بیان مخالفت با فیلترینگ از سوی اعضای دولت چهاردهم همچنان ادامه دارد. آنها در یکی دو ماه اخیر بارها از تریبونهای رسمی و شخصی دلایل مخالفتشان با محدودیتهای اینترنتی را اعلام کرده و نشان دادهاند که دولت چهاردهم میل، تصمیم و موافقتی با تداوم فیلترینگ ندارد. البته در عمل هنوز این دولت موفق به رفع فیلتر هیچ پلتفرمی نشده و تلاشها تا امروز بیثمر مانده است.
البته اعضای دولت میگویند همچنان در تلاش برای متقاعد کردن سایر مسئولان برای برداشتن محدودیتها هستند و در شورای عالی فضای مجازی این موضوع را با جدیت دنبال میکنند. اما بهنظر میرسد همان طور که اخیرا سخنگوی دولت هم گفته بود که «در خصوص چگونگی رفع فیلتر هنوز به جمعبندی نرسیدهایم»، اختلاف نظر درباره این موضوع کماکان برقرار است.
علی ربیعی، دستیار اجتماعی رئیسجمهور، هم در بخشی از ویدیوی کوتاهی که امروز (هفتم آذر ماه) در صفحه شخصی خود در اینستاگرام منتشر کرده به مخالفت تعدادی از اعضای شورای عالی فضای مجازی با موضوع رفع فیلترینگ اشاره کرده است.
«نمیدانم چرا چند نفر در شورای عالی فضای مجازی در برابر تصمیم و قول رئیسجمهور به مردم در خصوص فیلترینگ مقاومت میکنند.»
او هم مانند بسیاری از مسئولین به بیفایده و بدون اثر بودن فیلترینگ و محدودیتهای اعمالشده بر فضای مجازی اشاره کرده و میپرسد:
فیلترینگ و طرح صیانت چه خاصیتی برای کشور داشته است؟ اساسا آیا امروز چیزی هست که بتوانید فیلتر کنید؟ در آیندهای که فیلترشکنهای بسیار قویتری میآید و با تکنولوژیهایی که اساسا فیلترشکن نمیخواهند، چرا عقبنشینی نمیکنید؟
– علی ربیعی، دستیار اجتماعی رئیسجمهور
دستیار اجتماعی رئیسجمهور در ادامه خطاب به مسئولان و تصمیمگیرانی که موافق فیلترینگ و حامی ادامه پیدا کردن آن هستند، میگوید: «چرا صبر میکنید تا زمانی که قانون و سیاست و تصمیم دیگر هیچ اثری ندارد، و بعد از آن تسلیم میشوید؟»
ستار هاشمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، سه روز قبل به ضرر بیش از ۵۰ هزار میلیارد تومانی فیلترینگ به ارتباطات کشور اشاره کرده بود و اخیرا، رئیس مرکز پژوهشهای اتاق ایران هم اعلام کرده که در اثر فیلترینگ ۳۳۰ هزار کسبوکار از بین رفتهاند.
این موارد یکی از آسیبهای اقتصادی فیلترینگ به اقتصاد است. علی ربیعی در بخشی از ویدیوی تازه منتشرشدهی خود به آسیبی که فیلترینگ به اقتصاد خانواده وارد کرده اشاره میکند که البته پیش از این هم بارها به آن اشاره شده است. بسیاری از کارشناسان و همچنین مسئولانی که مخالف فیلترینگ هستند، فیلترینگ را فقط به سود فیلترشکنفروشها یا اصطلاحا «مافیای فیلترینگ» دانستهاند و از تحمیل هزینهی خرید VPN به مردم انتقاد کردهاند.
به گفته دستیار اجتماعی رئیسجمهور، هر خانوادهی ایرانی در ماه ۵۰۰ هزار تومان برای فیلترشکن هزینه میکند. «اگر حداقل هزینه برای خرید فیلترشکن را ۲۵۰ هزار تومان در نظر بگیریم، یک خانواده سه نفره برای تهیهی سه فیلترشکن باید کل یارانهشان را صرف خرید فیلترشکن کنند.» او معتقد است که هزینهی تهیهی فیلترشکن اقتصاد خانوادهها را تحت الشعاع قرار داده و این درحالی است که فیلترینگ اساسا یک سیاست بیفایده است.
او پیشاز این هم با انتشار پستی در صفحهی شخصی خود در شبکه اجتماعی ایکس به آسیبهای اقتصادی ناشی از اعمال فیلترینگ اشاره کرده و نوشته بود: «هر چقدر فکر میکنم، نمیفهمم فایدهی فیلترینگ چیست؟ یک فیلم و خبر مخرب را نشان دهید که با فیلترینگ جلوی پخش آن را گرفتهاید؟ مردم سالانه یک میلیارد دلار از فیلترینگ ضرر میکنند.»
ربیعی در پایان ویدیوی اخیر خود به تاثیر مثبتی که برداشته شدن محدودیتهای اینترنتی بر مردم و جامعه خواهد داشت اشاره میکند و خطاب به مسئولان حامی ایده فیلترینگ میگوید: «حال جامعه بد است و با همین تصمیمهای خرد میتوانید این پیام را به مردم بدهید که صدایشان را شنیدهاید.»
source