تجربه نشان داده که اقتصاد و معیشت مردم درگرو سیاست داخلی و خارجی بوده و هست . هر زمان که تنش سیاسی در داخل و خارج کشور کاهش مییابد بازار به سمت ثبات نسبی پیش میرود. اما وقتیکه درگیری بین ایران و اسراییل رخ میدهد آثار روانی آن بر بازار نمایان میشود.
نکته دیگر که بازار را تحت تأثیر قرار میدهد سخنان تند وزیر خارجه، فرماندهان سپاه و . .. درباره حمله دوباره به اسراییل گفته میشود. همینطور پس از رؤیایی آژانس در برابر ایران و نرمش ایران در برابر آژانس سرانجام شورای حکام قطعنامهای برای ایران صادر کرد این قطعنامه بستر را برای فعال کردن مکانیزم ماشه فراهم خواهد کرد. سیاست تهاجمی در روابط خارجی، هزینهساز است و سودی برای کشور و مردم ندارد، همچنان ادامه دارد و تندروها کماکان برای امریکا، اروپا، آژانس و شورای حکام خطونشان میکشند و میپندارند با توپوتشر آنها جا میزنند و امتیاز میدهند.
اگر قرار بود امتیاز بدهند وقتی غنیسازی از 1.67 به 20 درصد و سپس به 60 درصد افزایش پیدا کرد، امتیاز میدانند که ندادند. اگر قرار بود غربیها بترسند و امتیاز بدهند، پس از تصویب مصوبه 18 آذر 1399 مجلس با عنوان «اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از حقوق ملت ایران» امتیاز میدانند که ندادند بلکه بر حجم تحریمها افزودند. متأسفانه این سیاستها شوک به مردم و بازار وارد میکند و سفرهها را کوچک میکند. وقت آن رسیده که با نگاه به گذشته و آینده، رویکردها را تغییر داد تا آینده بهتر از امروز و دیروز شود.
پزشکیان گفته از روزی که سرکار آمدم بر طبل جنگ می کوبند. اگر قرار باشد تنش ادامه داشته باشد آینده بدتر از حال و گذشته خواهد شد. مردم نگرانند آقای پزشکیان تنش و احتمال جنگ با اسرائیل را مهار کنید.
پیشروی بازار
معادلات بازار ایران مانند سایر بازارهای جهان در ماه آبان تحت تأثیر انتخاب دونالد ترامپ بهعنوان رئیسجمهوری قرار گرفت قیمت طلا در بازارهای جهانی عقبنشینی کرد و دلار در بازار تقویت شد. اما از روز جمعه با تصویب قطع نامه شورای حکام علیه ایران بازار ارز و طلا دوباره روند صعودی به خود گرفت و بهتبع آن قیمت دیگر کالاها تحت تأثیر قطع نامه افزایش خواهد یافت. دلار در اولین روز هفته قله 70 هزار تومان را فتح کرد و سکه در مرز کانال 54 میلیون تومان ایستاد. دلار رشد کرد قیمت دلار در ابتدای آبان ماه ۶۴ هزار و ۸۸۵ تومان بود اما در آخرین روز آبان قیمت آن به 67 هزار تومان رسید. بررسی بودجه نیز مثل اثر قطعنامه سیگنال افزایشی را به بازار مخابره کرده است.
افتوخیز سکه
قیمت سکه امامی در اولین روز از آبان ماه از مرز ۵۵ میلیون تومان گذشته بود و با نزدیکی به کانال ۵۶ میلیون تومان در حال تجربه رکوردشکنی تازه بود. تحولات بازارهای جهانی طلا اما سبب شد بهای هر قطعه سکه تمام بهار آزادی در آخرین روز آبان و اولین روز آذرماه به ۵۲ میلیون و ۸۱۵ هزار تومان برسد. بهاینترتیب عقبنشینی سه میلیون تومانی در بازار سکه تمام بهار آزادی طرح امامی سه میلیون تومانی به سرمایهگذاران حاضر در این بازار زیان وارد کرد. این قطعه از سکه حبابی بالاتر از 8 میلیون تومان را دارد. البته قیمت سکه امامی روز گذشته بالا رفت و در کانال 53 میلیون تومان قرار گرفت.
قیمت سکه تمام بهار طرح قدیم نیز در اولین روز آبان ماه ۴۹ میلیون تومان بود و در آخرین روز از این ماه نیز تنها رشدی نزدیک به ۲۳۵ هزار تومان را تجربه کرد. تغییر قیمت سکه گرمی نیز حدود یکمیلیون تومان کاهش بود. این قطعه از سکه در ابتدای آبان ۸ میلیون و ۸۲۰ هزار تومان فروخته شد و در پایان آبان قیمت فروش ان به ۷ میلیون و ۸۲۰ هزار تومان رسید.
بورس بالا رفت
بورس ایران از مرداد ماه سال ۱۳۹۹ در وضعیت خاص به سر میبرد. در این دورهی طولانی سرمایهگذاران بورس نتوانستهاند سودی حتی همپای تورم از این بازار برداشت کنند و غالبا با زیاندهی یا عقبگردهای طولانی مواجه شدهاند. شاخص بورس آبان ماه را قرمز آغاز کرد. در اولین روز آبان شاخص بورس با عقبگرد ۱۳ هزار و ۳۶۹ واحدی به یکمیلیون و ۹۹۳ هزار ۸۸۹ واحد رسید. در پایان آبان ماه اما این شاخص دو میلیون و ۲۵۷ هزار واحد اعلامشده است که نشان از رشدی 8 درصدی دارد. شاخص بورس تهران روز گذشته بیش از 24 هزار واحد رشد داشته است.
source