مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با تاکید بر اینکه وظیفه کانون تولی‌گری است و نباید تصدی‌گری کند، گفت: تولیدات اسباب‌بازی را با افتخار به حداقل رساندم، چون کانون پرورش فکری نقش تولی‌گری دارد و باید از بخش خصوصی حمایت کنیم و نباید با آنها رقابت کنیم.

به گزارش خبرگزاری سینا، حامد علامتی در نشست خبری نهمین جشنواره ملی اسباب‌بازی که در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار شد، گفت: مسئولیت شورای نظارت بر اسباب بازی بر عهده کانون است که شورایی فرابخشی است و دستگاه‌های مختلفی در آن نقش دارند. این شورا نقش تنظیم‌گری و تسهیل‌گری ‌در حوزه اسباب بازی دارد.

او افزود: در راستای مسئولیت خود وظیفه داریم بخش حکمرانی در عرصه اسباب بازی را بر عهده گیریم. حکمرانی به معنای تولی‌گری،‌ تنظیم‌گری و هماهنگی است تا تولیدکنندگان را به شکلی هماهنگ کند که تولیداتی متناسب با نیاز مخاطب عرضه کنند.

علامتی با اشاره به شعار نهمین جشنواره ملی اسباب بازی مبنی بر «بازی، تمرین زندگی است»، اظهار کرد: یکی از اهداف اصلی جشنواره نهم عمل به شعار سال یعنی «جهش تولید با مشارکت مردم» است و در این راستا از تولید داخلی حمایت می‌کنیم. کمک به ساماندهی صنعت اسباب‌بازی نیز هدف مهم دیگر است. ما به عنوان حاکمیت باید تلاش کنیم این صنعت رونق یابد و برای تولیدکنندگان صرفه اقتصادی وجود داشته باشد و در عین حال نیاز آموزشی، زیبایی‌شناختی و … کودک نیز برطرف شود. در عین حال قیمت‌گذاری باید به درستی صورت گیرد و اسباب بازی ایرانی باید بتواند با نمونه خارجی نیز رقابت کند.

قصد تصدی‌گری نداریم

او با بیان اینکه ۱۲۰ تولیدکننده داخلی در این جشنواره حضور خواهند داشت، گفت: مسئولیت بخش‌های تخصصی را به نهادهای فعال در حوزه واگذار کردیم و به جای تصدی‌گری سعی کردیم تولی‌گری کنیم. در بخش اول نمایشگاه و فروشگاه اسباب‌بازی ایرانی را داریم که از ۲۵ دی تا ۱۰ بهمن‌ماه ادامه دارد و متولی آن‌ تولیدکنندگان اسباب‌بازی هستند. نمایشگاه ترویج بازی و اسباب بازی نیز فعال است. بخش علمی جشنواره نیز شامل برگزاری نشست‌های علمی در حوزه بازی و اسباب بازی است و دانشگاه سوره متوالی این امر شده است و دکتر بنی‌هاشمی دبیر علمی جشنواره هستند. در بخش رقابتی، انتخاب اسباب‌بازی برترِ ساخت ایران هم از برنامه‌های اصلی جشنواره است و حدود ۵۰ شرکت داخلی با نشان‌های مختلف در این بخش شرکت کردند. از طرفی فراخوان و انتخاب مقالات و پایان‌نامه‌های برتر در حوزه اسباب‌بازی نیز در دستور کار داشتیم که به تخصصی شدن حوزه کمک می‌کند. بخش عروسک‌های بومی و محلی هم امسال به جشنواره اضافه شده است.

علامتی ادامه داد: در نمایشگاه فروش اسباب بازی که از ۲۵ دی تا ۱۰ بهمن فعال است ۱۲۰ تولیدکننده بیش از ۲۰۰۰ محصول عرضه می‌کنند.

او با تاکید بر اینکه ورود هر کالایی به کشور که مشابه داخلی داشته باشد قانونی نیست، اظهار کرد: در مورد اسباب بازی هم روند چنین است و گمرک هم با ما همراهی می‌کند. درواقع همکاری خوبی بین گمرک، ستاد مبارزه با قاچاق کالا، شورای نظارت بر اسباب بازی، وزارت صمت و… برقرار است.

برای رونق صنعت اسباب‌بازی چه کردیم؟

مدیرعامل کانون پرورش فکری درخصوص وضعیت ورود اسباب‌بازی قاچاق به کشور، بیان کرد: جزئیات این بخش با سایر بخش‌ها است. اما اگر قصد رونق صنعت اسباب‌بازی را داریم باید کارهای مختلفی انجام دهیم؛ از جمله اینکه تعرفه‌های واردات باید اصلاح‌ شود که در دوسال گذشته سعی کردیم به دنبال آن باشیم هرچند که هنوز با نقطه مطلوب فاصله داریم. از طرفی در عرصه واردات نیز باید نظارت‌ها افزایش یابد. همچنین کیفیت تولیدات داخلی باید افزایش یابد که تولیدکنندگان داخلی در این مسیر در حال حرکت هستند و به سمت استانداردهای روز می‌روند. باید تنوع محصول و دسترسی به اسباب بازی افزایش یابد. موضوع معافیت از مالیات برخی اسباب بازی‌ها نیز مطرح شد که وزارت اقتصاد و دارایی همکاری لازم را انجام داد.

او در پاسخ به پرسش دیگر  درخصوص حرکت به سمت بین‌المللی شدن جشنواره اسباب‌بازی، توضیح داد: فعلا نگاه بین‌المللی به جشنواره در دستور کار ما نیست، اما قصد داریم به فکر ترویج اسباب‌بازی ایران هستیم. در این زمینه با رایزنان فرهنگی در ارتباطیم تا فرصت حضور در بازار بین‌المللی برای تولیدکنندگان فراهم باشد.

اسباب‌بازی بدون نشان شورای نظارت مورد تایید نیست

علامتی در پاسخ به سوالی درباره نظارت بر کیفیت اسباب‌بازی‌ها، بیان‌ کرد: هر اسباب‌بازی که نشان شورای نظارت بر اسباب‌بازی را داشته باشد مورد تایید است. اسباب بازی‌هایی که این نشان را نداشته باشند حتما مورد تایید ما نیست. البته اسباب‌بازی بدون نشان شورا هم در بازار زیاد است. ما با روح و روان و سلامت مخاطب کودک مواجه هستیم و باید بر تولید نظارت داشته بشیم، اما بروکراسی اداری اعطای نشان چندان پیچیده نیست تا تولیدکننده در این زمینه اذیت نشود.

او ادامه داد: تمام‌ تلاش ما این است که کیفیت اسباب بازی روز به روز بیشتر شده و با قیمت مناسب عرضه شود. برای مناطق کم برخوردار نیز سیاست اهدای اسباب‌بازی را در پیش گرفتیم.

تولیدات کانون را با افتخار به حداقل رساندم

مدیرعامل کانون پرورش فکری با بیان اینکه تولیدات اسباب بازی را با افتخار به حداقل رساندم، اظهار کرد: چون کانون پرورش فکری نقش تولی‌گری دارد و باید از بخش خصوصی حمایت کنیم و نباید با آنها رقابت کنیم. به جای اینکه خودمان تولید کنیم اقدام به ثبت سفارش محصول می‌کنیم و با قیمت روی جلد محصول خرید می‌کنیم بدون اینکه بخواهیم تخفیف بگیریم. اینگونه از تولیدکننده و شرکت دانش‌بنیان هم حمایت می‌شود. از من نپرسید چقد تولید کردید، از من بپرسید چقدر حمایت کردید؟ البته برای برخی بازی‌هایی که وظیفه داشتیم تولید کنیم نیز از بخش خصوصی کمک گرفتیم. این‌ سیاست در کل‌ بخش تولیدات کانون از جمله سینما نیز برقرار است.

او تاکید کرد: در کنار برگزاری جشنواره اسباب بازی طرح اهدای اسباب بازی به کودکان نیازمند و کودکان غزه و لبنان را داریم.

علامتی در پاسخ به پرسشی مبنی بر شکل‌گیری رشته طراحی اسباب‌بازی در مقطع کارشناسی ارشد، گفت: با پیگیری کانون سال قبل با حضور رشته طراحی اسباب بازی برای مقطع کارشناسی ارشد موافقت شد و اکنون برخی دانشگاه‌ها در این رشته دانشجو می‌پذیرند.

همچنین احسان منشی – رییس انجمن تولیدکنندگان اسباب‌بازی _ اظهار کرد: جشنواره اسباب‌بازی عرصه‌ای برای رقابت زحمتکشان حوزه اسباب‌بازی است. ما جشنواره ملی اسباب‌بازی را همانند بخش اکران عمومی جشنواره فیلم فجر می‌دانیم، جایی که مخاطب می‌تواند زحمت تولیدکننده را ببیند و با او ارتباط مستقیم بگیرد. انجمن اسباب‌بازی متشکل از تولیدکنندگانی است که می‌توانند اسباب بازی با کیفیت ایرانی تولید کنند. این نمایشگاه را حاصل دسترنج کارگران و خلاقیت جوانان ایرانی می‌دانم.

او افزود: یکی از حوزه‌هایی که به آن علاقه‌مند هستیم توجه به کودکان با نیازهای ویژه است. این بخش از صنعت مورد توجه و ویژه است و اگر صنعت بومی شود، می‌توان به این بخش هم به شکل ویژه‌تر ورود کرد.

آمار ۷۰ درصدی قاچاق اسباب‌بازی غلط است

منشی در پاسخ به پرسش ایسنا مبنی بر اعلام موضع درخصوص اظهارات اخیر خسروپناه _ دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی _ مبنی بر اینکه ۲۰۰ کارخانه غیر مجاز اقدام به تولید اسباب‌بازی می‌کنند و آمار ۷۰ درصدی وجود اسباب‌بازی‌هایی که قاچاقی وارد بازار شدند که از قضا با مواد ناسالم تولید می‌شوند، گفت: آمارها در کشور ما زیاد است، اما درک درست از آمار هم مهم است. کلمه قاچاق به چه کالایی گفته می‌شود؟ رسانه چشم بینای مردم است، در قرآن به قلم قسم خورده شده است و خبرنگاران باید به نقش خود ایمان داشته باشند و قدر خود را بدانند. کالایی که از مبادی غیر رسمی و در گمرک با اظهار نادرست وارد کشور شود یعنی قاچاق مثلا اسب با قیمت کلان وارد کشور می‌شود اما در گمرک به عنوان الاغ معرفی می‌شود تا قیمت پایین‌تری برای آن اعلام شود. یک تعبیر جدیدی درچندسال گذشته به واژگان اقتصادی کشور ما افزوده شده است. کالای قاچاق در حوزه اسباب‌بازی کالایی است که تولیدکننده آن را در سامانه جامع تجارت تعریف نکرده است و کد شناسه کالا هم ندارد. سال گذشته که واردات افزایش یافته بود در شورای نظارت بر اسباب‌بازی این موضوع را پیگیری کردیم تا تولیدکنندگان به سراغ این سامانه بروند. دی‌ماه سال قبل ۱۴ عنوان محصول در سامانه جامع تجارت تعریف شده بود و اکنون این آمار ارتقا یافته است.

او ادامه داد: ما می‌پذیریم که صنعت اسباب‌بازی در ایران علی‌رغم پرسابقه و دیرینه بودن، نوپا است. بسیاری از تولیدکنندگان به شکل خانگی تولید می‌کنند و فروش خوبی هم دارند که یا باید به او اجبار کنیم شرکت ثبت کند و شناسه کالا بگیرد یا اینکه دست او را بگیریم و کمک او کنیم تا از یک کارگاه تبدیل به یک کارخانه شود. بسیاری از تولیدکنندگان اسباب‌بازی با خلاقیت خود کار می‌کنند و جوانانی هستند که باید اصول بیزینس را یاد بگیرند.

منشی تاکید کرد: آمار ۷۰ درصدی وجود اسباب‌بازی‌های قاچاقی در بازار غلط است. عدد درست را قاچاقچی می‌تواند بگوید نه بنده. یکی از درخواست‌های ما از شورای نظارت بر اسباب‌بازی این بود که باید آمار درستی از صنعت اسباب‌بازی احصا کنیم. تولیدکنندگان با همراهی شورای نظارت بر اسباب‌بازی به دنبال ایجاد یک فضای شفاف هستیم.

در تولید اسباب‌بازی با چین و ترکیه در رقابت هستیم

او درباره قیمت‌گذاری اسباب‌بازی‌ها، گفت: اگر تولید داخلی وجود نداشته باشد، باید اسباب‌بازی را با قیمتی به مراتب بالاتر از شرایط فعلی تهیه کنیم. کشورهایی که می‌خواهند بازار خود را از دست ندهند با کشورهایی که می‌خواهند صنعت داشته باشند همواره در رقابت هستند. اگر امروز تولید اسباب‌بازی نداشتیم، حتما کالاهای چینی با قیمتی بالاتر از شرایط کنونی وارد کشور می‌شد اما اکنون تولید اسباب بازی ایرانی حتی به کام همسایه عراقی ما نیز شده است. چینی‌ها برای اینکه بازار اسباب‌بازی ایران را فتح کنند با قیمت‌هایی بسیار پایین و تشویق‌های صادراتی کالای خود را به عراق صادر می‌کنند،‌ همچنین ترک‌ها با ما در رقابت هستند پس باید قدر تولید را بدانیم. نمی‌توان منکر تاثیر تحریم‌ها بر تولید شد، توان خرید مردم کم شده و به دنبال آن طبعا توان تولید نیز کاهش می‌یابد پس یک راه بیشتر نداریم، برای عبور از این شرایط باید تولید ملی ایران را مورد توجه قرار دهیم تا کارگر هم بتواند برای کودک خود اسباب بازی بخرد و اسباب‌بازی فقط سهم گروه خاصی نباشد. هرچند نمی‌توان افزایش قیمت ۵۰ درصدی مواد اولیه از آبان‌ماه تاکنون را نیز نادیده گرفت.

منشی گفت: اغلب وقتی حرف تولید داخل می‌شود یاد صنعت خودرو می‌افتیم که در ظاهر خصوصی، اما در باطن خصولتی است. متولی باید تولی‌گری کند. در دوسال گذشته کانون نقش خود در تسهیل محیط کسب و کار را به خوبی انجام داده است و زمین بازی را به تولیدکنندگان واگذار کرد. از سال ۹۸ تاکنون آمار تولید اسباب‌بازی در ایران رشد خوبی داشته است و امیدواریم با رفع مشکلات بتوانیم امیدوار باشیم صنعتی نهادینه داشته باشیم.

در ادامه لیلا بابایی – دبیر نهمین جشنواره اسباب‌بازی _ نیز بیان کرد: در ایستگاه نهم جشنواره میخواهیم یک گام جلوتر رفته و به مقام بلوغ نزدیک شویم. امیدواریم بتوانیم در راستای تحقق اهداف جشنواره گام برداریم.

او افزود: جشنواره امسال بخش‌های مختلفی دارد. در بخش رقابتی ۵۷۰ اثر به دبیرخانه رسید و بعد از غربال اولیه ۲۲۰ اثر به مرحله نهایی راه یافت و از این بین اسباب بازی‌ها از نظر کیفیت تولید و محتوایی مورد بررسی قرار گرفتند. چند دوره است که با ستاد علوم شناختی همکاری می‌کنیم ‌و اسباب بازی‌ها از منظر شناختی هم ارزیابی می‌شوند و اسباب بازی برتر در روز اختتامیه شناخته شده و نماد هوشا می‌گیرد. در این دوره در نمایشگاه ترویجی و فروشگاه و بازار جشنواره نیز اقدام به فروش محصولات شناختی می‌کنند.

بابایی بیان کرد: موضوع طراحی اسباب بازی خیلی مهم است اما به دلیل فرایندی که در سال‌های گذشته در حوزه اسباب‌بازی طی شده است،‌ اغلب محصولات اقتباسی بوده‌اند و کانون پرورش فکری یکی از پیشگامان این حوزه بود. فعالیت کانون در زمینه طراحی طی ۴۰ سال گذشته به گونه‌ای بوده است که به عنوان الگو مورد توجه تولیدکنندگان اسباب‌بازی قرار گیرد. البته باید توجه به طراحی افزایش یابد.

همچنین در پایان فرهاد فلاح _ معاون فرهنگی کانون _ درباره توجه به تولید عروسک‌هایی برای کودکان با نیازهای ویژه،‌ توضیح داد: این موضوع بسیار مهم است و پیرو آن جشنواره‌ای برای کتاب‌های حسی _ لمسی برگزار کردیم و بسیاری از کتاب‌های موجود در بازار را تبدیل به کتاب‌های حسی و لمسی کردیم. برای کودکان با نیاز ویژه در ۴۰ مرکز فعال هستیم ولی به یک گفتمان اجتماعی نیاز داریم تا شناخت جامعه از نیاز این بچه‌ها افزایش یابد و بدانند فقط در اسباب‌بازی خلاصه نمی‌شود. اولین مرکز کانون پرورش فکری برای کودکان سندروم داون در تهران افتتاح شد و امیدواریم تعداد این مراکز در نقاط دیگر شهر نیز افزایش یابد. به فکر طراحی شخصیت عروسکی برای کودکان با نیازهای ویژه نیز بوده‌ایم چنانچه عروسک «موچولو» برای کودکان سندروم داون طراحی شده است.

منبع: ایسنا

source

توسط mohtavaclick.ir