به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، این روزها پیگیری تحولات سوریه، باز هم به یکی از مهمترین موضوعات جراید و رسانه‌های ترکیه تبدیل شده است. بسیاری از روزنامه‌های چاپ آنکارا، سخنان هاکان فیدان وزیر امور خارجه ترکیه را به‌شکل گسترده‌ای بازتاب دادند. او یک بار دیگر شبه‌نظامیان کُرد «قسد» را تهدید به مقابله نظامی کرده و از آنان خواسته است در ارتش سوریه ادغان شوند.

در همین حال، دولت باغچلی رهبر حزب حرکت ملی‌گرا و شریک سیاسی اردوغان، به این اشاره کرده است که مذاکرات صلح بین دولت و پ.ک.ک. با مانعی جدی روبه‌رو شده که همانا عدم پایبندی مظلوم عبدی فرمانده شبه‌نظامیان «قسد» برای ادغام در ارتش تحت امر جولانی یا احمد الشرع است.

اما همزمان با این موضوعات، برخی از تحلیلگران قدیمی ترکیه به مسائل دیگری درباره حملات رژیم صهیونیستی به سوریه اشاره کردند و یک بار دیگر، از نقش پیچیده و موذیانه آمریکا یاد کردند.

کشور ترکیه , ادلب | اِدلب , کشور سوریه ,
احمد خاقان سردبیر روزنامه حریت و از نویسندگان نزدیک به شخص اردوغان نوشته است: «تام باراک سفیر آمریکا در آنکارا و نماینده ویژه ترامپ در پرونده سوریه، آن‌قدر زیبا صحبت می‌کند و درباره ترکیه حُسن نظر دارد که آدم را دچار شک و شبهه می‌کند، ممکن نیست و نباید یک دیپلمات آمریکایی تا این اندازه با ترکیه خوب باشد، این باورکردنی نیست».

خاقان در این بیان کنایی، به این موضوع اشاره کرده است که در بخش آشکار صحنه، تام باراک به‌خاطر حمایت از ترکیه و حمایت از تمامیت ارضی سوریه، از سوی مقامات صهیونیستی مورد غضب قرار گرفته و منفور است، اما چنین چیزی واقعیت ندارد و نوعی توافق پشت صحنه در جریان است.

آیا آمریکا ترکیه را فریب داد؟

طی ماه‌های گذشته، رسانه‌های ترکیه همواره به‌شکل مستقیم، به این اشاره کرده‌اند که این کشور، کنشگر برجسته و تعیین‌کننده در پرونده سوریه است و جولانی یا احمد الشرع، صرفاً در سایه تمهیدات زیرکانه اردوغان، بر دمشق مسلط شد و قدرت را در دست گرفت.

اما فهمی کورو از تحیلگران قدیمی نزدیک به عبدالله گل، آشکارا از این موضوع صحبت کرده است که همه چیز زیر سر آمریکا است و به‌خلاف آن چیزی که وانمود می‌شود، جولانی یا الشرع، توسط اردوغان برکشیده نشده و برگزیده‌ خود آمریکایی‌ها است.

کورو نوشته است: «حالا همه متوجه شده‌اند که حال‌وهوای سوریه عوض شده است و تحولات در این کشور، به‌نفع آنکارا پیش نمی‌رود. نمی‌دانم ترکیه در روند جدید، تا چه‌حد یک بازیگر تحول‌آفرین است و احیاناً در جهان تغییری ایجاد می‌کند یا نه، اما امیدوارم لااقل مسیر و جهت تحول را پیش‌بینی کند. تصور عمومی این است که پس از سقوط بشار اسد در سوریه، احمد الشرع به‌عنوان فرد مطلوب آنکارا به قدرت رسید، اما دلایل بسیاری وجود دارد که اثبات می‌کند ترکیه در این میان، یک عامل مستقل و تعیین‌کننده نبوده است، به‌عنوان مثال، به اظهارت رابرت اس. فورد دیپلمات مشهور آمریکایی بنگرید که در ایستگاه آغازین ظهور بحران سوریه، سفیر آمریکا در دمشق بود. او حالا بازنشسته شده است اما حالا در یک نهاد غیردولتی بریتانیایی که به‌عنوان میانجی در محیط‌های درگیری عمل می‌کند، مشغول فعالیت است. او آشکارا اعلام کرده است که پیش از سقوط اسد، بارها در ادلب، با جولانی دیدار کرده است. دستور مأموریت فورد در ادلب چنین بوده است؛ اقناع جولانی برای خروج از پس‌زمینه تروریستی و ورود به صحنه سیاست رسمی!»

کشور ترکیه , ادلب | اِدلب , کشور سوریه ,
همچنین ارزیابی محتوای جلسه استماع سنا با شماره ۱۱۹ نشان داده است که دیپلمات‌ها و جاسوس‌های آمریکایی از سال ۲۰۱۸ میلادی، به‌دنبال بررسی این موضوع رفته‌اند که آیا می‌توان رهبران هیئت تحریر الشام را به‌ازای تعامل بشردوستانه و دیپلماتیک به‌سمت میانه‌روی سوق داد یا خیر،

به همین خاطر بود که دیپلمات ارشد باربارا لیف با آسودگی خاطر در سال ۲۰۲۴ میلادی به دیدار الشرع رفت و به او اطمینان داد که آمریکا، اوضاع سوریه را به‌دقت رصد می‌کند و انتظار دارد که هرچه زودتر ثبات در سوریه برقرار شود.

اظهارات دیگر تحلیلگران آمریکایی و ترکیه‌ای، نشان‌دهنده این است که فورد، با درخواست مؤسسه انگلیسی اینترمدیت که مدت‌ها روی «مسئله کردها» نیز کار کرده است، با هماهنگی سیا و‌ ام‌آی۶ به ادلب رفته و در آماده‌سازی جولانی، نقشی را ایفا کرده که کاملاً محرمانه بوده است و ترکیه در این بازی، جای خاصی نداشته است، نکته جالب اینجاست که همزمان با افزایش تنش‌آفرینی رژیم صهیونیستی در سویدا و دیگر مناطق سوریه، زمزمه این به گوش رسیده است که کلر حجاج فرزند یک پدر مسلمان و یک مادر یهودی، هدایت اندیشکده انگلیسی مزبور را به‌عهده بگیرد.

فورد چگونه به ادلب رفت؟

رابرت فورد، چندی پیش به اعضای شورای امور خارجه بالتیمور اطلاع داد که به‌شکل محرمانه، سه بار در ادلب، با جولانی یا احمد الشرع دیدار کرده است. او دو بار در سال ۲۰۲۳ و یک بار در ژانویه ۲۰۲۴ پس از سقوط رژیم اسد در دمشق، به ادلب رفته است.

فورد در مورد ارزیابی‌های اولیه خود درباره جولانی، به این اشاره کرده است که به‌زبان عربی با او صحبت کرده و متوجه شده است که جولانی موضع ایدئولوژیک خود را نرم‌تر کرده است و تمایل به مشی سیاسی عمل‌گرایانه و استقبال از بازسازی نهادهای کثرت‌گرا دارد.

کشور ترکیه , ادلب | اِدلب , کشور سوریه ,
نکته جالب اینجاست که سخنان فورد به مذاق تیم فعلی جولانی در دمشق خوش نیامده است و در تکذیب این اظهارات گفته شده است؛ «این جلسات با آقای فورد، خصوصی نبود. او همراه با صدها فرد دیگر به ادلب آمده بود و دستورالعملی برای بحث و دیدار رودررو در میان نبوده است».

اما الشیبانی وزیر امور خارجه الشرع، پا را از این فراتر نهاده و گفته است: «سفر فورد صرفاً یک مأموریت نظارتی برای یادگیری از تجربه انقلابی ما در ادلبِ آزادشده بوده است و نه یک مداخله سیاسی».

اما اظهارات فورد با اظهارات جیمز جفری سفیر و فرستاده قبلی آمریکا همسو است که هیئت تحریر الشام و الجولانی را به‌عنوان «گزینه کم‌خطرتر» میان بازیگران موجود در ادلب توصیف و اعلام کرده بود که امکان تعامل با او وجود دارد.

به‌باور تحلیلگران، اگر روایت فورد دقیق باشد، چنین چیزی به‌معنی دخالت محدود و غیرمستقیم آمریکا از طریق یک سازمان میانجی بریتانیایی، برای تبدیل الجولانی به یک بازیگر سیاسی قابل کنترل اشاره دارد.،چرا که فورد، در وصف جولانی پس از دیدار نخست در ادلب نوشته بود: «الجولانی در حال آموختنِ مذاکره و امتیازگیری، نشان‌دادن خویشتنداری و دعوت به ارتباطات کثرت‌گرایانه است».

بررسی سوابق فورد نشان داده است که او سابقه رسمی در سیا ندارد، اما هماهنگی دیپلمات‌های بازنشسته با سازمان‌های غیردولتی یا اندیشکده‌های مرتبط با اطلاعات، غیرمعمول نیست، آن هم در شرایطی که مؤسسه انگلیسی مزبور، کارهای مشابهی را در کلمبیا، میانمار و سریلانکا انجام داده است.

در همین حال، جیمز جفری زمانی در اشاره به هیئت تحریر الشام گفته بود: «شما باید با واقعیت‌های میدانی کنار بیایید.»، در نتیجه، می‌توان چنین پیش‌بینی کرد که آمریکا جولانی را به‌عنوان یک «دارایی قابل‌مهار» یا وزنه تعادل در برابر نفوذ ایران، ارزیابی کرده است.

اما نکته مهم اینجاست که اظهارات فورد و جفری، عملاً لگدی زیر میز روایات دولت اردوغان می‌زند، چرا که رسانه‌های نزدیک به اردوغان، همواره تلاش کرده‌اند چنین روایتی را مطرح و فربه کنند که ترکیه برای حمایت از جولانی و آماده‌سازی او به‌منظور حکمرانی در سوریه، در ادلب، از تمام ظرفیت‌های آموزشی و اطلاعاتی سرویس امنیتی میت، استفاده کرده است.

ولی جدا از این روایت تبلیغاتی، قدرت‌های غربی برای مذاکره مستقیم با جولانی، آنکارا را دور زدند و فورد را به ادلب فرستادند و چنین چیزی نشان‌دهنده بی‌اعتمادی آمریکا به ترکیه است، در نتیجه در شرایط فعلی نیز، مقامات ترکیه، در مورد رویکرد نهایی آمریکا با اقدامات نتانیاهو در سوریه، دچار نگرانی هستند.

انتهای پیام/+

source

توسط mohtavaclick.ir