به تازگی اعلام شد که با هدف توسعه و تقویت استفاده از هوش مصنوعی در ایران، تاسیس سازمان ملی هوش مصنوعی و شورای راهبری هوش مصنوعی در شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسید.
به گزارش عصرایران، در خبر منتشر شده در سایت ریاست جمهوری آمده است:
“با موافقت اعضای شورایعالی انقلاب فرهنگی تأسیس سازمان ملی هوش مصنوعی جمهوری اسلامی ایران و همچنین تشکیل شورای راهبری هوش مصنوعی به تصویب رسید. در سند ملی هوش مصنوعی مقرر شده است که جمهوری اسلامی ایران در افقی ۱۰ ساله در جمع ۱۰ کشور پیشروی جهان در این حوزه قرار گیرد. براساس مصوبه امروز شورایعالی انقلاب فرهنگی به منظور راهبری، هماهنگی و نظارت بر سند ملی هوش مصنوعی، شورای راهبری، متشکل از وزرا و روسای دستگاههای ذیربط و همچنین تعدادی از اشخاص حقیقی تشکیل خواهد شد. همچنین سازمان ملی هوش مصنوعی جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک سازمان مستقل زیر نظر رئیس جمهور تأسیس و اساسنامه این سازمان نیز ظرف مدت ۳ ماه به تصویب شورایعالی انقلاب فرهنگی خواهد رسید”.
البته از هر اقدامی در راستای توسعه ارتباطات و استفاده از فناوریهای نو به ویژه هوش مصنوعی باید استقبال کرد، اما سوال اینجاست: چگونه با وجود فیلتر حجم گستردهای از وب سایتهای مهم و پربازدید جهان، میتوان از توسعه هوش مصنوعی سخن گفت؟
در حال حاضر شماره مهمی از پربازدیدترین سایتها و تقریبا همه شبکههای اجتماعی و پیام رسانهای پربازدید جهان در ایران فیلتر هستند و قابل دسترس نیستند.
از فیس بوک و توییتر تا تلگرام و واتس اپ و از اینستاگرام تا یوتیوب و تیک تاک که مهمترین، پربازدیدترین و تاثیرگذارترین شبکههای اجتماعی و پیامها رسانها در جهان به شمار میآیند همگی در ایران فیلتر هستند.
این موضوع هم اسباب تعجب وشگفتی است. حتی شبکههای اجتماعی و پیام رسانهایی که هنوز در ایران تعداد اعضای چندانی ندارند و رواج پیدا نکرده اند هم فیلتر شده اند. احتمالا برای اینکه نتوانند با اقبال عمومی و عضو گیری عمومی روبه رو شوند.
سایتهای مهمی که فیلتر نیستند مثل گوگل هم تعداد مهمی از زیرمجموعههای آن یا از طرف ایران فیلتر شده اند یا از مبدا برای ایرانیها مسدود شده اند. از جمله هوش مصنوعی گوگل (Gemini).
به تازگی هم میان شرکت اپل و openAI یکی از غولهای هوش مصنوعی جهان توافقی صورت گرفت تا در گوشیهای جدید اپل (آیفون)، از این هوش مصنوعی استفاده شود. نکته شگفت انگیز اینکه ورود جدیدترین مدلهای گوشی ایفون موجود جهان یعنی آیفون ۱۴ و ۱۵ به ایران ممنوع شده است. چرا؟ نمیدانیم. تا چه زمان؟ نمیدانیم.
این یعنی احتمال بسیار در مدلهای آینده آیفون که از ChatGPT در آن استفاده خواهد شد ورود این مدل گوشیها هم در ایران ممنوع خواهد بود. با این ممنوعیتها و فیلترها چگونه میتوان از توسعه هوش مصنوعی صحبت کرد؟
اینترنت در ایران در سایه فیلترینگ حداکثری و سرعت و کیفیت پایین، به یک زجر تبدیل شده است. زجری که فیلترشکنهای مختلف، نشانههای آن هستند. اینکه با ورود به ایران ناگهان باید با اینترنت باز خداحافظی کنیم و با کلیک بر فیلترشکنهای مختلف، جنگ با اینترنت بسته را شروع کنیم.
آیا این جز این است که در برابر توسعه هوش مصنوعی در جهان، ما تنها باید نظاره گر و تماشاچی باشیم؟ ایا جز این است که تا چند سال آینده، هوش مصنوعی جهان را با تغییرات بزرگی روبه رو خواهد کرد و ما همچنان اندر خم فیلترینگهای خنده دار باقی میمانیم؟
به راستی حرکت در مسیر توسعه هوش مصنوعی چگونه با فیلترینگ، امکان پذیر است؟
سوال واقعی اینجاست چگونه با وجود فیلترینگ حداکثری، با وجود سرعت و کیفیت پایین اینترنت، چگونه با منع ورود جدیدترین گوشیهای موبایل، میتوان از هوش مصنوعی سخن گفت؟ آیا صحبت درباره شورایعالی هوش مصنوعی و تاسیس هوش مصنوعی چیزی جز نقض قرض نیست؟ با کدام اینترنت به دنبال توسعه هوش مصنوعی هستیم؟ با وجود فیلترینگ حداکثری، آیا اصلا میتوان به هوش مصنوعی فکر کرد؟
آیا بهتر نیست شورای عالی انقلاب فرهنگی قبل از هر اقدامی درباره هوش مصنوعی، در فکر پایان دادن به ممنوعیت ورود آیفون و تهیه اینترنت عادی باشد؟ اینترنتی مثل همه کشورهای جهان (البته به استثنای چین و کره شمالی) که مردم بدون کُشتی گرفتن با فیلترشکن ها، از اینترنت عادی، باز و پرسرعت لذت ببرند.
source