دولت جدید سوریه که همه فکر میکردند چون بهتازگی به آمریکاییهای منطقه متصل شده است و همچنین مورد حمایت عربستان و ترکیه است هرگز وارد جنگی با اسرائیل نخواهد شد ولی حالا تحلیلگران منطقهای معتقدند ابومحمد الجولانی، رئیسجمهور سوریه در حال نرمش با غربیها است و بسیاری از این حملات با برنامهریزی بوده است. در ادامه این گزارش به آخرین تحولات غرب آسیا خواهیم پرداخت.
ادامه جنگ در شمال اراضی اشغالی
جنگ اما همچنان وجود دارد و بنا بر اطلاعات منابع محلی روز گذشته جنگندههای اسرائیلی در حریم هوایی جنوب سوریه حضور دارند و همچنین تعداد زیادی از پهپادهای اسرائیلی در جنوب سوریه به پرواز درآمدند. به گفته منابع محلی در سوریه جنگندههای رژیم صهیونیستی گروهی از افراد مسلح عشایر را در جاده تدمر- حمص هدف قرار دادند. بنابر آخرین گزارشهای منتشر شده جنوب سوریه، بهویژه استان السویدا، اخیرا شاهد درگیریهای سنگین میان ارتش سوریه و برخی گروههای مسلح بوده و اسرائیل بارها به بهانه حمایت از اقلیت دروزی در آن منطقه دخالت نظامی کرده است. همچنین باید اضافه کنیم که اسرائیل در ادامه تجاوزات خود به سوریه، بامداد صبح جمعه حملات جدیدی را به شهر حمص انجام داد و به دنبال وقوع این حملات، دفتر کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل، در بیانیهای «وقوع اعدامهای میدانی، آدمربایی، تخریب اموال شخصی و غارت منازل» را در شهر سویدا در جنوب سوریه تایید کرد.
بهدنبال جنگ با اسرائیل نیستیم
بعد از فشارها و حملات برنامهریزی شده اسرائیل به مواضعی در دمشق که البته ترکیه از آن خبر داشت رئیسجمهور سوریه تصمیم به نوعی عقبنشینی گرفته است و حالا میگوید بهدنبال جنگ با اسرائیل نیست. الجولانی در این مورد میگوید: «تصمیم گرفتیم امنیت سویدا را بهبرخی از گروههای محلی و مشایخ آنجا واگذار کنیم. ما میان دو گزینه جنگ با اسرائیل و دادن فرصت به مشایخ دروز برای دستیابی به توافق، حفاظت از کشور را برگزیدیم. اسرائیل از زمان سقوط نظام گذشته تلاش میکند که سوریه را به عرصه درگیری و تفرقه تبدیل کند. سوریه مکان اجرای طمعورزیهای دیگران نیست و ما شوکت سوریه را احیا خواهیم کرد و باید منفعت کشور بر همه چیز ترجیح داده شود. اگر میانجیگری آمریکا، ترکیه و کشورهای عربی نبود، اسرائیل تلاشها برای استقرار امنیت در سویدا را به شکست میکشاند. ما از جنگ نمیترسیم اما مصلحت ملت را بر هرج و مرج ترجیح دادیم و گزینه ایدهآل ما حفظ وحدت و یکپارچگی کشور بود. بر مجازات کسانی که به هموطنان دروز اهانت و بدرفتاری کردند تاکید داریم و این هموطنان مورد حمایت حکومت هستند.»
انفعال معنادار ترکیه
ارزیابی مواضع ترکیه درباره حملات رژیم اسرائیل به سوریه، نشان دهنده نوعی تقسیم کار است. به این معنی که ظاهراً رجب طیب اردوغان در مقام رئیسجمهور و رهبر حزب عدالت و توسعه، برای اتخاذ یک موضع قاطعانه در برابر نتانیاهو ملاحظات خاصی دارد. ولی به منظور پاسخ دادن به افکار عمومی محافظهکاران در داخل ترکیه و همچنین با هدف مدیریت تبلیغات رسانهای در جهان اسلام، از پارلمان خواسته تا درباره این موضوع، واکنش محدودی داشته باشد. به همین خاطر، نعمان کورتولموش از افراد نزدیک به اردوغان و رئیس پارلمان، یک طرح پیشنهادی را به نمایندگان پارلمان ارائه داد. این طرح، حملات رژیم صهیونیستی علیه دمشق، را «نفرتانگیز» توصیف کرده و آن را محکوم کرده است. در این متن تأکید شده که «ترکیه در کنار مردم سوریه ایستاده و این حملات غیرقابل قبول» است. هاکان فیدان، وزیر امور خارجه و رئیس پیشین سرویس اطلاعاتی میت ترکیه، به عنوان یکی از معماران اصلی طرحی شناخته میشود که منجر به قدرت گرفتن احمد الشرع و هیأت التحریر الشام در دمشق شد. اقدامات فیدان نشان داده که او در حال حاضر، نوعی از نمایش دیپلماتیک دوسویه را پیش میبرد تا از یک سو، ترکیه را به عنوان حامی مردم غزه در جهان نشان دهد و از دیگر سو، در پشت پرده با همراهی آمریکا، قطر و دیگران، نتانیاهو را برای توقف حملات، قانع کند.
نسخه صلح اسرائیل برای منطقه
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی روز گذشته با ادعایی جدید گفت: «ما منطقه جولان تا جبلالدروز را منطقه خالی از سلاح تعیین کردهایم. نظام دمشق دو خط قرمز ما را نقض کرده است؛ یکی ورود به منطقه غیرنظامی و دیگری هدف قرار دادن دروزیها. توافق آتشبس در السویدا و عقبنشینی نیروهای سوری، نتیجه عملیات قاطع و ضربات ما بود. این آتشبس از طریق قدرت نه درخواست و خواهش حاصل شد. ما این سیاست را ادامه خواهیم داد. هیچ نیروی سوری در جنوب دمشق حضور نخواهد داشت. هیچ آسیبی به دروزیها نخواهد رسید. اجازه نخواهیم داد ارتش سوریه وارد جنوب دمشق شود یا به دروزیها حمله کند. دستور دادم نیروی هوایی دیروز ضربات سنگینی وارد کند و وزارت دفاع سوریه را نیز به فهرست اهداف اضافه کردم.»
آخرین تماسها با ریاض
از ابتدای رویکار آمد هیات تحریر شام در سوریه ریاض یکی از حامیان اصلی آنها محسوب میشود و حتی بین دمشق و واشینگتن نقش میانجی را ایفا کرد. در پی تحولات پرشتاب در سوریه، سرکرده هیات تحریرالشام که خود را رئیس دولت موقت سوریه میخواند در تماسی تلفنی با ولیعهد عربستان سعودی درباره آخرین تحولات سیاسی و امنیتی این کشور گفتوگو کرد. در این تماس، محمد بنسلمان، ولیعهد عربستان سعودی با استقبال از اقدامات و ترتیبات اعلامشده از سوی دمشق برای مهار تنشهای داخلی، بر اعتماد عربستان به توان دولت سوریه در بازگرداندن ثبات، حفظ وحدت ملی و مقابله با فتنههای داخلی تاکید کرد. محمد بنسلمان ضمن تمجید از تلاشهای الجولانی برای ادامه روند اصلاحات و بازسازی در سوریه، اظهار داشت: «حفظ تمامیت ارضی، انسجام ملی، و ایستادگی در برابر هرگونه فتنهافکنی داخلی اولویت ما در حمایت از سوریه است.» وی همچنین بر پایبندی ریاض به حمایت از سوریه در مسیر توسعه، ثبات و بازسازی تأکید کرده و بار دیگر حملات مکرر رژیم صهیونیستی به خاک سوریه را به شدت محکوم کرد. ولیعهد عربستان در ادامه خواستار مقابله جامعه جهانی با هرگونه مداخله خارجی در امور داخلی سوریه شد.
source