کارشناسان معتقدند، مشکلات زیرساختی در حوزههایی چون، حمل و نقل، فقدان سرمایهگذار، مانع توسعه تجارت در این مناطق شده است.
قوانین دست و پاگیر
به گزارش «آرمان ملی»، فرزین محمد، کارشناس اقتصادی در این باره گفت: برخی از قوانین و مقررات دست و پاگیر، فعالیتهای اقتصادی در مناطق آزاد را محدود کرده و مانع از رشد و توسعه این مناطق شده است. همچنین به دلیل عدم ثبات اقتصادی و سیاسی، سرمایهگذاران تمایل کمتری به سرمایهگذاری در این مناطق نشان دادهاند. او اضافه کرد: برای مقابله با موانع بازدارنده تحریم و تقویت مناطق آزاد در دولت چهاردهم، میتوان برقراری روابط تجاری با کشورهای غیرتحریمی و استفاده از ظرفیتهای دیپلماتیک برای کاهش اثرات تحریمها بهره برد و با ایجاد همکاریهای اقتصادی و تجاری با کشورهای همسایه و منطقه به منظور افزایش تبادلات تجاری و کاهش اثرات تحریم تلاش کرد.
تقویت منابع انسانی
برگزاری دورههای آموزشی و توانمندسازی نیروی انسانی در زمینههای تجارت و صادرات به منظور افزایش کارایی و کیفیت محصولات. این راهکارها میتواند به تقویت مناطق آزاد و کاهش اثرات منفی تحریمها کمک کند. در مناطق آزاد، ظرفیتهای فراموش شدهای وجود دارد که میتوان بر روی آنها بیشتر تأکید کرد.
ظرفیت گردشگری
او ادامه داد: بسیاری از مناطق آزاد دارای جاذبههای گردشگری طبیعی و تاریخی هستند که میتوانند به عنوان مقاصد گردشگری توسعه یابند. ظرفیتهای صنعتی در این مناطق میتواند به تولید کالاهای با کیفیت و صادرات آنها به بازارهای جهانی کمک کند، قطعا ایجاد صنایع تبدیلی و تولید محصولات با ارزش افزوده بالا نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.
درخودماندگی
محمد، درباره نقاط ضعف مناطق آزاد در گذشته گفت: عدم هماهنگی بین دستگاهها یکی از مشکلات اصلی است که باعث کاهش کارآیی این مناطق شده است، بسیاری از مناطق آزاد با چالشهایی در زمینه حمل و نقل، انرژی و خدمات عمومی مواجه هستند که مانع از جذب سرمایهگذاران و توسعه تجارت میشود. این کارشناس در ادامه به درباره محدودیتهای قانونی در این مناطق گفت: برخی از قوانین و مقررات دست و پاگیر، فعالیتهای اقتصادی در مناطق آزاد را محدود کرده و مانع از رشد و توسعه این مناطق شده است. علاوه بر این کاهش سرمایهگذاری به دلیل عدم ثبات اقتصادی و سیاسی از جمله دیگر مشکلات برای رونق این مناطق به شمار میآید، که باعث میشود سرمایهگذاران تمایل کمتری به سرمایهگذاری در این مناطق نشان دهند.
اتمام حجت همتی
وزیر امور اقتصادی و دارایی طی نشستی با تجار و فعالان اقتصادی جزیره کیش با انتقاد از وضعیت و رکود فعلی منطقه آزاد کیش گفت: از مدیرعامل جدید سازمان منطقه آزاد کیش، رئیس دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد و معاونان مرتبط، میخواهم تا دو هفته آینده جلسهای را برای بررسی و رفع مسائل و مشکلات مطرح شده از سوی فعالان اقتصادی برگزار کنند. او با اشاره به مشکلات فعالین اقتصادی جزیره گفت: حدود ۷۰ درصد گلایهها و مطالبات فعالان اقتصادی مربوط به مسائل مربوط به مدیریت داخلی منطقه آزاد کیش و دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد کشور است.
چشمانداز روشن اما مشروط
وزیر اقتصاد خاطرنشان کرد: اگر عزم جدی از طرف مدیریت این مناطق وجود داشته باشد این مسائل قابل رفع شدن است و از مدیرعامل جدید سازمان منطقه آزاد کیش و رئیس دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد خواست تا دو هفته آینده طی جلساتی فشرده با حضور معاونان مرتبط وزارتخانه اقتصاد و دارایی مشکلات مطرح شده را مورد بررسی قرار دهند و آنها را رفع کنند و در ادامه نیز جلسهای را برای بررسی مسائل و مشکلات مطرح شده از سوی فعالان اقتصادی برگزار کنند.
اصلاحات برای احیا
عبدالناصر همتی با بیان اینکه مناطق آزاد برای دولت چهاردهم اهمیت زیادی دارند، گفت: اگر اصلاحاتی لازم باشد آن را پیگیری خواهم کرد و مطمئن باشید که تلاش میکنیم منطقه آزاد کیش را به دوران اوج خود بازگردانیم و اقداماتی که باعث رونق دوباره این منطقه شود را انجام خواهیم داد. همتی در پایان خاطرنشان کردکه جزیره زیبای کیش مروارید خلیجفارس است و برای رشد و شکوفایی آنکه مورد تاکید ریاست محترم جمهوری نیز است قول میدهم در حد اختیار و توان پیگیر حل مشکلات این منطقه باشم.
source