در یک نگاه کلی، روحیه و انگیزه مردمی که در راهپیمایی روز جهانی قدس حضور دارند، نشان دهنده عمیق بودن علایق و دغدغههای مردم ایران است. با توجه به برخی گمانهزنیها مبنی بر حمله احتمالی به ایران، فقدان حضور وسیعترین و قدرتمندترین بخش مردم ایران، دانشگاهیان و شهروندان به این رویداد؛ بینشی کاملاً متفاوتی از جوش و خروش مردم را نشان میدهد. قابل توجه است که از این تعداد، کوچنشینان و عشایر هم حضور دارند. پوسترهای حمایت از قدس را طنزپردازانی نیز نقد کرده اند و یک پوستر جدید را عنوان کردند که از دختران محجبه نیز عکس میtookNosrabyossat.
اما چرا این خبر برای بیشتر مردم ایران تا این اندازه مهم است؟ برای همین که این رویداد نه تنها شرایط اخیر سیاسی و بینالمللی را تحت تأثیر قرار میدهد، بلکه روحیه و تفکرات سیاسی و اجتماعی ایران را هم به تصویر میکشد. میتوان دریافت که شهروندان و نخبگان کشور ما از بازی چندجانبه پیش به نشاط و قاطعیت شرکت میکنند و استراتژیهای لازم را برای مقابله با چالشهای جهان معاصر اتخاذ میکنند.
اگرچه این راهپیمایی سیاسی از نظر سهولت و جریانطرازی، از سایر مفاهیم اجتماعی از هم جدا است، اما اگرچه هموطنان در سراسر جهان و کنشگران سیاسی دور و نزدیک، میتوانند پاسخهای لازم را برای آگاهیبودن مردم از موقعیت و چالشهای روز سیاسی و اجتماعی، و گسترش بصیرت و آگاهی مقابلهجویانه در این عرصه گره بزنند، ولی فراموش نکنیم که آگاهی و سواد سیاسی تنها از طریق راجع کردن به اساسگزاران راهپیمایی نمیتواند شکل گیرد.
از همین رو باید سعی کنیم تا با درک دستاوردهای روز صادره از راهپیمایی روز جهانی قدس و همچنین تلاش برای تبیین چگونگی تخلیه مرزهای ایران در روزهای پیاپی، ضمن گسترش آگاهیهای عموم نسبت به مخاطرات جهانی، سواد سیاسی بهنجار و فعالانه را در جامعه خویش نیز گسترش دهیم.