با این حال مرکز این درگیری‌ها در استان سویدا در جنوب سوریه بود که شاهد یک درگیری مسلحانه میان گروه‌های دروزی و عشایر اهل سنت بودیم که در ادامه ارتش اسراییل با اعلام اینکه از شهروندان دروزی حمایت خواهد کرد وارد میدان شد و در ادامه مواضع و زیرساخت‌های دفاعی را در دمشق بمباران کرد. پس از اتمام این سناریو بامداد شنبه، توماس باراک، نماینده ویژه آمریکا در امور سوریه اعلام کرد که توافق آتش‌بس میان دمشق و تل‌آویو حاصل شده است. براساس آخرین گزارش‌های داخلی، نیروهای امنیت عمومی سوریه اجرای مفاد توافق را آغاز کرده‌اند و به‌سمت بلندی‌های جولان حرکت کرده‌اند تا امنیت را بازگردانند و نظارت بر اجرای توافق را برعهده بگیرند. هرچند مقام‌های ایرانی واکنش چندانی به این درگیری نداشتند ولی روزگذشته محسن رضایی، در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی با اشاره به تحولات اخیر در سوریه، نوشت: ‌«صلح از طریق قدرت» یعنی: جولان را ببخشید، شروط تل‌آویو را بپذیرید، درها را برای آمریکا باز کنید و اگر بمباران شدید اعتراض نکنید. این قانون جدید و نانوشته منطقه است. اعراب بیدار شوید.» البته همان‌طوری که در ادامه اشاره خواهیم کرد رفته رفته آمریکایی‌ها برای آنچه بازسازی سوریه نام دارد وارد این کشور خواهند شد. در مورد مهم‌ترین تحولات غرب آسیا ادامه این گزارش را بخوانید.

جزئیات مواد صلح‌نامه

در پی اعلام دستیابی به توافق آتش‌بس میان دمشق و رژیم صهیونیستی در سویدا در جنوب سوریه، منابع رسانه‌ای جزئیاتی از این توافق را فاش کردند. توافقی که در پی چند روز درگیری شدید میان عشایر و گروه‌های محلی و هم‌زمان با حملات هوایی رژیم اسراییل به دمشق، حاصل شده است. براساس این گزارش‌های داخلی، نیروهای امنیت عمومی سوریه اجرای مفاد توافق را آغاز کرده‌اند و به‌سمت شهر سویداء حرکت کرده‌اند تا امنیت را بازگردانند و نظارت بر اجرای توافق را برعهده بگیرند. بنابر گزارش‌های منتشر شده مهم‌ترین مفاد این توافق، «بازگشت نهادهای اداری و امنیتی دولت سوریه به استان سویداء»، «ادغام نیروهای محلی مسلح در ساختارهای امنیتی رسمی» و «تحویل سلاح‌های سنگین و نیمه‌سنگین» توسط گروه‌های دروزی و عشایر هستند. همچنین از دیگر بندهای این توافق می‌توان به تضمین مشارکت اقلیت دروزی در فرآیند سیاسی آینده کشور، تأمین مسیر خروج امن برای کسانی که توافق را نمی‌پذیرند، پیگرد قانونی افراد دخیل در خشونت‌ها از هر دوطرف و ایجاد یگان‌های مشترک امنیتی متشکل از نیروهای محلی و دولتی برای حفظ امنیت در استان اشاره کرد. طبق گفته باراک، این توافق با مشارکت مستقیم «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی و «احمد الشرع» سرکرده «هیات تحریر الشام» که خود را رئیس دولت موقت سوریه می‌خواند و با حمایت آمریکا، ترکیه، اردن و دیگر کشورهای همسایه منعقد شده است.

واکنش ترکیه

در این بین آنکار هم از ابتدای روی‌کارآمدن دولت تحریرشام خود را یکی از بازیگران اصلی سوریه نشان داده است و در این بین همچنان بر بازی دوگانه خود با اسراییل ادامه می‌دهد. بعد از اعلام مواد آتش‌بس از سوی دمشق هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه در تماسی تلفنی با اسعد الشیبانی، وزیر خارجه دولت موقت سوریه گفت: «ما تحولات سوریه را از نزدیک دنبال می‌کنیم و مایلیم هرچه سریع‌تر ثبات برقرار شود. ما آماده ایفای نقش در این زمینه هستیم. باید کابینه اسرائیل برخوردهایی را که ثبات منطقه‌ای و آینده ملت سوریه را تهدید می‌کند، متوقف کند.» او همچنین بر حمایت ترکیه از تمامیت ارضی سوریه و وحدت سیاسی و حاکمیت آن و مخالفت با مداخله رژیم اسراییل در حوادث جنوب سوریه تاکید کرد.

آمریکا و بازسازی سوریه

جاناتان باس، مدیرعامل شرکت گاز طبیعی مایع اعلام کرد که 3 شرکت آمریکایی یک طرح جامع برای بازسازی زیرساخت‌های نفت، گاز و انرژی تخریب‌شده سوریه تدوین خواهند کرد. خبرگزاری سوری معا گزارش کرد این اقدام پس از تصمیم دونالد ترامپ برای لغو تحریم‌های ایالات‌متحده علیه سوریه صورت می‌گیرد. این شرکت‌ها قصد دارند تولید انرژی، از جمله اکتشاف نفت و گاز و تولید برق سیکل ترکیبی را با تمرکز اصلی بر مناطق غرب رودخانه فرات تحت کنترل دولت سوریه ارزیابی کرده و توسعه دهند. باس که در ماه آوریل با ابومحمد الجولانی، دیدار کرد، بیان داشت که این شرکت‌ها در حال همکاری نزدیک با مقامات محلی برای تدوین یک طرح جامع هستند. باید به این مورد هم اشاره کنیم که باس همزمان با حملات هوایی رژیم صهیونیستی در این هفته به دمشق، به سوریه سفر کرده بود.

آماده‌باش بعد از آتش‌بس

باتوجه به اینکه دمشق حالا خود را برای یک شرایط آتش‌بس آماده می‌کند در سوی دیگر بلندی‌های جولان منابع میدانی و رسانه‌ای سوریه گزارش دادند که ارتش اسراییل به‌طور بی‌سابقه‌ای نیروها و تجهیزات نظامی خود را در مناطق جنوبی سوریه افزایش داده و شمار نظامیان مستقر در جولان، جبل‌الشیخ و قنیطره را به ۴۵ هزار نفر رسانده است. همچنین منابع میدانی از تحرکات گسترده نیروهای صهیونیستی در اطراف جولان اشغالی، جبل‌الشیخ و مناطق اطراف خبر داده‌اند. ارتش رژیم صهیونیستی برای نخستین‌بار پس از سقوط حکومت سابق سوریه، با یک ستون نظامی سنگین وارد شهرک قطنا در حومه دمشق شده است. شهری که تنها ۲۰ کیلومتر با پایتخت فاصله دارد.

 

 

source

توسط mohtavaclick.ir