جمعی از مهندسان دانشگاه‌های یکی از شرکت‌های فناور بعد از طراحی و ساخت دستگاهی برای تولید داروهای نوترکیب و بیولوژیکی، با ساخت دستگاه الکتروکموتراپی، روش نوینی را برای درمان تومورهای سرطانی عرضه کردند که علاوه بر آنکه عوارض ناشی از شیمی درمانی را ندارد، موجب رهاسازی دارو در منطقه تومور شده و از نابودی سلول‌های سالم جلوگیری می‌کند.

به گزارش خبرگزاری سینا، این شرکت دانش‌بنیان با پژوهشگران و متخصصین مجرب خود تلاش می‌کند تا روش‌های نوین و مؤثر در بخش علوم پایه زیستی، درمانی، توانبخشی و توان افزایی ذهن را در حوزه زیست الکترومغناطیس و با پشتوانه سال‌ها تحقیقات علمی عرضه کند.

در سال‌های پیشین، این گروه پژوهشی-تولیدی، با انجام پژوهش‌هایی در حیطه جدیدترین روش‌های زیستی، ضمن تولید محصولات آزمایشگاهی و کاربردی، ارتقاء آنها را نیز در دستور کار خود قرار داد و از سال ۱۳۸۴ تاکنون، با هدف ارائه روش‌های مؤثر، آسان، ایمن و ارزان به مطالعه در مورد سامانه‌های زیست الکترومغناطیسی و به طور خاص، کاربرد آن در درمان تومورهای سرطانی پرداخته ‌است. طراحی و تولید سامانه‌های آزمایشگاهی در حوزه زیست الکترومغناطیس با اهداف مذکور، از دیگر دستاوردهای این شرکت است.

‌امینه محمدی مقدم، مسؤول بخش تحقیق و توسعه این شرکت  تولید دستگاه الکتروپوریشن و الکتروکموتراپی را از دستاوردهای این شرکت عنوان کرد و افزود: انتقال مولکول‌های بیولوژیکی مانند DNA، RNA یا پروتئین‌ها به سلول‌های زنده ابزار مهمی برای مطالعه عملکردهای بیولوژیکی این مولکول‌ها به شمار می‌رود و الکتروپوراسیون یا الکتروپوریشن (Electroporation) روش مناسب برای وارد کردن مولکول‌های خارجی به سلول‌ها است؛ چرا که تراواسازی الکتریکی با تشکیل منافذ گذرا در غشای سلولی با استفاده از پالس‌های الکتریکی، امکان انتقال ماکرومولکول‌ها، داروها یا اسیدهای نوکلئیک به محیط درون سلولی را می‌دهد و این فرآیند با استفاده از دستگاه الکتروپوریشن انجام می‌شود.

وی با بیان اینکه دستگاه الکتروپوریشن در زمینه‌های مختلفی از جمله درمان سرطان (الکتروکموتراپی)، کشاورزی، مطالعات دارویی و واکسن کاربرد دارد، اظهار کرد: دستگاه الکتروپوریشن در زمینه تولید داروهای بیولوژیک و نوع ترکیب، تولید گیاهان تراریخته، مهندسی ژنتیک و ژن درمانی سلول درمانی به کار می‌رود.

محمدی مقدم ادامه داد: برای انجام این فرآیند ابتدا محلول آب مقطر یا بافر الکتروپوریشن و سلول به همراه DNA، پروتئین یا دارو به درون کووت الکتروپوریشن ۲ یا ۴ میلی‌متری انتقال ‌داده می‌شود و سپس کووت الکتروپوریشن درون کووت هولدر دستگاه الکتروپوریشن قرار ‌می‌گیرد و بعد از آن با توجه به پروتکل سلول مد نظر، دستگاه الکتروپوریشن تنظیم می‌شود و انتقال مولکول یا ماکرومولکول به درون سلول توسط سیستم الکتروپوریشن صورت می‌گیرد.

مسؤول بخش تحقیق و توسعه این شرکت با با بیان اینکه این دستگاه به صورت سیستم کامل تحویل مشتری داده می‌شود، خاطر نشان کرد: در حال حاضر بسیاری از مؤسسات دستگاه الکتروپوریشن برند خارجی دارند که با بروز کوچکترین مشکلی، دستگاه کار نمی‌کند، ضمن آنکه قطعات آن در ایران موجود نیست و دستگاه سال‌ها بی‌استفاده باقی‌ می‌ماند، ولی دستگاه تولیدی شرکت ما علاوه بر تضمین کیفیت، در صورت بروز هر گونه مشکل، از مشتریان پشتیبانی خواهد کرد.

به گفته وی، این دستگاه توسط جمعی از دانشجویان و اساتید دانشگاه‌های مطرح از جمله تربیت مدرس، امیرکبیر، شهید بهشتی و … ساخته و پشتیبانی می‌شود.

وی با اشاره به طراحی و ساخت دستگاه الکتروکموتراپی از سوی این شرکت، یادآور شد: الکتروکموتراپی روشی ترکیبی از الکتروپوریشن و داروی شیمی درمانی و یک روش درمانی موضعی است که اساس آن بر تشکیل منفذ به وسیله جریان الکتریکی در غشای سلول و دارورسانی از طریق این منافذ است. این عمل باعث نفوذ و تجمع سریع‌تر و آسان‌تر مواد آبدوست بلومایسین و سیس‌پلاتین و غیره شده و همچنین میزان اثرگذاری آنها را بالا می‌برد.

وی تاکید کرد: بیش از ۲۵ سال است که تحقیقات در زمینه الکتروکموتراپی شکل گرفته و این نوع درمان امروزه در گایدلاین‌های کشورهای اروپایی مانند آلمان و انگلیس وارد شده و در بیش از ۱۰۰ مرکز مورد استفاده قرار گرفته است؛ چرا که در حال حاضر الکتروکموتراپی به عنوان یک درمان مؤثر برای درمان انواع تومورهای سطحی و همچنین برای برخی از تومورهای عمیق شناخته شده است.

محمدی مقدم اظهار کرد: بررسی سیستماتیک و تجزیه و تحلیل بیماران تحت درمان در ۱۶ مطالعه بین سال‌های ۱۹۹۸ و ۲۰۲۰ تایید کرد که الکتروکموتراپی یک درمان مؤثر و بی‌خطر برای سرطان سر و گردن است و در تحقیقات راندمان الکتروکموتراپی نسبت به روش شیمی درمانی، ۷۰ تا ۹۰ درصد گزارش شده است.

مسؤول بخش تحقیق و توسعه این شرکت خاطر نشان کرد: داروهای شیمی درمانی با عوارض زیادی همراه است، به طوری که روی سلول‌های سالم نیز تأثیر منفی دارد، ولی با این دستگاه به صورت لوکال دارو داخل بافت توموری تزریق می‌شود و این امر باعث می‌شود به سرعت دارو جذب بافت توموری شود و روی سلول‌های سالم اثر منفی نگذارد.

وی تصریح کرد: این دستگاه تا ۲۴ ساعت خون‌رسانی به بافت توموری را قطع می‌کند و این امر موجب خواهد شد که ماندگاری و اثرگذاری دارو چندین برابر شود.

منبع: ایسنا

source

توسط mohtavaclick.ir