با واشنگتن در مورد مساله هستهای است، مشروط بر اینکه ایالات متحده ضمانتهایی در برابر هرگونه حمله ارائه دهد، به احترام متقابل پایبند باشد و اشتباهات را به رسمیت بشناسد.» وزیر امور خارجه ایران همچنین با توصیف توانمندی موشکی ایران بهعنوان «قدرت دفاعی و بازدارندگی» هرگونه مذاکره درباره این موضوع را رد کرده است.
عراقچی با اشاره به اینکه «دیپلماسی یک خیابان دوطرفه است»، افزود: «این ایالات متحده بود که مذاکرات را متوقف کرد تا به حمله نظامی روی آورد. بنابراین ضروری است که مسوولیت اشتباهات به رسمیت شناخته شود و نشانه روشنی از تغییر در رفتار مشاهده شود. ما باید اطمینان حاصل کنیم که در بحبوحه مذاکرات، ایالات متحده در آینده حمله نظامی انجام نخواهد داد.» وزیر امور خارجه ایران در پاسخ به سوالی درباره زمان بعدی مذاکرات با آمریکا تصریح کرد: «درحالحاضر، تبادلات دیپلماتیک از طریق برخی کشورهای دوست یا میانجی در حال انجام است.»
او در پاسخ به سوالی درباره ایده ایجاد یک کنسرسیوم بین ایران و دیگر کشورهای منطقه برای «ایجاد یک برنامه هستهای غیرنظامی» تاکید کرد: «تنها شرط ما این است که حقوق و منافع مردم ایران نادیده گرفته نشود. ایران بارها اعلام کرده است که آماده است برای توسعه فناوری هستهای صلحآمیز خود با هر کشور مسوول، بهویژه همسایگان خود، وارد گفتوگو و همکاری شود.» عراقچی همچنین در پاسخ به سوالی ادعایی درباره آمادگی ایران برای محدودسازی برنامه غنیسازی اورانیوم خود تاکید کرد: «ما غنیسازی اورانیوم را براساس حقوق خود تحت پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای پیش میبریم و همیشه گفتهایم که هیچ قصد نظامی نداریم.»
وزیر امور خارجه ایران تصریح کرد: «سطح غنیسازی براساس نیازهای ایران تعیین میشود. در چارچوب برجام، ما سطحی را در یک رقم واحد تعیین کردهایم. سپس، با توجه به اینکه کشور فروشنده، آرژانتین، به تعهدات خود در مورد راکتور تحقیقاتی تهران که برای تولید دارو و رادیودارو استفاده میشود، عمل نکرده است، غنیسازی ۲۰درصد را تکمیل کردیم، اما فقط برای این کاربرد. سپس به ۶۰درصد رسیدیم تا نشان دهیم که تهدید و فشار راهحل نیستند.»
دیدار لاوروف با همتای چینی
همزمان با این تحولات و در راستای فعال شدن دیپلماتیک مسکو در میانه تنشها، وزارت امور خارجه چین نیز از دیدار میان وانگ یی، وزیر امور خارجه چین، و وزیر امور خارجه روسیه در کوالالامپور خبر داد. طبق گزارش خبرگزاری رویترز، وزیر خارجه چین در این دیدار به همتای روس خود گفت: «چین و روسیه باید برای یافتن یک راهحل دیپلماتیک برای مساله هستهای ایران تلاش کنند.»
از دیگر سو امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه و کر استارمر، نخستوزیر انگلیس در بیانیهای مشترک پس از سیوهفتمین نشست رهبران این کشور در لندن که در آن موضع دو طرف درباره مسائلی از جمله همکاری دوجانبه، دفاع و امنیت اروپا و مناقشات منطقهای و فرامنطقهای اعلام شده، بیان کردند که به همراه آلمان در چارچوب تروئیکای اروپا به تلاش برای دستیابی به یک توافق درباره برنامه هستهای ایران ادامه خواهند داد که دربرگیرنده منافع امنیتی مشترک این شرکای اروپایی باشد.
source