بندر لنگه یکی از شهرستان‌های استان هرمزگان و از پربازدیدترین بندر های جنوب ایران است که در مجاورت جزایر قشم، تنب بزرگ، تنب کوچک، بوموسی، کیش و لاوان قرار دارد. این بندر با شهرستان‌های خمیر، پارسیان و بستک در استان هرمزگان همسایه است. بندر لنگه از سمت جنوب به آب‌های آزاد خلیج فارس می‌رسد و کمترین فاصله را با شهرهای دبی و ابوظبی در امارات متحده عربی دارد.

وسعت بندر لنگه

شهرستان بندر لنگه با داشتن ۵ شهر و ۸ دهستان، مساحتی حدود ۷۷۰۰ کیلومتر مربع را شامل می‌شود. مساحت شهر بندر لنگه که مرکز این شهرستان است نیز به ۱۵ کیلومتر مربع می‌رسد. شاید تصور آن راحت‌تر باشد اگر در نظر بگیرید که ۱۱/۵درصد از مساحت هرمزگان، متعلق به بندر لنگه است!

بندر لنگه دارای اقلیم گرم و مرطوب است. اما هرچه از خلیج فارس دور شویم و به سمت قسمت‌های شمالی این بندر برویم، هوا خشک‌تر می‌شود. اما به طور کلی رطوبت شهرستان بندر لنگه در تاستان حتی به ۱۰۰درصد می‌رسد و در زمستان ۵۰ تا ۶۰درصد است.

میانگین دمای این شهرستان در تابستان حدود ۴۲ درجه سانتی‌گراد است و در زمستان به ۱۰ درجه سانتی گراد می‌رسد. به طور کلی میانگین دمای بندر لنگه در سال ۲۶ درجه سانتی‌گراد است.

اگرچه آب و هوای بندر لنگه گرم و مرطوب محسوب می‌شود؛ اما به علت مجاورت با دریا همواره در معرض وزش شدید باد است. میزان بارندگی در بندر لنگه متغیر است و احتمال وقوع بارش‌های شدید و رگباری در تمام فصول در آن وجود دارد.

پوشش گیاهی بندر لنگه به دلیل آب‌وهوای گرم و شرجی، درختان گرمسیری از قبیل نخل و کنار، کهور، جمبو، سمر، سلم و کور را شامل می‌شود. در این منطقه گیاهان مقاوم به شوری و گرما مانند ریش بز، سیاه شور، قلیا، اسفناج کوهی و مسواک نیز می‌رویند. بندر لنگه به طور رویشگاه طبیعی رویشگاه گیاهان دارویی مانند آویشن، آنغوزه و بابونه است؛ اما کشت این گیاهان هم در این شهرستان انجام می‌شود.

عمده پوشش جانوری شهرستان بندر لنگه را آبزیان، انواع ماهی، میگو و لاکپشت‌های این منطقه ساحلی شامل می‌شود. با این وجود پرندگان ساحلی مانند حواصیل، مرغ دریایی، پرستوی دریایی و عقاب دریایی نیز در این بندر زندگی‌ می‌کنند. شاهین، فیروزکان، مرغ قصاب، شاهین موش‌خوار، زردپره، پری شاهرخ، غراب گردن قهوه‌ای و بلبل گوش سفید، آهوی جبیر، خفاش میوه‌خوار و مار جعرفی از دیگر جانوران خشکی‌زی سواحل و جزایر بندر لنگه هستند.

مردم بندر لنگه از تبار اچمی هستند و با گویش اچمی صحبت می‌کنند. گویش اچمی که به آن زبان لارستانی یا زبان خودمونی هم می‌گویند، زبان رایج ساکنان منطقه غرب استان هرمزگان، جنوب فارس و شرق استان بوشهر است. اچمی از گویش‌های باقی مانده از زبان پهلوی است و یکی از هفت ریشه اصلی زبان فارسی کنونی به شمار می‌رود. این گویش لهجه‌های فراوانی دارد و به خاطر رخدادهای تاریخی و معاشرت‌های زیاد با اقوام مهاجر، واژه‌هایی از زبان‌های هندی، انگلیسی، پرتغالی و عربی دارد.جمعیت بندر لنگه طبق گزارشات آخرین سرشماری انجام شده در سال ۱۳۹۵ شمسی، حدود ۳۰۵۰۰ نفر است. البته این بندر مهاجرپذیر است و علاوه بر فارسی‌زبانان، در آن اقوام عرب، هندی و افغان نیز زندگی می‌کنند. اغلب مردم بند لنگه پیرو دین اسلام و از اهل سنت شافعی هستند. تعدادی از شیعیان نیز در این شهرستان زندگی می‌کنند و نماز جمعه و مناسبت‌های دینی پیروان هر دو مذهب در شهرستان بندر لنگه برگزار می‌شود.

معروف‌ترین غذای محلی بندر لنگه گوبولی مرغ است که با گوشت یا میگو هم طبخ می‌شود و از هند وارد ایران شده است. غذای گوبولی با ادویه خاصی طعم‌دار می‌شود و مردم محلی معمولاً آن را در جشن‌ها و مراسم‌های محلی طبخ می‌کنند. غذاها و خوراکی‌های بندر لنگه که پیشنهاد می‌کنیم در رستوران‌ها تست کنید را در لیست زیر ببینید:

  • مهیاوه
  • ماهی برشته
  • هواری ماهی
  • گوبولی گوشت
  • سوراغ
  • نان رگاگ
  • چمچمو
  • بلالیط
  • نان شل شلی
  • پکاره
  • شوربا
  • قلیه ماهی
  • مجبوس
  • هریسه

نان رگاگ، نان شل شلی، چمچو، نان گپکی، نان فلزی، لگیمات، حلاوی و خم فروش هم از نان‌ها و شیرینی‌های محلی بندر لنگه هستند.

آب‌و‌هوای بندر لنگه گرم و شرجی است و تحمل چنین آب و هوایی در تابستان برای افراد غیر بومی دشوار است؛ به همین بهتر است در نیمه دوم سال که میانگین دمای هوا حدود ۱۰ درجه است به این شهرستان سفر کنید. البته اگر توان تحمل هوای شرجی را داشته باشید می‌توانید از شنا، ماهیگیری و قایق‌سواری در فصل تابستان لذت ببرید. از اواسط پاییز تا پایان زمستان آب‌وهوای بندر لنگه خنک‌ترین حالت را دارد و بهترین ماه‌های سال برای سفر به بندر لنگه ماه‌های دی و بهمن هستند.

شهرستان بندر لنگه دارای ۸ دهستان و ۵ شهر است که سه تا از این شهرها بندری است، یکی ماهیت جزیره‌ای دارد و دیگری در شمال شهرستان واقع شده‌است. بندر آفتاب، بندر حسینه، بندر شناس و بندر طاحونه هم از بنادر روستایی بندر لنگه هستند که اهمیت گردشگری بالایی ندارند؛ اما صیادی، تجارت‌وحمل و نقل در آن‌ها رونق دارد. در ادامه به معرفی شهرها و روستاهای مهم بندر لنگه می‌پردازیم.مرکز شهرستان بندر لنگه است که در جنوبی‌ترین نقطه شهرستان قرار گرفته و کم‌ترین فاصله را با دریا دارد. بندر لنگه اهمیت تجاری و ترانزیتی بالایی دارد و بخش زیادی از حمل‌و‌نقل‌های دریایی کشور از طریق این شهر انجام می‌شود.

لینک کوتاه : https://ofoghnews.ir/?p=450782

source

توسط mohtavaclick.ir